سخنگوی ستاد امر به معروف و نهی از منکر با تأکید بر اینکه باید قانون درست در سطح کشور اجرا شود، گفت: برای ما اساس این است که در چهارچوب شرع باشد و ضمن اینکه مردم ما باید به قانون پایبند باشند تا ما بتوانیم فضای «مطالبه گری» و «بی تفاوت نباشیم» را در جامعه داشته باشیم و بتوانیم حمایت لازم را انجام بدهیم. الآن از طرف دستگاههای مختلف در سطح کشور دارد پیگیری میشود که نسبت به بحث کشف حجاب سازوکارهای مناسبی را داشته باشند و بتوانند با آن مقابله کنند. تعداد معدودی دارند هنجارشکنی و بی قانونی میکنند و مسئولین مختلف نمیتوانند نسبت به آن بی تفاوت باشند.
مشروح گفت و گوی جماران با حجت الاسلام و المسلمین سید علی خانمحمدی را در ادامه میخوانید:
روابط عمومی ستاد امر به معروف و نهی از منکر خبر داده که مدیر یک فروشگاه زنجیرهای در همدان به دلیل «سهل انگاری و عدم رسیدگی پرسنل حراست فروشگاه به شکایت آمر به معروف» به ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان همدان احضار شده است. جزئیات این ماجرا را برای ما بفرمایید.
من از جزئیات این خبر اطلاع ندارم، ولی به طور کلی اگر در یک جایی حقوق آمر به معروف تضییع شود، وظیفه ستادهای استانی این است که از آمر به معروف حمایت کنند. مثل اینکه آنجا هنجارشکنی صورت گرفته و تذکری داده و نیاز به حمایت از طرف ستاد امر به معروف و نهی از منکر بوده و ما این کار را انجام داده ایم.
نظر شما در مورد میزان ثمربخش بودن این طور کارها در سطح جامعه چیست؟
باید قانون درست در سطح کشور اجرا شود و حتما نسبت به زیر پا گذاشتن قانون توجه شود. بی تفاوتی در جامعه قطعا منجر به مشکلات جدی در حوزه مسائل اجتماعی و سایر حوزهها میشود لذا ما نمیتوانیم بی تفاوت باشیم؛ بالأخره در کشور قانون وجود دارد و اگر کسی در جایی بی قانونی میکند، افراد مختلف نسبت به آن واکنش نشان میدهند. وظیفه ما هم این است که در یک چهارچوب درستی امر به معروف شود.
امروز در همان همدان ما دو پرونده داریم که ستاد امر به معروف استان دارد پیگیری میکند؛ در حوزه نفت و گاز پروندههایی داریم که حمایت میکند از آمری که در ادارهای کشف فساد کرده است.
برای ما اساس این است که در چهارچوب شرع باشد و ضمن اینکه مردم ما باید به قانون پایبند باشند تا ما بتوانیم فضای «مطالبه گری» و «بی تفاوت نباشیم» را در جامعه داشته باشیم و بتوانیم حمایت لازم را انجام بدهیم. الآن از طرف دستگاههای مختلف در سطح کشور دارد پیگیری میشود که نسبت به بحث کشف حجاب سازوکارهای مناسبی را داشته باشند و بتوانند با آن مقابله کنند. تعداد معدودی دارند هنجارشکنی و بی قانونی میکنند و مسئولین مختلف نمیتوانند نسبت به آن بی تفاوت باشند.
آیا برای پذیرش عمومی و اجتماعی اقداماتی که انجام میدهید هم اقدامی انجام شده است؟
قطعا رفتن و گفتن و تذکر دادن در مسائل اجتماعی اثرگذار است. یعنی شما مطمئن باشید اگر یک جایی حتی بر خلاف میل فرد اقدامی انجام شود، «گفتن» اثر دارد. در همین جریان کرونا دیدید که شاید اول خیلیها جبهه میگرفتند و تذکر زدن ماسک برای خیلیها سنگین بود. خود من در هواپیما شاهد بودم که مهماندار به یک نفر تذکر داد ماسک بزند و طرف ناراحت شد. اما آیا ما به خاطر ناراحتی طرف کار را کنار گذاشتیم؟! ما گفتیم آنقدر باید تذکر عمومی شود که دقت طرف نسبت به حوزه هنجارها بالاتر برود؛ لذا مطمئن باشید که گفتن اثر دارد، اما شیوهها باید درست باشد تا اثرگذاری بیشتر شود.
