کد خبر: ۸۱۶۳۵
تاریخ انتشار : ۲۶ آبان ۱۳۸۷ - ۱۴:۳۹
آیت الله هاشمی رفسنجانی:

دانایی محوری هدف سند چشم انداز است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تقویت توان علمی و اتکای مدیریت توسعه کشور بر دانایی، تأمین امنیت فردی، اجتماعی و ملی و نیز تقویت عدالت فردی و اجتماعی و توازن منطقه‌ای را از جمله اهداف سند چشم انداز 20 ساله کشور برشمرد.

به گزارش سرویس سیاسی آفتاب به نقل از واحد مرکزی خبر ، آیت الله هاشمی رفسنجانی در دومین سمپوزیوم بین المللی «ایران توسعه یافته 1404» در مرکز همایش‌های بین المللی سازمان صداوسیما گفت: «موضوع کار این همایش، پایه اساسی زندگی ما و پیشرفت کشور و نظام را که در سند چشم انداز بیست ساله ترسیم شده است دربردارد».

وی در توضیح سابقه و تاریخچه تدوین سند چشم انداز بیست ساله کشور گفت: «بعد از دوران دفاع مقدس و با آغاز دوران سازندگی، به اجرای برنامه های بلندمدت در کشور احساس نیاز کردیم».

وی افزود: «برنامه‌های پنج ساله را کافی ندیدیم و فکر کردیم باید افق دورتری را دید و متناسب با نقاط زمانی برنامه‌ای تهیه کرد».

آیت الله هاشمی رفسنجانی ادامه داد: «پیشنهاد تهیه برنامه 25 ساله برای کشور مطرح شد ولی با پایان یافتن دولت (سازندگی) این تفکر پیگیری نشد».

وی افزود: «بعد از مدتی که خلأ اجرای یک برنامه بلندمدت در کشور مشهود شد، مقام معظم رهبری سند چشم انداز را به جای برنامه 25 ساله مطرح کردند».

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «برای این سند بسیار کار شده است، عقبه چند سطری که شما به عنوان سند می‌بینید قفسه‌هایی از کتاب‌ها و مجموعه‌های آماری و اسناد است».

وی در توضیح روند تدوین سند چشم انداز افزود: «نخست، شرایط و وضع موجود را بررسی و سپس موانع، فرصت ها، تهدیدها و نیازهای حرکت بیست ساله را مشخص کردیم؛ این برنامه واقعاً نیاز به توضیح دارد و اگر کسی از عقبه این کار بزرگ بی خبر باشد نمی‌تواند به عمق واقعیات این ثمر برسد».

رئیس مجلس خبرگان رهبری با اشاره به رسالت خطیر اصحاب رسانه برای فرهنگ سازی درخصوص این سند گفت: «مراکز اطلاع رسانی به عنوان وظیفه ملی و انقلابی این سند را برای مردم توضیح دهند تا مردم مطلع شوند و منتظر آثار این سند در زندگی خود باشند و مشارکت کنند».

وی با اشاره به اینکه این سند با محتوای واقعی آن هنوز در جامعه جای خود را نیفتاده است افزود: «فرهنگ اجرایی کردن این سند هنوز میان مسئولان کشور و نمایندگان مجلس شورای اسلامی جا نیفتاده است».

آیت الله هاشمی رفسنجانی همچنین به تدوین سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی برای اجرایی شدن سند چشم انداز بیست ساله بر اساس دستور مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: «مکمل سند چشم انداز، سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی است که تدوین شد و اجرایی خواهد شد».

وی اضافه کرد: «مبانی ارزشی در سند چشم انداز بیست ساله به دقت در نظر گرفته شده است که نیاز به کار مستمر دارد و باید بررسی آن ادامه یابد».

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «از مبانی ارزشی سند که فراوان هم هست بگذریم، به متن سند و اهداف آن می رسیم که به برخی از آنها اشاره می‌کنم».

