آفتاب: یک کارشناس مسائل عراق درباره احتمال تایید پیشنویس پیمان امنیتی عراق توسط دولتمردان عراقی گفت: «اکنون پیشنویس پیمان امنیتی عراق در اختیار دولتمردان و اعضای پارلمان عراق قرار گرفته است. البته مقامات آمریکایی تلاش میکنند امضای این پیمان از سوی مقامات عراقی به عنوان یکی از دستاوردهای دولت بوش ثبت شود».
سیدمحمدصادق الحسینی تحلیلگر جهان عرب، طی گفتوگو با خبرنگار بین الملل آفتاب، درباره واکنش مقامات عراقی نسبت به امضای پیمان امنیتی عراق افزود: «اکثریت پارلمان و مردم عراق نسبت به مفاد این پیشنویس خوشبین نیستند به همین دلیل تلاش میکنند تا امضای پیشنویس به بعد از دولت بوش منتقل شود».
وی با اشاره به تاثیر مخرب امضای این پیشنویس خاطرنشان کرد: «اگر هر فردی این پیشنویس را امضا کند و مورد تایید قرار دهد این موضوع لکه ننگی برای حزب مطبوع وی محسوب خواهد شد. در واقع با امضای این پیشنویس، آینده حاکمیت و استقلال عراق به خارجیها فروخته میشود».
این تحلیلگر جهان عرب با اشاره به نقش هوشمندانه مرجعیت عراق در عدم امضای این پیمان نامه امنیتی یادآور شد: «مرجعیت عراق این مساله را به سه رکن دولت، پارلمان و مردم عراق واگذار کرده است که نشان از نحوه برخورد هوشمندانه مرجعیت است. البته گزارشهایی از نزدیکان آیتا... العظمی سیستانی مطرح میشود که تلاشهایی برای انتقال امضای این پیمان به بعد از دولت بوش صورت میگیرد تا در فضای مساعدتر و از طریق مشورتهای بیشتر در این مورد تصمیم گرفته شود».
صادق الحسینی ضمن اشاره به پایان مدت قطعنامه مصوب در فصل هفتم سازمان ملل متحد درباره مداخله در عراق گفت: «دولتمردان عراق تلاش میکنند به صورت اجبار و نه داوطلبانه به جای امضای پیمان امنیتی به تمدید فصل هفتم تن در دهند تا گزینه بد را از گزینه بدتر انتخاب کنند».
وی با اشاره به بندهای قابل تفسیر موجود در پیمان امنیتی عراق افزود: «بندهای باز و قابل تفسیری در این پیمان گنجانده شده است. تا حدی این موضوع آشکار است که آقای گیس طی سخنانی به صراحت اعلام میکند که نباید سربازان آمریکایی نگران مصونیت نظامی خود باشند».
این کارشناس مسائل عراق با اشاره به مورد تهدید قرار گرفتن دولتمردان عراقی از سوی مقامات آمریکا خاطرنشان کرد: «آقای مشهدانی رئیس مجلس عراق و بعضی از دولتمردان عراقی طی سخنانی اعلام کردهاند که از سوی مقامات آمریکایی بارها مورد تهدید کودتا قرار گرفتهاند و به آنها اعلام کردهاند که اگر همکاری نکنند بار مالی تمام حوادث را به گردن آنها خواهیم انداخت ولی آنها باز این پیمان امنیتی را قبول نکردهاند».
صادق الحسینی با مرتبط دانستن سفر رئیس مجلس شورای اسلامی به عراق با تهیه پیش نویس پیمان امنیتی گفت: «آمریکا میخواهد تا کشور همسایه و بردار ایران به عنوان پایگاهی برای حمله به سایر کشورها تبدیل شود تا از این طریق به عنوان مبارزه با تروریسم و انقلابیون منطقه با آنها مبارزه کنند. البته آقای لاریجانی با سفر به عراق و ملاقات با آیتا... سیستانی پیام علمای قم و نمایندگان مجلس را درباره این موضوع منتقل خواهد کرد».
وی در ادامه افزود: «لاریجانی پس از عراق به لبنان سفر خواهد کرد تا با دبیرکل حزبا... و رئیس پارلمان لبنان ملاقات کند که به طور قطع این سفر پیام مهمی برای امنیت، ثبات و دفاع از حاکمیت آزادمنشانه کشورهای مستقل محسوب میشود که باید از طریق مشورتهای مداوم موضع واحدی در مقابل آمریکا داشته باشند».