یعنی شما هم قبول دارید که شیوههای به کار برده شده برای برخی از مصادیق امر به معروف و نهی از منکر قابل تأمل هستند؟
اگر شیوهها در چهارچوب مسائل شرعی و قانونی باشد درست است و اگر خارج از این مسائل باشد قطعا شیوههای نادرستی هستند. ما باید کلیت را هم ببینیم. الآن در سطح کشور، خیلی جاها مردم دارند امر به معروف و نهی از منکر میکنند و یک مورد نیست. از بین سیل امر به معروف و نهی از منکری که مردم در سطح کشور دارند انجام میدهند و ربطی به ستاد امر به معروف هم ندارد و وظیفه شرعی و قانونی فردی است، مواردی اینچنین میشود.
بعضی مواقع این موارد از آمر به معروف است، یعنی شیوهها مناسب نیست، و بعضی مواقع از طرف مقابل است. امروز طبق قانون کسی حق ندارد به آمر به معروف بگوید به شما ارتباطی ندارد و نباید امر به معروف کنید. طبق اصل هشتم قانون اساسی همه مردم میتوانند آمر به معروف و ناهی از منکر باشد، ولی باید به شیوه درست و صحیح انجام شود. ما آموزش امر به معروف و نهی از منکر را در ستاد انجام داده ایم و داریم دورههای آن را میگذارنیم و همین الآن روزهای چهارشنبه دورههای امر به معروف و نهی از منکر هست که مردم با شیوههای امر به معروف و نهی از منکر آشنا شوند؛ اگر میخواهند یک جایی تذکری بدهند و بحثی انجام شود حتما بدانند با چه روشی انجام شود.
میخواهم بگویم اثر اجتماعی اش همین است. چه در حوزه مسئولان و سیستم اداری کشور، چه در حوزه اقتصادی و چه در مسائل اجتماعی، تذکر دادن همیشه التهابی را به همراه دارد؛ یعنی ما نمیتوانیم بگوییم یک نفر در حوزه مسائل اجتماعی تذکر دهد و هیچ کس هم ناراحت نشود و مشکلی هم پیش نیاید. قطعا مختصری هست، ولی باید فضا به سمت آرامش برود تا بتوانیم در چهارچوب درستی این قضایا انجام شود.
دادستان کل کشور اخیرا اعلام کرد گشت ارشاد توسط همان مرجعی که آن را ایجاد کرده تعطیل شده است. اگر اطلاعی در خصوص تعطیل شدن گشت ارشاد و یا تغییر در روشهای آن دارید، برای ما بفرمایید.
بحث عفاف و حجاب در کشور یک مطالبه مردمی و عمومی است و به صورت کلی دارد تصمیماتی در ارتباط با عفاف و حجاب گرفته میشود و ان شاء الله در یک چهارچوب نوین تر، با استفاده از تکنولوژیهایی که در این زمینه هست و با فضایی که یک طرفه نباشد، انجام شود. اما گشتهای امنیت اخلاقی و اجتماعی که برقرار بوده با دستور دادستانی و مرجع قضایی توسط فراجا انجام میشده و الآن مأموریتش تمام شده است. اینکه بخواهد با چه شیوهای باشد، قطعا در مورد بودن یا نبودن اینها در سطح اجتماع، مسئولان مختلف باید تصمیم بگیرند و جمع بندی کنند.
اما در بحث عفاف و حجاب برنامه ریزیهای خوبی دارد میشود و اتفاقا یکی از دستاوردهای اتفاقات اخیر، اگر بخواهیم نگاه مثبت به آن داشته باشیم، این است که خیلی از مجموعههای فرهنگی کشور بیدار شدند و ما امروز خلأ در بحث عفاف و حجاب و آسیبهای اجتماعی را جدیتر دیده ایم. به دلیل اینکه خلأها جدیتر و شکافها عمیق است و باید نسبت به آن توجه جدی شود؛ هم در حوزه ایجابی مثل آموزش عالی و آموزش و پروش و حوزههای فرهنگی مثل صدا و سیما و هم در حوزههایی که تبلیغی است. دستگاههای انتظامی و قضایی باید اقداماتی انجام بدهند. باید شیوهها جدیدتر، به روزتر و دقیقتر باشد که بتواند اثرگذاری بیشتری داشته باشد.