وی افزود: «نخستین مورد، تقویت توان علمی و اتکای مدیریت توسعه علمی کشور بر دانایی است».

آیت الله هاشمی رفسنجانی توضیح داد: «کشورهای توسعه یافته به دانش روز متکی هستند ولی کشورهای جهان سوم با منابع خدادادی که دارند زندگی شان را با برداشت از جیب نسل های آینده تأمین می‌کنند».

وی ادامه داد: «در استفاده از این منابع، دانش به کار نمی‌رود و نادرست و ارزان از آنها بهره برداری می‌شود».

آیت الله هاشمی رفسنجانی گفت: «تنها مقایسه مصرف انرژی در ایران و هند با توجه به جمعیت فراوان آنها و جمعیت کم ایران نشان می‌دهد که در مدیریت بی توجهی می‌شود».

وی افزود: «لازمه دانش محوری و مدیریت مبتنی بر دانایی افزایش بهره وری است؛ بهره وری از بزرگ ترین کارهایی است که باید در این دوره اتفاق بیفتد».

رئیس مجلس خبرگان رهبری گفت: «پایه علمی کشور ما قوی است، دانشگاه‌ها و مراکز علمی پژوهشی بسیاری در کشور داریم ولی این همه راه نیست؛ باید به سطح بالای دانش برسیم و به روز شویم ولی عقب هستیم».

وی هدف بعدی سند چشم انداز بیست ساله را تأمین امنیت ملی دانست و افزود: «همه حرکت‌های جامعه، از فرهنگی گرفته تا اقتصادی، به فراغ بال و آسایش خاطر نیاز دارد؛ حتی به امنیت شغل هم اشاره کرده‌ایم».

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: «اگر آسایش خاطر برای استعدادها نباشد، یا بی استفاده اینجا می‌مانند یا از دست ما فرار می‌کنند و استعدادهای عظیمشان را به خارجی‌ها می‌دهند».

وی هدف دیگر سند چشم انداز بیست ساله را تقویت عدالت فردی، اجتماعی و توازن منطقه ای بیان کرد.

آیت الله هاشمی رفسنجانی در این باره توضیح داد: «مناطق عقب افتاده در آمایش سرزمینی باید سهم خودشان را بگیرند؛ عدالت توسعه فقر نه، عدالت توسعه غنا که بدون توسعه امکان پذیر نیست».

وی افزود: «این هدف مسیرهای علمی و روشن دارد و با شعارهای پر زرق و برق امکان پذیر نیست».

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «تأمین اجتماعی را با پرداخت چند شاهی به مردم نمی توان تامین کرد؛ از بدو تولد فرد تا مرگ باید تأمین اجتماعی شود تا عدالت تحقق یابد».

وی همچنین رشد مستمر، پیشتازی و جبران عقب افتادگی‌ها، بهره برداری از سرمایه نیروی انسانی، امکانات و ابزار، و تقویت معنویت فرهنگی از دو بعد ملی و اسلامی را از دیگر اهداف سند چشم انداز بیست ساله کشور دانست.

آیت الله هاشمی رفسنجانی با اشاره به اینکه بعد از تحقیق و محاسبات علمی عدد 8 درصد برای رشد مستمر تعیین شده است گفت: «این عدد شعاری نیست و محتاطانه و مبتنی بر تجربه و محاسبه دقیق علمی، تعیین شده است».

وی همچنین نوآوری و بهره گیری از دستاوردهای جدید علمی، فنی و مدیریتی را هدف دیگر سند چشم انداز بیست ساله دانست و افزود: «اگر بخواهیم در جا بزنیم و از نوآوری‌ها استفاده نکنیم از دنیا عقب خواهیم افتاد».

رئیس مجلس خبرگان رهبری گفت: «این اصل اسلامی و دینی ماست که کسی نباید دو روز زندگی‌اش شبیه هم باشد؛ چگونه می‌توان تصور کرد بیست سال زندگی مردم کشور شبیه هم باشد؟».

وی افزود: «مگر می توان از منابع هسته‌ای و زیستی امروز و از ارزش های نانو که با وزن کم و بازدهی بالا، صنایع را بارور می کند، بی اطلاع بود و استفاده نکرد؟».

آیت الله هاشمی رفسنجانی تأکید کرد: «باید جلو باشیم یا دست کم در مسیر حرکت کنیم؛ در جا زدن و عقب ماندن که آینده را تأمین نمی‌کند».

وی با اشاره به تنوع زیستی، قومی و جغرافیایی در کشور گفت: «اگر از کشور ما روحیه وطن دوستی گرفته شود، در خطر خواهد بود؛ اگر ارادت دینی و ارادت به اهل بیت (ع) تضعیف شود، اتحاد ملی ما آسیب خواهد دید و اگر مکتب اسلام تضعیف شود، شیرازه کشور از هم خواهد پاشید».

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین پویایی اقتصادی، انعطاف پذیری و تمرکززدایی را جزو اهداف دیگر سند چشم انداز بیست ساله کشور برشمرد و گفت: «نمی‌توانیم متحجر باشیم؛ باید پویایی داشته باشیم، کارها را از تمرکز در دولت نجات دهیم و انرژی عظیم بخش خصوصی را به کار بگیریم؛ با این روش‌ها می‌توانیم به اهدافمان برسیم».

وی قطع وابستگی به نفت و ایجاد تنوع در منابع و بهره گیری از منابع انسانی را دیگر هدف تدوین سند چشم انداز بیان کرد و افزود: «وقتی نفت به 140 دلار هم رسید هیچ اتفاقی در کشور نیفتاد جز اینکه به قیمت بالا وابسته شدیم و حالا که قیمت پایین آمده است متأسفانه مصرف گرا شده‌ایم و اکنون پایین آوردن توقعات مصرفی کشور مشکل است».

آیت الله هاشمی رفسنجانی تأکید کرد: «از خواسته‌های مهم ما این است که وابستگی به نفت را قطع کنیم و ذخیره احتیاطی مان قرار دهیم، از ذخیره کردن آن استفاده کنیم و اعتبارمان را بالا ببریم».

وی از دیگر اهداف سند چشم انداز بیست ساله کشور به گسترش همکاری های جهانی و منطقه ای و استفاده از تجارب، امکانات و بازار دیگران اشاره کرد.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «در دنیایی که به دهکده جهانی تبدیل شده است، مگر می‌توانیم تعامل نداشته باشیم؟ البته این تعامل نباید به معنای تسلیم باشد».

وی ارتقای سطح معیشت و رفاه عمومی را نیز از اهداف سند چشم انداز بیست ساله کشور بیان کرد و افزود: «از وعده‌های ما این است که بر اساس دستورهای اسلامی، زندگی در حد معمول را برای مردم فراهم کنیم».

آیت الله هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: «کفاف و عفاف معاش چیزی است که اسلام می‌خواهد و ما باید آن را برای مردم تأمین کنیم و می‌توانیم تأمین کنیم؛ از حق، دسترنج و نتیجه کار خود مردم».

وی همچنین به تقویت خانواده و موقعیت زنان به عنوان هدف دیگر سند چشم انداز بیست ساله کشور اشاره کرد و گفت: «انصافاً هنوز حق زنان در کشور ما ادا نشده است، شک نکنید؛ در فضای صدر اسلام که آوردن دختر ننگ بود پیامبر (ص) چگونه شأن زنان را در حوزه های اجتماعی، نظامی و فرهنگی بالا برد؟»

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: «هر چند اقدامات خوبی انجام شده است، هنوز زنان را بیرون از خانه جدی نگرفته‌ایم؛ باید از این ظرفیت بزرگ آن هم با اتکا به اسلام، نه به عنوان تقلید از دیگران استفاده کنیم».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین