آفتابنیوز : آفتاب: «جان مککین» و «باراک اوباما» دو نامزد رقیب ریاست جمهوری ایالات متحده از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در دومین دور از مناظرات زنده و تلویزیونی همصدا و متفقالقول از علاقمندی به شدت بخشیدن به تحریمهای ایران سخن گفتند.
به گزارش سرویس بینالملل آفتاب، جانمککین و باراک اوباما در مناظرهای که شب گذشته در «نشویل» واقع در ایالت «تنسی» برگزار شد اعلام کردند که در صورت انتخاب شدن از سوی مردم آمریکا به عنوان ریاستجمهوری ایالات متحده، تحریمهای سنگینتری را علیه ایران تصویب خواهند کرد. این دو سناتور دلیل این تصمیم را تلاش به منظور توقف برنامه هستهای ایران عنوان کردند.
این دو نامزد ریاستجمهوری اگرچه اختلافات عمدهای در مباحث مختلف سیاست خارجی با یکدیگر دارند اما در مورد ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای متفقالقول هستند.
ایالات متحده و سایر دولتهای غربی ایران را متهم میکنند در ورای برنامه غنیسازی اورانیوم خود اهداف نظامی در سر میپروراند و درصدد تولید بمب اتم است.
ایران که چهارمین کشور تولیدکننده نفت دنیا نیز هست این اتهام را رد میکند. تهران بارها تاکید کردهاست که هدفش از برنامه هستهای، تولید انرژی و مصارف صنعتی است.
اوباما شب گذشته در همین رابطه گفت: «ما نمیتوانیم به ایران اجازه دهیم به سلاح هستهای دست یابد چرا که در آن صورت تمامی معادلات منطقهای به هم خواهد خورد».
اوباما افزود: «تولید بمب اتم به وسیله ایران نه تنها تهدیدکننده امنیت اسرائیل خواهد بود، بلکه احتمال آن را نیز ایجاد خواهد کرد که این بمب به دست گروههای تروریستی بیافتند».
اوباما افزود: «در صورتی که در انتخابات روز 4 نوامبر برگزیده شوم، تحریمهای شدیدی را بر ایران تحمیل خواهم کرد که این شامل محدود کردن صادرات بنزین به این کشور خواهد بود».
این سناتور ایالت «ایلینویز» در ادامه گفت: «اگر ما بتوانیم مانع واردات بنزین و سایر فرآوردههای نفتی توسط ایران شویم، در آن صورت است که قادر خواهیم بود محاسبات و تحلیلهای هزینه- فایده آنها را بر هم زده، ایشان را تحت فشار قرار دهیم».
اوباما در ادامه و مجدداً تصریح کرد در عین اینکه آمادگی گفتگوی رودررو با ایران را داراست،اما از نظر وی، «گزینه نظامی همچنان روی میز باقی خواهد بود».
در ادامه این مناظره نوبت به جان مککین رسید. مککین اما از کابوس رقابتهای تسلیحاتی هستهای در منطقه خاورمیانه گفت که میتواند ثبات منطقه و امنیت اسرائیل را تهدید نماید.
وی افزود: «اگر ایران به سلاح هستهای دست یابد، تمامی کشورهای منطقه به آن دست خواهند یافت و تنشهای منطقهای افزایش خواهد یافت».
این سناتور ایالت آریزونا در ادامه افزود: «ما هرگز نمیتوانیم اجازه دهیم یک هولوکاست دیگر تکرار شود».
مککین همچنین گفت: «ما علاقمندیم با متحدان ایالت متحده به منظور تنگتر کردن حلقه تحریمهای ایران همکاری نماییم تا این کشور را مجبور به تغییر در رفتارش نماییم».
ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان ماه ژوئن سال جاری به ایران بسته پیشنهادی ارتقاء یافتهای که شامل مشوقهای سیاسی و اقتصادی بود ارائه دادند. این پیشنهاد همچنین شامل تحویل نیروگاههای هستهای به جای برنامه غنیسازی مناقشه برانگیز هستهای در این کشور بود.
ایران هیچ نشانهای دال بر مصالحه از خود بروز نداده و اصرار دارد که دلیلش از مقاومت در برابر خواسته ایالات متحده استفاده از حق استفاده از تکنولوژی هستهای صلحآمیز است.