کد خبر: ۸۰۳۷۴
تاریخ انتشار : ۱۶ مهر ۱۳۸۷ - ۰۹:۵۹
گزارش آفتاب از مراسم تودیع و معارفه رئیس‌کل بانک مرکزی

مظاهری و احمدی‌نژاد رو در رو در مراسم تودیع

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب-سرویس اقتصاد و صنعت: محمود بهمنی سومین رئیس کل بانک مرکزی از آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد دیروز معرفی شد. پیش از این نیز در دولت نهم بارها مدیران ارشد نهادهای مختلف تغییر کرده بودند. از جمله این مدیران «داوود دانش جعفری» وزیر سابق اقتصاد و دارایی است که در هنگام خداحافظی لب به سخن گشود و پرده از حقایق بسیاری برداشت و نوع رابطه میان دولت با مدیران ارشد را به طور صریح روشن کرد.

از سخنان تودیع دانش جعفری این‌گونه بر می‌آمد که مدیران و حتی وزرا در دولت نهم برای اجرای سیاست‌های تخصصی در نهادهای تخصصی تحت مدیریت خود اجازه یا قدرت کافی ندارند.

در همین حال بود که «مظاهری» به جای «شیبانی» در بانک مرکزی از تصمیم جدی خود برای اجرای سیاست‌هایی سخن گفت که در صورت ماندن و ادامه راه هر ناظری را نسبت به صحت مطالب «دانش جعفری» دچار تردید می‌کرد. اما این اتفاق رخ نداد و طهماسب مظاهری پس از مدت کوتاهی و در شرایطی که چالش میان دولت و بانک مرکزی به حداکثر رسیده بود برکنار شد.

اما دانش جعفری اکنون نیز نسبت به تغییر در بانک مرکزی خوشبین نیست و احتمال تغییر سومین رئیس کل یعنی بهمنی را در صورت ادامه وضع و سیاست‌های موجود پیش‌بینی می‌کند.

دانش جعفری معتقد است که اگر یک‌بار دیگر رابطه دولت، بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار و سیاست‌های پولی مناسب باز تعریف نشود، بعد از چندی به ناچار باید منتظر تغییر رئیس کل سوم باشیم. 

او درباره تحولات اخیر در بانک مرکزی گفته است: «از ویژگی‌های دولت نهم، تغییرات پی در پی مدیران نظام بانکی است. تمامی مدیران عامل بانکهای دولتی یکبار در شروع کار دولت تغییر داده شدند و چندی است که دور دوم جابجائی‌ها نیز آغاز شده و انتظار می‌رود این سیاست کماکان ادامه یابد». 

به گفته وزیر سابق اقتصاد ریاست بانک مرکزی در هر کشوری معمولاً باید پست باثباتی باشد اما تاکنون دو دور تغییر کرده است. 

او می‌گوید: «مظاهری همه فشارها را به‌جان خرید، چون جلوگیری از افزایش نقدینگی را به صلاح کشور می‌دید و لحظه‌ای هم در این اعمال سیاست تردید نکرد. تا این اواخر که فشارها روز به روز افزایش یافت. وزیر کار برای دومین بار در اعتراض به سیاست‌های بانک مرکزی استعفاء کرد. او حتی پا را فراتر از آن گذاشت و گفت، یا من یا او! یا اینکه باید هر دو برویم! بالاخره فشارها تأثیر خود را گذاشت و آقای رئیس جمهور نیز احساس کرد ادامه کار آقای مظاهری می‌تواند هزینه سنگینی برای او داشته باشد و در سال آخر دولت نهم نارضایتی بنگاه‌ها را افزایش دهد».

دانش جعفری تاکید می‌کند که اصرار بیش از حد دولت در پائین نگه داشتن نرخ سود بانکی در واقع کار را برای بانک مرکزی غیرعملی نموده است. بنابراین مظاهری نیز چاره‌ای جز اینکه جای خود را به فرد دیگری بدهد نداشت مخصوصاً اینکه احساس می‌کرد دیگر آقای رئیس جمهور نیز نمی تواند صراحتاً از او حمایت کند.

او می‌گوید: «بررسی های اخیر نشان می دهد اگر سیاست پافشاری آقای مظاهری برای چند ماه دیگر و حداکثر تا فروردین ادامه می‌یافت در آن‌صورت از آن به بعد می‌توانستیم شاهد اقتصادی با تورم پائین باشیم». 

مظاهری: برای حفظ مبانی، مسوولیت خود را رها کردم 

اما مظاهری در مراسم تودیع خود از اصل محدودیت منابع در موجودیت امور اقتصادی سخن گفت و آن را یکی از اصول و مبانی مدیریت کشور دانست که در صورت توجه به این اصل نظام بانکی کشور از سویی در حد منابع موجود متعهد و برای تامین منابع جدید تلاش خواهد کرد و از سوی دیگر در جهت اجرای اهداف و تصمیمات اتخاذ شده منابع موجود را با بهره‌وری بالاتر به مصرف می‌رساند.


مظاهری با بیان اینکه باید دانست که چاپ اسکناس و افزایش نقدینگی از طریق بانک مرکزی مردم را پولدار نمی‌کند و اگر این مکانیزم درست بود در حال حاضر زیمباوه یکی از پولدارترین کشورها بود گفت: «باید مراقب بود که از مسکن‌هایی که درد را به سرطان تبدیل می‌کند نباید استفاده کرد».

او افزود: «پول موتور اقتصاد نیست چاپ پول موتور تورم است و همان طور که گفتم هیچ جانشینی برای یک سیاست اقتصادی صحیح وجود ندارد».


رئیس کل سابق بانک مرکزی نیز همچون کارشناسان مستقل اقتصادی معتقد است که یکی از وظایف اصلی دولت در امور اقتصادی تدبیر و اجرای راه‌های مناسب برای افزایش منابع مالی سالم در دسترس مردم و بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در سراسر دنیا برای جلب منابع به داخل کشور است چرا که منابع داخل کشور کفایت نمی‌کند و کافی دانستن آن بزرگترین خطای ممکن است.

او تاکید کرد: «این خطا موجب می‌شود که اولا از منابع قابل دسترس و ظرفیت‌های موجود در دنیا بی‌بهره شویم و دوم اینکه دولت حتی برای تامین منابع مورد نیاز خود دچار مشکل و کمبود شود».

مظاهری تصریح کرد: «اگر ما منابع موجود را کافی بدانیم برای جبران کسری منابع دولت مجبور می‌شود بیش از حد قانونی خود که اخذ مالیات متعادل و منصفانه است مردم را تحت فشار قرار دهند و در واقع مشکلاتی ایجاد می‌شود و همچنین از منابع موجود به نحو احسن استفاده نمی‌شود و یا به عبارتی منابع موجود از گردش اقتصادی در جامعه به دلیل نا امن بودن محل کار حذف می‌شود».

وی ادامه داد: «دولت باید بین پول مردم و پول دولت تفکیک قائل شود و این تفکیک موقعیت، تفکیک روش تعامل و تصمیم‌گیری روی آن دو پول را به همراه می‌آورد. پول بانک، پول دولت نیست، پول سپرده‌گذاران است و پول بانک مرکزی نیز اضافه‌برداشت اخذ مالیات از جیب همه مردم است». 

رئیس کل سابق بانک مرکزی با بیان اینکه مسوولان بانک مرکزی باید در حفاظت از منابع و منافع مردم مقاوم باشند و در مقابل این امر مقاومت و حمایت قانونی شود گفت: «این حرف که گفته می‌شود که اگر به سپرده‌گذاران سود صفر درصد نیز بدهیم، نمی‌توانند کاری بکنند، حرف درستی نیست و وقتی که سپرده‌گذاران ببینند منافع آنها رعایت نمی‌شود، خیلی کارها می‌توانند بکنند و عده قلیلی شاید نتوانند کاری بکنند که این عده قلیل نیز احساس ظلم می‌کنند و نباید این احساس در بین مردم ایجاد شود».

