به نظر میرسد در دیگر نقاط کشور هم این شرایط دشوار و نامناسب برای گرفتن تسهیلات مانع شده باشد که جمعیت چشمگیری موفق به دریافت این تسهیلات شوند و تفاوت چندانی با استان کرمان ندارد، اما حداقل هنرمندان جنوب کرمان که گلایهمند هستند و میگویند با توجه به شرایط کاری و زندگی آنان، اقتضائات خود را دارد.
بهمن ۱۳۹۹ وقتی که این تفاهم نامه امضا شد در متن آن دورنمای ایجاد سه هزار شغل در حوزه صنایع دستی دیده شد که امروز به نظر نمیرسد درصد کمی از آن هم محقق شده باشد.
هنرمندان جنوب کرمان که به صورت مستقیم با این مشکل درگیر هستند و از آن زمان به دنبال دریافت این تسهیلات ناکام مانده اند برای گرفتن این تسهیلات به نوعی مستاصل شده اند و تاکید میکنند باید شیوه دریافت و پرداخت این تسهیلات در بحث کلان کشوری تغییر کند.
تغییر رویه پرداخت
احسان باغگلی یکی از این هنرمندان است که به عنوان نماینده دیگر هنرمندان صنایع دستی جنوب کرمان پیگیر این تسهیلات است؛ او گفت: شرایط دریافت این تسهیلات بسیار سخت است از جمله برای هر ۱۰۰ میلیون تومان یک ضامن جداگانه نیاز است، زمان تنفس آن بسیار کم و کارمزد نیز ۱۲ درصد دارد. اقساط سنگین امکان سوددهی به کارآفرین آن هم در این بخش را نمیدهد؛ کارمزد تسهیلات باید چهار درصد باشد و قراداد بالای ۱۰ سال تنظیم شود تا با سبکترین اقساط به کارآفرینی بیانجامد.
پروانه تولید میتواند ضمانت باشد
باغگلی اضافه کرد: رویه پرداخت تسهیلات به کارآفرینان باید تغییر کند و پرونه اخذ شده تولید آن اداره نیز باید به عنوان ضمانت بانکی مورد قبول قرار گیرد.اگر کارآفرین حوزه صنایع دستی بخواهد نیروی جدید بگیرد باید به تناسب تعهد ایجاد کند و حق بیمه تامین اجتماعی بپردازد که این هم بر هزینهها میافزاید.
این هنرمند سازنده تابلو ساعت طرح پته گفت: تسهیلات قرار است از ۵۰ میلیون تومان تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان باشد این درحالی است که اگر سقف این تسهیلات را در نظر نگیرند نمیتوان کاری در این حوزه راه اندازی کرد.
جیرفت با سابقه تاریخی سفالگری بدون سفال است
یکی دیگر از هنرمندان صنایع دستی حوزه سفالگری هم گفت: در تهران و کرمان آموزشهای سفال و سرامیک را دیدم، اما اکنون توان راه اندازی کارگاه را ندارم.
مریم سنجری افزود: در جیرفت باوجود جایگاه بسیار تاریخی در این حوزه کسی کار سفال انجام نمیدهد و ۲ نفر دیگر هم که در این حوزه فعالیت میکردند از این شهر رفتند.اکنون محصولات سفال با هزینهای که به دلیل حمل و نقل اضافه میشود از سایر استانها میآید این درحالی است که جیرفت خاک غنی برای سفال دارد و میتوان محصول بهتری تولید کرد.
هنرمندان جنوب کرمان که به صورت مستقیم با این مشکل درگیر هستند و از آن زمان به دنبال دریافت این تسهیلات ناکام مانده اند برای گرفتن این تسهیلات به نوعی مستاصل شده اند و تاکید میکنند باید شیوه دریافت و پرداخت این تسهیلات در بحث کلان کشوری تغییر کند پدرم کارمند است و تنها میتوانست برای آموزش من هزینه کند که آن را انجام داده است و راه اندازی یک کارگاه کوچک سفالگری نیاز به حداقل ۵۰۰ میلیون تومان هزینه دارد که از عهده خانواده ام خارج است.
وی با اشاره به تاکیدات همگان بر اشتغالزایی گفت: با راه اندازی کار میتوانیم چند نفر دیگر را هم مشغول به کار کنیم، اما اگر حمایت نشویم چگونه کارآفرینی کنیم. تسهیلاتی که در نظر گرفته اند را حتی اگر بتوانیم با مشکلات ضمانت دریافت کنیم تنفس کوتاهی دارد و کارمزد همین را هم به کل تسهیلات اضافه میکنند که باید به جای دغدغه کار نگران وام باشیم.
بانکهای جنوب کرمان سختگیرتر هستند
کارشناس بنیاد برکت که مسئول پیگیری تسهیلات هنرمندان صنایع دستی در جنوب کرمان است هم به ایرنا گفت: باید طبق آیین نامه عمل کنیم و نمیتوانیم بانک یا هر دستگاه دیگر را مجبور به انجام کاری کنیم.
حجت الاسلام امیری افزود: با ایجاد ارتباط با بانکها و کمک به آنها تلاش میکنیم ارتباطی ایجاد شود و بتوانیم بانک را مجاب کنیم کمی در ضمانتها تسهیل شود. بانکهای جنوب کرمان از مرکز هم سختگیری بیشتری اعمال میکنند، چون در دریافت وامهای گذشته با مشکلاتی مواجه شده اند و این موضوع بانکهای این منطقه را حساس کرده است.اگر بانکها جواز کسب را به عنوان ضمانت هنرمندان صنایع دستی قبول کنند راهگشا خواهد بود.
وامی برای نگرفتن
حال مقرر شده است که این هنرمندان مشکلات و درخواستهای خود را در نامهای به مسئولان کشوری طرف این قرارداد بنویسند شاید با تغییر برخی موارد بتوانند راهی برای دریافت این تسهیلات فراهم آورند.
هنرمندان در جنوب کرمان بسیار به این نامه امید دارند و میگویند حاضرند یک سال دیگر هم صبر کنند تا شاید با تغییر شرایط امکان استفاده از این تسهیلات برایشان فراهم آید.
بدون پشتوانه مالی یا با کمک این تسهیلات امکان راه اندازی کار یا توسعه کارهای صنایع دستی وجود ندارد و حدود ۲۷ هنرمند و صنعتگر صنایع دستی در جنوب کرمان تقاضای دریافت این تسهیلات را دارند.
هنرمندان جنوب کرمان در تولید محصول در عرصههای سفالگری و کوزه گری، قلم زنی و نقوش روی مس، تابلو مس و ظروف مسی، حصیربافی، جاجیم بافی، گلیم بافی و فرش سنتی که بیشتر آنها از طرحهای سنتی باستانی استفاده میکنند فعال هستند.
هفت شهرستان جیرفت، عنبرآباد، کهنوج، فاریاب، رودبارجنوب، منوجان و قلعه گنج در جنوب استان کرمان استقرار دارند که از مناطق پراستعداد در حوزههای مختلف صنایع دستی به شمار میروند.