کد خبر: ۸۰۶۲۷
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۳۸۷ - ۱۳:۱۶
در گفتگو با آفتاب تشریح شد:

نقش مهم چین در قانع کردن کره‌شمالی

آمریکا فرمول کره‌شمالی را برای ایران در نظر دارد
آفتاب‌‌نیوز :

آفتاب: یک کارشناس مسائل آسیای جنوب شرقی درباره توافق‌های هسته‌ای آمریکا با کره شمالی گفت: «پس از اینکه توافق هسته‌ای شش جانبه در پکن به امضا رسید. آمریکایی‌ها در داخل و خارج آمریکا به شکلی تبلیغ کردند که در مورد قانع کردن کشور کره شمالی به دستاوردهای بزرگی دست پیدا کرده‌اند و طبق همین توافق کره شمالی به دنبال از بین بردن تاسیسات هسته‌ای، احتمالا سلاح‌های هسته‌ای خود را تحویل می‌دهد».

پیرمحمد ملازهی تحلیلگر مسائل منطقه‌ای در گفتگو با خبرنگار سرویس بین‌الملل آفتاب و درباره تهدید کره شمالی برای از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای افزود: «نکته مورد توجه این است که پس از اینکه توافق پکن انجام گرفت کره شمالی مدعی شد که آمریکایی‌ها به تعهدات خود عمل نمی‌کنند. در واقع پس از اینکه کره شمالی کوره اتمی خود را تخریب کرد تصمیم گرفت که به طور مجدد فعالیت هسته‌ای خود را شروع کند».

وی با اشاره به تاثیر شکست مذاکرات آمریکا با کره شمالی بر  انتخابات آتی ریاست جمهوری ایالات متحده خاطرنشان کرد: «پس از اینکه کره شمالی اعلام کرد که بازرسان هسته‌ای باید از این کشور خارج شوند و دوربین‌های نظارت کننده آژانس هسته‌ای را جمع‌آ‌وری کرد ادامه این روند که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا صورت می‌گرفت یک شکست برای مقامات آمریکایی تلقی می‌شد».

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در مورد خارج شدن نام کره شمالی از کشورهای حامی ترویست گفت: «پس از اینکه یکی از شرایط کره شمالی مبنی بر خارج شدن این کشور از لیست کشورهای حامی تروریست باعث شد تا شرایط به قبل از مذاکره بازگردد. به همین دلیل آمریکایی‌ها به این ارزیابی دست پیدا کردند که کره شمالی را از لیست کشورهای حامی تروریست خارج کنند».

ملازهی در مورد نقش کشور چین در قانع کردن مقامات کره شمالی برای همکاری با غرب افزود: «مقام ارشد مذاکره کننده هسته‌ای سفرهایی به کره شمالی، کره جنوبی، ژاپن و چین انجام داد که البته سفر به چین از سایر ملاقات‌ها مهمتر بود. در واقع مقامات چینی نقش مهمی در قانع کردن مقامات کره شمالی انجام دادند».

وی با اشاره به تاثیر خروج کره شمالی از لیست گروه‌های حامی تروریست یادآور شد: «با خارج کردن کره شمالی از لیست کشورهای حامی تروریست یک عقب‌نشینی از سوی آمریکا صورت گرفت ولی ایالات متحده با حمایت کشور چین توانست امتیازهایی را به دست آورد که از آن جمله می‌توان به پذیرش بازرسی‌های بین‌المللی توسط این کشور اشاره کرد».

این کارشناس مسائل منطقه‌ای در مورد چالش اساسی دولت کره شمالی در فصل زمستان خاطرنشان کرد: «اکنون مساله تامین سوخت در زمستان برای کشور کره شمالی یک موضوع حیاتی محسوب می‌شود در واقع این کشور به نوعی با قحطی مواجه است و برای عبور از این شرایط محتاج کمک‌های ژاپن، کره جنوبی و حتی آمریکا است».

ملازهی موفقیت‌آ‌میز دانستن استراتژی آمریکا در قبال پرونده هسته‌ای کشور لیبی در مورد پیگیری این روش گفت: «به دنبال اینکه آمریکا در مقابل لیبی موفقیت‌هایی به دست آورد اکنون می‌خواهد همین فرمول را در مقابل سایر کشورها دنبال کند در واقع این روش در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نفع جمهوری‌خواهان تمام خواهد شد».

این تحلیلگر مسائل منطقه‌ای هدف اصلی کره شمالی در تقابل با ایالات متحده آمریکا را حفظ خود دانست و خاطرنشان کرد: «کره شمالی به دنبال حفظ حاکمیت حزب کمونیست در این کشور است اکنون به غیر از کشور کوبا در قاره آمریکا، این کشور آخرین حلقه کمونیستی است که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروری بر روی مواضع خود ایستاده است».

وی در ادامه افزود: «در و اقع این کشور تنها به دنبال تثبیت قدرت خود است و از آمریکایی‌ها می‌خواهد که این موضوع را بپذیرند و در جهت برهم زدن قدرت آنها تلاش نکنند که برای رسیدن به این هدف از تاکتیک‌های متفاوتی استفاده می‌کند».

ملازهی با اشاره به تاکتیک‌های متفاوت کره شمالی در مواجه با غرب خاطرنشان کرد: «یکی از تاکتیک‌‌های کره شمالی استفاده از آزمایش هسته‌ای بود و به طور رسمی اعلام کرد که دارای سلاح هسته‌ای است، آن‌ها همین تاکتیک را در شرایط حاضر هم دنبال کردند و به همین نحو اعلام نمودند که برروی موشک‌های دوربرد با قابلیت حمل کلاهک‌های هسته‌ای فعالیت می‌کنند».

این کارشناس مسائل جنوب‌شرق آسیا در مورد نحوه نقش‌آ‌فرینی مقامات کره شمالی در موضوع پرونده هسته‌ای این کشور خاطرنشان کرد: «مقامات کره شمالی از جمله بازیگرانی محسوب می‌شوند که توانسته‌اند از مشکلات موجود مابین روسیه با آمریکا در قضیه گرجستان به نحو مطلوبی استفاده کنند. به همین ترتیب تا حدی توانستند توجه روسیه و چین را به سوی خود جلب کنند و از فضایی که به سمت جنگ سرد در حرکت بود در جهت منافع خود بهره‌برداری کنند».

وی درباره امتیازهای اقتصادی آمریکا به کره شمالی گفت: «این روند باعث شد تا آمریکا تا حدی مواضع خودش را تعدیل کند به هر حال کمک‌های اقتصادی مانند نفت و گندم برای آمریکا مساله مهمی تلقی نمی‌شود».

ملازهی در مورد امکان افزایش فشار برروی پرونده هسته‌ای ایران به دنبال توافق غرب با کره شمالی یادآور شد: «این موضوع بستگی به رفتار مقامات ایرانی دارد. در واقع اگر ایرانی‌ها بخواهند ذهنی حرکت کنند و به وقایع موجود توجه‌ای نداشته باشند متعاقب آن تبعات منفی بیشتری متوجه ایران می‌شود».

وی با اشاره به امتیازهای داده شده به کره‌شمالی جهت مدیریت پرونده هسته‌ای این کشور گفت: «باید به این موضوع توجه داشته باشیم که به هر حال کره شمالی تاکنون بازی خوبی داشته است در واقع برخورد احساسی و غیر واقع‌بینانه‌ای نشان نداد و با شناخت شرایط کشور خود و ارزیابی درست و واقعی، تصمیم‌گیری کرد و در نهایت نیز موفق شد».

این تحلیلگر مسائل منطقه‌ای با مقایسه شرایط پرونده هسته‌ای ایران و کره شمالی افزود: «مقامات کره شمالی تصمیمی گرفته‌اند تا در مقابل شرایط موجود، اوضاع حادتر نشود. به هر حال آمریکا پس از حل و فصل مساله کره شمالی همان فرمول را برای ایران نیز در نظر دارند».

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین