از همین رو در مقاله حاضر به تحلیل قیمت روز میلگرد آجدار براساس نمودار نوسانات نرخ این محصول در بازه زمانی مهرماه میپردازیم که به نوعی تحلیل تکنیکالی است؛ در این روش نوسانات قیمت روز میلگرد در چند کارخانه بررسی میشود که حاصل آن شناخت رفتار بازار، امکان انتخاب زمان مناسب برای خرید میلگرد، پیشبینی نوسانات بازار آهن و ... است.
اما در ابتدا لازم است برای تحلیل نمودار قیمت میلگرد، برخی عوامل تأثیرگذار در این بازار را نیز بررسی کنیم که درواقع پیشزمینهای برای تحلیل تکنیکال محسوب میشود، این روش که تحلیل بنیادین نام دارد، شامل مواردی مانند اخبار و سیاستهایی که در بازار منتشر میشود مثل اخبار مذاکرات برجام، نرخ تورم و اوضاع اقتصادی، نرخ انرژی و مواردی از این دست به تحلیل بنیادین مربوط است که نتیجه آن امکان پیشبینی روند نوسانات بازار میلگرد در کوتاهمدت و بلندمدت است.
قیمت میلگرد امیرکبیر و قیمت میلگرد میانه علاوهبر مناسب و مقرون بهصرفه بودن از کیفیت مطلوبی نیز برخوردار هستند و در میان خریداران جزو برندهای پرطرفدار به شمار میروند.
همچنین این پروفیل فولادی در سایزهای متنوعی تولید میشود، اما برخی از این سایزها از محبوبیت بیشتری برخوردار هستند که شامل سایز ۱۴، ۱۶، ۱۸ و ۲۰ است از همین رو نوسانات قیمت این برندها در یک ماه اخیر مورد بررسی قرار میگیرد.
عوامل مختلفی در تعیین قیمت روز میلگرد آجدار مؤثر است که از جمله آنها میتوان به نرخ دلار، میزان عرضه و تقاضا، نرخ جهانی فولاد و ... اشاره کرد؛ اما در بازه یک ماه اخیر، از اصلیترین مواردی که بازار آهن به ویژه نرخ میلگرد را تحت تأثیر قرار میداد، نوسانات بازار ارز بود.
ابتدای مهرماه به دلیل تعطیلات هفته نخست، قطعی اینترنت و مسدود شدن برخی شبکههای پیامرسان اجتماعی، بازار آهن تقریبا در حالت نیمهتعطیل بود و بازار ارز و آهن روند ثابتی داشتند؛ به طوری که میلگرد آجدار کارخانه امیرکبیر خرز سایز ۱۲ در ابتدای مهرماه حدود ۱۵ هزار و ۶۰۰ تومان اعلام میشد.
هفتهی دوم مهر با نوسانات افزایشی بازار ارز همراه بود به طوری که قیمت دلار از کانال ۳۱ هزار تومان وارد کانال ۳۳ هزار تومانی شد و همانطور که اشاره کردیم نرخ دلار در این ایام محرکی بود برای نوسانات بازار آهن که به افزایش قیمت گرد امیرکبیر تا مرز ۱۶ هزار تومان منجر شد.
همچنین قیمت میلگرد آجدار میانه سایز ۱۴ که در ابتدای مهرماه حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت داشت، پس از افزایش نرخ دلار، روندی صعودی طی کرد و به تدریج به ۱۵ هزار و ۹۰۰ تومان رسید.
افزایش ناگهانی قیمت دلار در هفته دوم مهر دلایل متعددی داشت؛ به عقیدهی کارشناسان علت افزایش نرخ دلار از واکنش منفی کشورهای خارجی درباره اوضاع متشنج کشور و اخبار منفی ناشی از احیای مذاکرات برجام بود؛ اما مسائلی مانند کسری بودجه، به نتیجه نرسیدن مذاکرات برجام، تداوم چاپ پول و افزایش نقدینگی، از اصلیترین دلایلی است که به افزایش قیمت دلار منجر شده و درواقع به تداوم روند افزایشی در این بازار دامن میزند.
با وجود این با نزدیک شدن به پایان هفته و انتشار خبر احتمال آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در روزهای آینده، قیمت دلار نیز عقبنشینی کرد و در هفتهی سوم مهرماه در کانال ۳۲ هزار تومانی قرار گرفت به همین دلیل افزایش قیمت میلگرد آجدار نیز متوقف شد و این التهابات تاحدودی فروکش کرد، اما روند نزولی چشمگیری مشاهده نشد؛ به این صورت که در هفته سوم که قیمت دلار کنترل شد این نوسانات نیز کمی فروکش کرد و قیمت میگرد میانه با کاهش جزئی حدود ۱۵ هزار و ۸۰۰ تومان معامله شد.
از طرفی انتشار خبر تشدید تحریمها علیه روسیه، رکود اقتصادی چین و افزایش نرخ بهره فدرال رزرو تا مرز ۴ درصد، باعث تضعیف بازار ارز و کامودیتی شد که تداوم دامپینگ فولاد روسیه را به دنبال داشت، علاوهبر این تورم نزدیک ۵۰ درصد و افزایش چاپ پول در کشور مزیدی بر آشفتگی اقتصادی و رکود بازار آهن بود که در نهایت موجب فروکش کردن نوسانات افزایشی در هفته سوم مهر شد.
از سوی دیگر روال بازار به طور سنتی و طبق تجربه اینگونه است که با آغاز فصل سرما آمار خرید و فروش آهن کاهش پیدا میکند، اما این یک ماه در سمت عرضه و تقاضا مقاومت خاصی مشاهده شد، به این صورت که تقاضا به شدت ضعیف گزارش شد درحالی که متقاضی درخواست تخفیف میدهد، اما عرضهکننده به دلیل اینکه محصول خود را با قیمت بالایی از بورس کالا خریداری کرده است، به فروش محصول خود با قیمت پایین حاضر نیست به همین دلیل پس از توقف نوسانات افزایشی قیمت اهن الات، کاهش چندانی اتفاق نیفتاد و ریزش قیمتها به طور میانگین حدود ۵۰ الی ۱۰۰ تومان برآورد شد که نتیجه این امر کاهش میزان معاملات در یک ماه اخیر بوده است.