آفتابنیوز : آفتاب: یک کارشناس مسائل روابط بینالملل در مورد صدور قطعنامه جدید توسط شورای امنیت علیه ایران گفت: «گروه 1+5 با صدور قطعنامه چهارم این پیام را به ایران منتقل کرد که بحران گرجستان باعث از بین رفتن اجماع این گروه در مورد خواستههای آنها در قبال ایران نشده است».
دکتر رحمان قهرمانپور در گفتوگو با خبرنگار بینالملل آفتاب در مورد سایر ابعاد قطعنامه چهارم افزود: «هر چند که قطعنامه چهارم فاقد تحریمهای جدید است ولی آمریکا از این طریق به دنبال مشروع جلوه دادن اقدامات خود در سازمان ملل است. آنها امیدوارند که با تقویت این روند میزان مشروعیت برخورد آنها با ایران بیشتر شود».
وی درباره همراهی کامل روسیه با گروه 1+5 به دنبال رای مثبت این کشور به قطعنامه جدید یادآور شد: «هنوز قضاوت در مورد همراهی کامل روسیه با گروه 1+5 زود است. به این دلیل که قطعنامه 1835 فاقد موارد تحریمی بود بنابراین روسیه میتواند ادعا کند که روی حرف قبلی خود ایستاده است و مخالف تحریم ایران است و از این جهت میتواند رضایت ایران را جلب کند».
دکتر قهرمانپور در ادامه افزود: «از سوی دیگر با رای مثبتی که روسیه به این قطعنامه داد این پیغام را به گروه 1+5 منتقل کرد که روسیه قصد تک روی ندارد. بنابراین روسیه در حال انجام دادن یک بازی دو جانبه است تا رضایت ایران و غرب را با هم جلب کند».
این کارشناس مسائل بینالملل با مقطعی دانستن رویه روسیه در قبال پرنده هستهای ایران خاطرنشان کرد: «روسیه پس از گذشت یک الی دو ماه به ایران خواهد گفت که به دلیل زیاد بودن فشار برروی روسیه، این کشور نتوانسته است بیشتر از این مقاومت کند و بنابراین ناچار است با بعضی از تحریمها موافقت کند».
وی با اشاره به برداشتهای متفاوتی که از رای مثبت روسیه به قطعنامه چهارم وجود دارد گفت: «از یک زاویه همراهی روسیه با 1+5 برای ایران به این معنی است که روسیه برای تحریمهای ایران همراهی کاملی با غرب ندارد این در حالی است که از دیدگاه گروه 1+5 نشان از نوعی همراهی با آنها محسوب میشود».
دکتر قهرمانپور ضمن تاکید بر گذشت زمان جهت مشخص شدن همراهی روسیه در جهت تحریمهای جدید کشورمان افزود: «آقای لاوروف اعلام کرده است که به توافقی که در سپتامبر سال 2007 با اعضای 1+5 داشتهایم، پایبند هستیم. این مطلب به این معنی است که اگر 1+5 تصمیم به تحریمهای جدیدی بگیرند روسیه نیز هماهنگ است این در حالی است که آنها طی اظهارات دیگری اعلام میکنند که مخالف تحریمهای جدید هستند».
وی با پیچیده توصیف کردن برخورد روسیه با پرونده هستهای ایران، کشورمان را برگ برنده روسیه در مقابل 1+5 دانست و خاطرنشان کرد: «روسیه همیشه بر سر ایران منت میگذارد که شدت تحریمهای علیه ایران را کاهش داده است و یا تحریمها را به شکلی طراحی نموده تا امکان حمله نظامی وجود نداشته باشد».
این کارشناس مسائل بین الملل با رد ادعاهای مقامات روسیه یادآور شد: «تحلیل برخی از حقوقدانان بر این پایه استوار است که اگر آمریکا بخواهد برای حمله به ایران بهانهجویی کند با همین قطعنامههای فعلی نیز میتواند به نوعی اقدام نظامی انجام دهد».
دکتر قهرمانپور در مورد طرح تعلیق موقت غنیسازی در شرایط حاضر گفت: «از نظر فنی امکان تعلیق غنیسازی به راحتی امکانپذیر نیست. در واقع به این شکل نیست که در زمانی که میخواهیم سانتریفیوژها را خاموش و طی چند روز بعد روشن کنیم».
وی با اشاره به محدودیتهای فنی جهت تعلیق غنیسازی اورانیوم افزود: «سانتریفیوژها در یک فشار معینی کار میکنند. در واقع پس از روشن شدن سانتریفیوژها تعدادی از آنها منفجر میشوند و وقتی شش عدد منفجر شد کل آبشار به هم میخورد و متعاقب آن واحد نیز بر هم میخورد. بنابراین به این راحتی امکان تعلیق و شروع مجدد غنیسازی وجود ندارد».
دکتر قهرمانپور در مورد ادعای غرب و اظهارات جدید البرادعی برای دستیابی به بمب اتمی گفت: «میتوان ادعا کرد که اکنون خیلی از کشورهایی که تازه فعالیت هستهای را آغاز کردهاند در مسیر تولید بمب هستهای قرار دارند ولی بحث این است که ایران چه زمانی به این مرحله میرسد».
وی در ادامه افزود: «آمریکا و رژیم صهیونیستی مدعی هستند که ایران فقط یک سال تا دستیابی به بمب هستهای فاصله دارد که ادعای غلطی است. به هر حال گزارش آژانس میگوید که ایران انحرافی نداشته است و مواردی که هم به صورت ادعا مطرح شده نیز اثبات نشده است».