مظاهری در مهمترین بخش سخنرانی تودیع خود به طور تلویحی علت استعفای خود را این‌گونه بیان کرد: «حذف کردن زمینه‌های سرمایه‌گذاری، طرد کردن سرمایه‌گذاران، فراری دادن سرمایه‌ها و بعد چاپ کردن پول در بانک مرکزی و تزریق نقدینگی پرقدرت سیاست اقتصادی درستی نیست. در واقع این موضوع باید روشن شود که با تزریق پول و تامین پول پرقدرت و چاپ پول نمی‌توان اشتغال ایجاد کرد و به توسعه اقتصادی رسید. ایجاد اشتغال از طریق تزریق تورم یک سراب است و باید به دنبال آب رفت و نه به دنبال سراب، سراب وعده می‌دهد، دعوت می‌کند و تشنه را خوشحال می‌کند و در واقع فرد تشنه نیروی خود را به سمت دویدن به ساحل سیراب می‌کند و وقتی که به ساحل می‌رسد میبیند که چیزی نیست و نیروی باقیمانده را نیز از دست می‌دهد».

او بر اینکه سیاست‌های پولی باید در نظام بانکی تبیین و تنظیم شود تاکید کرد و گفت: «یک نهاد تخصصی باید برای انجام این وظیفه سنگین طراحی و مستقر شود و این نهاد با شخص رییس جمهور و از طریق ایشان با دولت تعامل داشته باشد. ما معتقدیم که بانک مرکزی نباید جزیی از دولت یا تابعی از دولت باشد. بانک مرکزی باید ناظر مقتدر بازاراهای مالی باید باشد و نظارت بر عملکرد نهادها و موسسات مالی داشته باشد و نباید تحت‌الشعاع هیچ ملاحظه‌ای قرار بگیرد. بانک مرکزی باید در تصمیمات و اقدامات خود از مجموعه دولت مستقل و به شخص رییس جمهور متصل باشد و با اقتدار بالا عمل کند».

مظاهری افزود: «روزی که مسوولیت را به عهده گرفتم گفته شد بانک مرکزی در یکی از بهترین شرایط بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است، البته من همان موقع گفتم که از جهتی سخت‌ترین شرایط خود را طی می‌کنم و با علم و اطلاع از سختی‌های کار آن را تحویل گرفتم و سعی کردم سختی‌هایش را طی کنم. آنچه مسلم است به خاطر اعتقاداتی که داشتم و برای حفظ آن اصول و مبانی مسوولیت خود را رها کردم و امیدوارم که آن اعتقادات درست بوده باشد». 

رئیس کل سابق بانک مرکزی در ادامه گفت: «دولت باید تعادل را با ابزار اقتصادی فراهم کند البته گاهی می‌شود این تعادل را با ابزار اداری نیزفراهم کرد البته این تعادل، تعادل ناپایداری است و باید با ابزار اقتصادی آن را پایدار کرد و کسانی که می‌گویند تعادل منابع و مصرف سرمان نمی‌شود و به آن توجهی ندارند این یک مساله خطرناک است و این سرآشیبی سقوط را نشان می‌دهد».

مظاهری ادامه داد: «مردم دیده‌اند که امروز کشورهایی که از تورم‌های 50 درصدی مثل برزیل یا تورم‌های 70 درصدی مثل ترکیه برخوردار بوده‌اند توانسته‌اند با عزم و اراده نسبت به مهار تورم خود اقدام کنند و می‌فهمند که دولت ما هم می‌تواند».

او تصریح کرد: «این کشورها دو ابزار را برای این مساله اقدام کرده‌اند؛ جبران قدرت خرید مردم در قبال تورم تزریقی برای حفظ معشیت آنها و حمایت از تولید داخل و صادرات در قبال تفاوت تورم داخلی و خارجی که البته مردم ما می‌دانند تورم و گرانی که ما داریم دچار چنین خصوصیاتی نیست و باید روی آن فکر کرد».

وی گفت: «کاهش تعهدات دولت و انجام طرح‌هایی از قبیل اصل 44 راه نجات است که البته برای دولت آسان نیست، قبول آن هم آسان نیست، چه برسد به اجرای آن». 

پاسخ به مظاهری؛ احمدی نژاد در قامت یک اقتصاددان!


اما رئیس جمهور نیز پس از اظهارات مظاهری گفت که ای کاش او به جای بیان این «نکات» که 47 دقیقه زمان برده است گزارش کار فعالیت خود را ارائه می‌داد.

احمدی نژاد با تاکید بر طراحی الگوی بومی و اسلامی برای اقتصاد ایران گفت: «اصل تنظیم اقتصاد از سوی بازار آزاد در نظام سرمایه‌داری، یک دروغ بزرگ به نفع دزدها، قالتاق‌ها و متخلفان است».

رییس‌جمهور درعین حال با تشکر از سخنان مظاهری افزود: «آقای مظاهری از دوستان خوب ما هستند. ایشان گفتند می‌خواهند در این جلسه چند نکته بگویند و ارائه گزارش نمی‌کنند و 47 دقیقه صحبت کردند، ولی ای کاش گزارش کار می‌دادند؛ البته از صحبت‌های ایشان استفاده کردیم، حرف‌های خوبی زدند، بسیاری از صحبت‌های ایشان مطالبات بنده از ایشان و سیستم بانکی بود که البته در جلسات مختلف این مباحث را مطرح کرده بودیم و من با بیشتر صحبت‌های ایشان موافق هستم، ولی با برخی از آنها مخالفت جدی دارم».

او گفت: «من در این جلسه به ذهنم خطور کرد که جلسات کارشناسی ما در حوزه‌های اقتصادی دارای اشکالاتی است که باید آن‌ها را برطرف کنیم، گویی فرصت لازم داده نشده بود که آقای مظاهری دیدگاه‌ها و نظرات خود را مطرح کنند. آقای داوودی و دوستان ایشان در جلسات کارشناسی این فرصت را فراهم کنند که مطالب به صورت کامل و دیدگاه‌ها با جزئیات بیان شود».

وی در ادامه با بیان این که میخواهد چند نکته مهم درباره اهمیت کار بانکی مطرح کند افزود: «ما باید برای نگاه بانکی خود مدلی متناسب با وضعیت کشورمان داشته باشیم. این مناسب نیست که مثلا یک سری مسائل و معادلات را ترجمه کنیم و بخواهیم بدون توجه به وضعیت اقتصادی کشور این معادلات را در کشور جاری کنیم. اگر بخواهیم این فرمول‌ها و معادلاتی را که در اقتصاد سرمایه‌داری هست اجرا کنیم، آخر سرمایه‌داری همین می‌شود که اکنون می‌بینید. اکنون می‌بینیم که آمریکا می‌گوید من در اقتصاد آخر خطم، دچار چه مشکلات پیچ در پیچی شده و یا دیگر کشورهایی که اقتصاد سرمایه‌داری را دنبال می‌کردند، چه مشکلاتی برایشان ایجاد شده؛ آیا ما می‌خواهیم به این جا برسیم؟ حتما نه».

رئیس جمهور گفت: «هنر مدیریت کارشناسی و انقلابی این است که بتوانیم طراحی‌ها را در میدان عمل به صورت مناسب و با توجه به وضعیت کشور ترجمه و طراحی کنیم؛ البته برخی می‌گویند ما نمیتوانیم و نظام بانکی این توانایی را ندارد که مدلی متناسب با کشور ایجاد کند، ولی من این را قبول ندارم. سیستم بانکی ما توانایی طراحی الگوی توسعه ملی ایرانی و اسلامی را در عرصه بانکی دارد و این خواسته مردم است، مردم کشور ما این را می‌خواهند، دنبال فرمول‌های پیچیده نگردیم». 

احمدی‌نژاد در ادامه با بیان این که نظام بانکی ما باید معوقه‌های خود را از کسانی که از آن پول گرفته‌اند، ولی مدت‌هاست این پول را پرداخت نکرده‌اند،بگیرد افزود: «وقتی این معوقه‌ها برگردد با استفاده از آن می‌توان تولید ایجاد کرد و حتی درآمدهای دولت را افزایش داد و در اینجا بحث مدیریت خوب منابع بانکی مطرح است؛ اما وقتی منابع بانکی در کشور خوب مدیریت نشود و برود و برنگردد، این امر باعث رکود منابع و کاهش درآمدهای دولت و مانع رشد اقتصادی می‌شود».

وی ادامه داد: «در این یک سال اخیر تسهیلات بانکها را افزایش داده‌ایم، ولی بانک‌ها تسهیلات کمتری داده‌اند، ولی معوقه‌ها دوبرابر شده است، این‌ها را چه کسانی مدیریت می‌کنند، غیر از این است که بانک مرکزی باید این‌ها را مدیریت کند».

رییس‌جمهور گفت: «البته من نیز معتقدم باید به نحو احسن از منابع استفاده و منابع را خوب مدیریت کرد، ولی بدترین چیز برای سیستم بانکی این است که سیاست‌زده باشد و ما باید همه مراقب باشیم».

او به انتقادات کارشناسان درمورد تسهیلات طرح‌ها و بنگاه‌های زودبازده که در مطبوعات منعکس می‌شود اشاره کرد و ادامه داد: «این حرف‌ها که بعضا در روزنامه‌ها نوشته می‌شود و اظهارنظرهایی که می‌شود، این‌ها بازار را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، بلکه این واقعیت‌های پولی و بانکی است که این تاثیر را ایجاد می‌کند. وقتی هزاران نفر برای یک تسهیلات کوچک به منظور ایجاد اشتغال به بانک‌ها مراجعه می‌کنند و با در بسته مواجه می‌شوند، ولی میبینند یک نفر دیگر ده‌ها میلیارد تومان پول از نظام بانکی گرفته و آن را به بازار مسکن برده و پول را پس نمی‌دهد و دهان‌کجی نیز می‌کند، دیدگاه مردم عوض می‌شود، مردم این‌ها را می‌بینند و این‌ها باعث می‌شود دیدگاه مردم عوض شود».

رییس‌جمهور گفت: «فکر نکنید مطالبی که بعضا در روزنامه‌ها مطرح می‌شود، به مردم آدرس غلط می‌دهد، البته افراد در کشور ما آزاد هستند و می‌توانند نظرات خود را بیان کنند، ولی در واقع عملکرد واقعی ماست که آدرس غلط به مردم می‌دهد. ملت ما باهوش است و میداند مثلا چه کسی با کدام کارمند ارتباط دارد و مسائل را رصد می‌کنند».

وی با بیان این که مدل ما در نظام بانکی باید بر اساس اصل 44 قانون اساسی که تئوری اقتصاد اسلامی ماست طراحی شود افزود: «ما باید با توجه به این اصل برنامه‌ریزی کنیم».

رییس‌جمهور همچنین با اشاره به مشکلاتی که در حال حاضر اقتصاد جهانی و اقتصاد سرمایه‌داری با آن روبرو شده است اظهار داشت: «من در طول دو سه سال در این مسیر هشدار داده‌ام و گفته‌ام روندی که این اقتصاد طی می‌کند، ایجاد مشکل می‌کند و به سمت دره در حال حرکت است، در واقع نظام سرمایه‌داری پایان خوشی ندارد؛ چون ذات آن بر اساس عدالت نیست».

وی افزود: «کسانی که به نظام سرمایه‌داری معتقد بودند نیز می‌گویند که بازار آزاد است که همه چیز را تنظیم می‌کند، ولی این یک دروغ بزرگ است به نفع دزدها، قالتاق‌ها و متخلفان».

احمدی‌نژاد خطاب به کارشناسان نظام بانکی و مسوولان آن گفت: «شما باید در این سیستم ادبیات اسلامی را بیاورید و وارد کنید، کار حرام، حرام است و اگر در اقتصاد وارد شود پدر اقتصاد را درمی‌آورد، نمی‌شود کار حرام را حلال کرد. در نظام سرمایه‌داری اصل حرام و حلال رعایت نشده و در واقع اصل حرام و حلال و قبح این مسائل برداشته شده است، و این‌ها راه حل ما نیست».

به گزارش ایسنا رییس‌جمهور در ادامه مراسم معارفه رییس کل جدید بانک مرکزی، با بیان این که توصیه‌ دوم من این است که باید پول و نظام بانکی را از انحصار بیرون آورید، افزود: «نظام بانکی ما در حال حاضر در انحصار است. 10 بانک خصوصی ایجاد کرده‌ایم که مثلا نظام بانکی ما و پول از انحصار بیرون بیاید، ولی این اتفاق نیفتاده و همچنان این انحصار وجود دارد».

احمدی‌نژاد گفت: «روابط ما در نظام بانکی نیز باید به گونه‌ای تنظیم شود که از انحصار بیرون بیاید و اکنون نیز در این زمینه شاهد انحصارهایی هستیم. نباید این‌گونه باشد که یک عده نتوانند از نظام بانکی تسهیلات دریافت کنند و عده‌ای دیگر تسهیلات کلان دریافت کنند ولی معوقه‌های آن را نیز نپردازند. پول مردم باید در اختیار مردم قرار گیرد و شما خود می‌دانید در حال حاضر چه‌قدر معوقه وجود دارد».

وی افزود: «در این قضیه باید بانک مرکزی بر اساس ضابطه و قانون رفتار و معوقه‌ها را دریافت کند و در این ارتباط اقدامات لازم را انجام دهد، نباید در این زمینه آدرس غلط بدهیم. باید کسی را که از تسهیلات نظام بانکی سوءاستفاده می‌کند کنترل کرد».

رییس‌جمهور گفت: «باید دنبال کنیم تا معوقه‌ها برگردد و من به شما میگویم که از دولتی‌ها شروع کنید و اگر پول ندارند سهام خود را پس بدهند».

احمدی‌نژاد ادامه داد: «ما فرمول‌های اقتصاد آزاد را می‌گیریم، ولی نمی‌خواهیم تبعات آن را قبول کنیم. در آن اقتصاد اگر کسی نتواند مدیریت کند حذف می‌شود؛ ولی ما در این‌جا کسی را که مدیریت بلد نیست باز هم با تزریق پول مردم می‌خواهیم حفظ کنیم».

وی گفت: «من به شما می‌گویم از نهادهای دولتی شروع کنید. من نمی‌دانم مدیران بانکی از چه چیزی می‌ترسند. شما باید این پول‌های معوقه را با هر نامی حتی با نام‌های مقدس نیز که بوده، پس بگیرید. آماری که در این زمینه هست وحشتناک است و شما خود می‌دانید و مردم می‌دانند. باید پول مردم گرفته شود و اگر نمی‌توانند پولشان را پس بدهند، کارخانه‌شان را بدهند».

رییس‌جمهور ادامه داد: «باید اینها را مدیریت کرد و اگر وا بدهیم عده‌ای از این افراد می‌آیند حتی تیرآهن‌های بانک مرکزی را نیز می‌برند».

احمدی‌نژاد افزود: «نباید مسائل را پیچیده و خود را مستاصل کنیم. در ابتدا باید پولی که داده شده پس گرفته شود».

وی گفت: «در بانک مرکزی بهترین کارشناسان، مستقل هستند و دوستان در این بانک باید گزارش‌های قوی و متقنی ارائه دهند. گزارش‌هایی ارائه نشود که مثلا با ارائه‌ چهار سند نقض و دچار خدشه شود، نباید این اعتبار زیر سوال برود؛ به ویژه درباره‌ گزارش‌های بانکی. اظهارنظرها باید دقیق باشد تا اعتماد ایجاد شود و در واقع اطلاعات بانک مرکزی باید چراغ راهنمای عمل فعالان اقتصادی باشد و نباید در این اطلاعات خدشه‌ای وارد شود».

رییس‌جمهور گفت: «انتظار ما این است که تهدیدهای نظام سلطه را به فرصت تبدیل کنیم. در دل هر تهدیدی فرصتی است و هنر مدیریت این است که این تهدیدها را به فرصت تبدیل کند؛ چنان که می‌گویند می‌خواهیم تحریمتان کنیم. ما می‌توانیم از این تحریم به عنوان بهترین فرصت استفاده کنیم که نظام بانکی‌مان را از اختاپوس نظام بانکی نظام سرمایه‌داری نجات دهیم، ما می‌توانیم این کار را انجام دهیم. ما توانستیم خود را از نظام سلطه‌ استکبار آزاد کنیم و اکنون جزو آزادترین ملت‌ها هستیم. در عرصه‌ اقتصاد نیز می‌توانیم خود را از چنبره‌ اقتصاد سرمایه نجات دهیم و کشورهایی هستند که در این زمینه اعلام آمادگی کرده‌اند تا با ما همکاری کنند».

احمدی‌نژاد ادامه داد: «روسای ده‌ها کشور به من گفته‌اند ما آمادگی داریم اگر شما طراحی جدیدی را ارائه کنید از شما حمایت کنیم و آن را دنبال می‌کنیم، من ایمان دارم که شما کارشناسان می‌توانید این کار را انجام دهید. یک مدل پولی و بانکی عادلانه را تنظیم کنید و به جهان ارایه دهید. باید ذهن‌ها را باز کنیم و از چارچوب‌هایی که قرار داشته‌ایم خارج شویم». 

او ادامه داد: «مردم ما چه گناهی کرده‌اند که باید در دعوای زرگری برخی دوستان ما در دستگاه‌های اجرایی اسیر شوند».

رییس‌جمهور خطاب به دست‌اندرکاران بانک مرکزی افزود: «شما در برابر تحریم‌ها زحمت زیادی کشیده‌اید، صادقانه و صمیمانه زحمت کشیده‌اید، ولی می‌گویم باید تلاش کنید پول را از بدهکاران بگیریم، چرا فلان آقا می‌آید و 10 میلیارد تومان از فلان بانک می‌گیرد، بدهکاری خود را نمی‌پردازد، ولی در بانک دیگر 300 میلیارد تومان سرمایه دارد و سود 18 درصد یا بیشتر دریافت می‌کند».

وی گفت: «‌حرف‌ قشنگ می‌زنیم ولی باید درست عمل کنیم» .

رییس‌جمهور اظهار داشت: «اکنون میبینیم در نظام بانکی بعضا روابط حاکم است، مثلا فلان آقا سفارش شده پسرخاله فلان آقا و با استفاده از این رابطه از تسهیلات نظام بانکی استفاده می‌کند. نظام بانکی باید خود را این علقه‌ها قطع و این روند را اصلاح کند. سرمایه و تسهیلات ما به اندازه تقاضاهای واقعی است، ولی بعضا چون مدیریت مناسبی نمی‌شود پول‌ها از دست می‌رود».

احمدی‌نژاد ادامه داد: «آقای مظاهری از دوستان بسیار خوب ما هستند. ایشان شش بار یا بیشتر استعفا کرده‌اند. چند بار نزد من آمدند و تقاضای استعفا کردند و چند بار نیز تقاضای استعفا را نوشتند و گفتند یک نفر دیگر بیاید و مسوولیت را قبول کند که بالاخره من پذیرفتم، چون باید کارها جلو برود، ولی ایشان از مدیران خوب ما هستند. آقای بهمنی نیز که قرار است در این سمت مشغول به کار شوند از افراد با تجربه ما و شناخته شده در نظام بانکی هستند و کارشان را در نظام بانکی ما از پایین‌ترین سطوح کار بانکی آغاز کرده‌اند و در واقع تمام سیستم بانکی را می‌شناسد».

رییس‌جمهور با بیان این که ستاد فرماندهی بخش مهمی از اقتصاد ما در بانک مرکزی است گفت: «مطالبی که در اینجا مطرح کردم مطالب احمدی‌نژاد و حرف احمدی‌نژاد نیست، حرف ملت است، مطالبات یک ملت دست شماست، ما همه نوکر و خدمتگزار مردم و بدهکارمردم هستیم».

تغییر سیاست بانک مرکزی با بهمنی 

در این مراسم همچنین رییس‌کل جدید بانک مرکزی نیز گفت: «باید وظایفمان را در بانک مرکزی با سیاست‌های کلان کشور هماهنگ و همسو سازیم چرا که نظام پولی و بانکی و مالی پشتوانه‌ سیاست‌گذاری‌های یک کشور است و لذا باید یک چشم‌مان به نظام اداری و یک چشم دیگرمان به سیاست‌های اقتصادی کشور باشد».

محمود بهمنی ادامه داد: «معادل 92 هزار ریال منابع به سیستم بانکی تزریق شده که 36 هزار میلیارد آن اوراق مشارکت دولت است که روی میز بانک‌ها باقی مانده است و در نهایت ما نیز این میزان بازگشت اوراق را از آنها پذیرفتیم».

به گفته وی 55 هزار میلیارد ریال بدهی دولت به بانک‌ها بوده است که بانک‌ها در این فرایند مقصر نبودند.

رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه در مهار و کنترل تورم، حفظ ارزش پول و جریان آن در بازار تولید باید کوشا باشیم تصریح کرد: «ما حفظ ارزش پولی را به درستی می‌شناسیم و جریان مناسب آن را آموخته‌ایم و در حال حاضر صلاح خودمان را در آن می‌دانیم که براساس پارامترها رفتارهای خودمان را به گونه‌ای حساب شده و متناسب تغییر دهیم».

بهمنی از تدوین طرحی برای اصلاح ساختار بانک‌ها در کوتاه مدت خبر داد و افزود: «عمده بانک‌هایی که حساب‌های جاری آنها به بانک مرکزی بدهکار بود از پرداخت جریمه 34 درصد معاف هستند و از این طریق بافت زیان ده آنها تامین می‌شود».

بهمنی با بیان اینکه هدف ما جز مهار و کنترل تورم چیز دیگری نیست گفت: «اینجانب به جد در مهار کنترل تورم تلاش می‌کنم و به درمان بدخوری و پرخوری و یا اصلا نخوردن اعتقادی ندارم و بر حمایت از تولید و صنعت و پیشگیری از تعطیلات کارخانه‌جات و واحدهای تولیدی به شدت اعتقاد دارم و می‌دانم که باید به تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و اعطای تسهیلات به طرح‌های نیمه تمام که صدها هزار میلیارد منابع ملی کشور در آنها قفل شده است چاره‌ای بیاندیشیم».

به گفته بهمنی چند صد هزار میلیارد منابع در بخش‌های مختلف صنعتی نیمه تمام باقی مانده‌اند که اینها به نقدینگی لازم نیاز دارند.

وی خاطرنشان کرد: «بانک مرکزی درصدد است تا با اولویت بخشیدن به برخی از طرح‌های تولیدی که پیشرفت فیزیکی قابل ملاحظه‌ای داشتند و به خاطر کمبود منابع مالی تکمیل شدن آنها با وقفه مواجه شده است را از محل منابع آزاد شده بانکی یا از محل حساب ذخیره ازی تامین مالی کنند».


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین