آفتابنیوز : آفتاب: پارلمان عراق پس از کشاکش طولانی با وجود فشار دولت آمریکا پیشنویس توافقنامه امنیتی با آمریکا را تصویب نمود. نکته اساسی در این روند، پیامدهای احتمالی آن میباشد که از هم اکنون مورد انتقاد بسیاری از گروههای داخلی و همچنین برخی از کشورهای منطقه قرار گرفته است.
به رغم خوشبینیها در مورد خروج نیروهای اشغالگر تا 2011 اهتمام جدی نیروهای آمریکایی برای حفظ حضور دائمی خویش و استقرار پایگاههای نظامی در مراکز حساس و سوقالجیشی عراق به چالش جدی در این کشور بدل گشته است،چالشی که علاوه بر نگرانیهای داخلی، نگرانی همسایگان عراق را نیز در برداشته است.
برای بررسی دقیق موضوع و اطلاع از آخرین تحولات توافقنامه امنیتی عراق با آمریکا مصاحبهای را با دکتر محمدمهدی مظاهری استاد دانشگاه و نایب رئیس شواری مرکزی خانه احزاب ایران انجام دادیم، که از نظر خوانندگان گرامی میگذرد.
- آقای دکتر مظاهری چالشهای اساسی توافقنامه امنیتی عراق- آمریکا در بعد داخلی و بینالمللی را چگونه تحلیل میکنید؟ این توافقنامه در بعد داخلی و خارجی چالشهایی را به وجود آورده که میتوان به نکات ذیل اشاره نمود.
گرچه جزئیات دقیق توافقنامه هنوز محرمانه مانده است، با این وجود، توافق برای تاسیس 400 مرکز و پایگاه نظامی و تامین حق صیانت قضایی اتباع و سربازان ایالات متحده آمریکا و نیز دایر نمودن بزرگترین سفارتخانه خارجی این کشور در بغداد در کنار بازگشایی کنسرلگری در نقاط مختلف عراق میتواند خدشه جدی بر حاکمیت مستقل عراق وارد سازد. بر این اساس، اجرایی شدن بندهای توافقنامه، احتمال درگیریهای نیروهای آمریکایی و مردم عراق را افزایش میدهد.
با توجه به ایجاد پایگاههای آمریکایی در خاک عراق سناریوی تهدید امنیت کشورهای همسایه از طریق خاک این کشور تقویت شده است. که میتوان به حملات اخیر آمریکا به خاک سوریه و تداوم جاسوسی از برخی کشورهای منطقه اشاره نمود. بیتردید وضعیت موجود تنشهای منطقهای را افزایش میدهد.
- جناب آقای دکتر مظاهری دلایل نگرانی کشورهایی نظیر ایران و سوریه از توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا را در چه عواملی میدانید؟ رویکرد خصمانه آمریکا نسبت به این دو کشور در طول دو دهه اخیر از دلایل اصلی نگرانیها است. مردم ایران از حضور اشغالگران آمریکایی در خاک عراق به دلیل نقش برجسته این کشور در جنگ تحمیلی و نیز تلاشهای کاخ سفید برای تشدید فشارهای سیاسی و اقتصادی در محروم ساختن ایران از حقوق حقه در استفاده از دانش هستهای در مصارف صلحآمیز،احساس ناامنی میکنند. اصولا شعارها و رجزخوانیهای دولت بوش در ابتدای حمله و اشغال عراق مبنی بر لزوم «اشاعه دموکراسی» به کشورهای منطقه و تغییر نظام سیستمهای غیردموکراتیک اسباب نگرانی بسیاری از کشورها شده بود در این میان سوریه به دلیل اتخاذ سیاستهای ضد آمریکایی و ایفای نقش فعال در تحولات منطقه مورد هجمه گسترده تبلیغاتی و فشارهای سیاسی نومحافظهکاران کاخ سفید قرار گرفته است.
- آقای دکتر مظاهری چشمانداز توافقنامه امنیتی عراق- آمریکا با توجه به چالشهای موجود را چگونه میبینید؟ بیتردید اوباما با شعار خروج نیروهای آمریکایی از عراق و تغییر سیاست کلی این کشور در منطقه به قدرت رسید بطوریکه با انتقاد از سیاستهای یکجانبه بوش توانست تا حدودی افکار گروههای ضد جنگ در داخل و خارج از آمریکا را با خویش همراه سازد. از این رو به نظر میرسد که هرگونه وعده خلافی در ارتباط با شعارهای دورهای انتخاباتی و قصور در خروج نیروها طبق زمانبندی اعلام شده میتواند علاوه بر تشدید اوضاع امنیتی در عراق، به تهییج مجدد افکار ضد جنگ در سراسر دنیا بیانجامد. امر مسلم این است که با توجه به تشدید بحران در اقتصاد جهانی و تبعات منفی آن بر رفاه و معیشت مردم آمریکا هر نوع پیروی از سیاستهای قبلی و عدم اهتمام جدی بر حل و فصل معضل عراق میتواند به چالش جدی اوباما در منطقه تبدیل گردد. و ناکامیهای دوره بوش را برای آمریکاییها مجددا به اثبات رساند.