کد خبر: ۸۲۰۴۳
تاریخ انتشار : ۱۲ آذر ۱۳۸۷ - ۱۲:۴۰
دکتر محمدمهدی مظاهری :

عراق پاشنه آشیل سیاست خارجی اوباما

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: باراک اوباما رئیس‌جمهور جدید آمریکا که با وعده تحقق شعار تغییر سیاست خارجی و خروج نیروهای آمریکایی از عراق به کاخ سفید راه یافته، در عرصه عملی و نیز چشم‌انداز توافق امنیتی با دولت عراق با مشکلات متعددی مواجه است.

واقعیت آن است که به رغم پذیرش جدول زمانی برای خروج نیروهای آمریکا از عراق تا 210 معمای امنیت و تداوم ناآرامی‌ها و آشوبها لاینحل می‌نماید. از این رو بیشتر کارشناسان مسائل منطقه‌ براین باورند که تداوم چالش‌ها موافقین و مخالفین توافق امنیتی آمریکا با عراق برای اجرایی ساختن از یک سو، وعده خلافی اوباما در ارتباط با بازگرداندن نیروهای آمریکایی در موعد مقرر از دیگر سو می‌تواند همچنان این کشور را به عنوان کانون بحران در منطقه نگه دارد در بررسی خطوط اصلی سیاست خارجی اوباما نسبت به عراق مسائل ذیل قابل تامل است:

1- اوباما درطول دوره رقابت انتخاباتی، بحران عراق را یکی از محورهای تبلیغاتی خود قرار داد وبارها سیاست جمهوریخواهان را در تداوم اشغال عراق نادرست خواند البته این بدین معنا نیست که اوباما مخالف جنگ عراق باشد بلکه برعکس وی از کسانی است که حمله به عراق را تایید نمود، اما نکته مهم این استکه اوباما بارها اعتراض خویش را نسبت به تداوم سیاست‌های یکجانبه بوش اعلام داشت و مدعی است که آمریکا باید با تجدیدنظر در استراتژیها و اهداف خویش در مورد عراق از پتانسیل‌ بالای متحدین خویش از جمله ناتو برای کاهش هزینه‌ها و حل و فصل بحران استفاده کند.

2- باراک اوباما علاوه بر یادآوری نقش هم‌پیمانان غربی در طرح راهبردی خویش برای خروج از بحران عراق به نقش موثر و سازنده ملل در انتقال قدرت و تثبیت اوضاع امنیتی در منطقه متعهد است. بطوریکه از دیدگاه وی آمریکا باید سازمان ملل را در حکومت آینده عراق شریک اصلی قرار دهد و به منظور جلب حمایت بین‌المللی برای تقویت زمینه‌های ایجاد آرامش در عراق، تلاش بیشتری از خود نشان دهد.

3- اوباما برعکس دیدگاه بوش برای تثبیت اوضاع منطقه و کاستن از مشکلات داخلی عراق، نقش کشورهای تاثیرگذار و بزرگ نظیر ایران و سوریه را مثبت ارزیابی می‌کند و خواهان نقش‌آفرینی این دو کشور در بحران عراق است. افزایش قدرت طبیعی ایران در منطقه همزمان رویکرد مثبت اتحادیه اروپا به نقش سوریه در تحولات خاورمیانه در تغییر رویکرد اوباما نسبت به این دو کشور بی‌تاثیر نبوده است.

4- با توجه به تشدید اوضاع امنیتی افغانستان و قدرت‌یابی مجدد طالبان در افغانستان و سرحدات پاکستان به نظر می‌رسد که اوباما خواهان تمرکز بیشتر نیروهای آمریکایی در مبارزه جدی علیه فعالیتهای گروه تروریستی القاعده در منطقه است. این امر نشان می‌دهد که دولت جدید آمریکا با کاستن از نیروهای خود در عراق و تمرکز در افغانستان در پی آن است که از تشدید افکار ضد جنگ در سطح جهان به دلیل اقدامات مساله‌ساز بوش جلوگیری کند.

5- بی‌تردید اظهارات اوباما در مورد تغییر سیاست خارجی و بحث پایان اشغال عراق از مولفه‌های تاثیرگذار دموکراتها برای جلب آرای عمومی مردم آمریکا و کسب کرسی ریاست جمهوری کاخ سفید محسوب می‌گردد. از این رو عدم خروج نیروهای آمریکا در موعد مقرر و تشدید اوضاع امنیتی عراق با واکنش منفی جنبش ضد جنگ در سراسر جهان مواجه خواهد شد و سیاست منطقه‌ای دولت اوباما را همانند نومحافظه‌کاران با بن‌بست روبرو خواهد ساخت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین