کد خبر: ۸۲۰۶
تاریخ انتشار : ۰۷ مرداد ۱۳۸۴ - ۱۳:۲۵
گفتگوی استرا با بی بی سی

ادامه مذاکرات، تنها خواسته اروپا

آفتاب‌‌نیوز : آيا تهديد ايران را مبنی بر زير پا گذاشتن موافقتنامه اش با شما جدی می گيريد؟ 
ما مساله را جدی می گيريم. اما بسيار اميدواريم که آنها درک کنند که اين اصلا فکر خوبی نيست نه برای آنها نه برای جامعه بين المللی و اميدواريم درباره اين پيشنهاد خود برای از سرگيری بخشی از فعاليت هايی که در ماه نوامبر سال گذشته به حال تعليق درآورده بودند و عملا در بخش اعظم دو سال گذشته معلق بود فکر کنند.
آنها همچنين ادعا می کنند که ما موافقتنامه ماه نوامبر، يعنی همان موافقتنامه پاريس را نقض کرده ايم. اين کاملا نادرست است. ما چنين نکرده ايم. ما با اتکا به همان موافقتنامه، سرگرم مذاکره بوده ايم و يکی از دستاوردهای خيلی خوب موافقتنامه پاريس برای آنها اين بوده است که ما آمريکا را راضی کرده ايم سر راه تقاضای عضويت ايران در سازمان تجارت جهانی که می تواند فوايد گسترده ای برای اقتصاد ايران داشته باشد نايستد. به علاوه، ما همکاری آمريکا را برای لغو برخی تحريم ها و ممنوعيت ها در موردمسایلی چون مواد مربوط به ايمنی حمل و نقل هوايی و بسیاری چيزهای ديگر جلب کرده ايم.

بنابراين اگر آنها اين تهديد را عملی کنند در آن صورت فکر می کنيد ايران از مزايايی که اشاره کرديد محروم می شود؟
اين مزايا بدون شک از بين خواهد رفت زيرا بخشی از مذاکرات با ايران بود. اين مذاکرات در بستری انجام می شد که ايران براساس آن برای برداشتن گام هايی آشکار و قاطعانه برای اعتمادسازی در زمينه ادامه تعليق غنی سازی و فعاليت های مربوطه، با آنها موافقت کرده بود. 

آنها در مقابل می گويند که اگر شما هريک از اين تهديدها را عملی کنيد، اگر آنها به شورای امنيت ارجاع داده شوند، اين مساله می تواند آنچه آنها تعهد خود به پيمان منع گسترش می خوانند را تضعيف کند و اين تهديدی کاملا جدی است. به خصوص که آنها می گويند اگر با ما چنين رفتار کنيد، در آن صورت به سادگی تعهدات خود را ناديده خواهيم گرفت.
بله اما، مساله اين است که تعهد آنها به هر شکل زير سوال رفته است و در واقع همواره مورد ترديد بوده است. همين مساله مربوط به تعهداتشان است که مبنای تمام مذاکرات و تصميمات شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی طی دوره ای دوساله را تشکيل می دهد و برای مذاکرات ما با ايران جنبه بنيادی داشته است.
خواسته ما اين است که اين مذاکرات ادامه پيدا کند تا نتيجه ای رضايت بخش از آن حاصل شود تا ايران، همانطور که براساس پيمان منع گسترش حق آن را دارد، بتواند برنامه فعاليتهای هسته ای (برای توليد انرژی) را دنبال کند اما توانايی توليد موادی که بتوان از آن برای توليد سلاح های اتمی استفاده کرد را نداشته باشد. منظور موادی است که ايران با توجه به رفتار گذشته اش داير بر پنهانکاری، باعث ايجاد ظن و بدبينی قوی (نسبت به توليد آنها) شده است.

به نظر می رسد اکثر آمريکايی ها فکر می کنند اين همان چيزی است که آنها دنبالش آن هستند...
هيچ نوع شواهد قاطعانه ای وجود ندارد که نشان دهد آنها دنبال اين (سلاح های اتمی) هستند. خودشان می گويند که دنبالش نيستند. مشکل اينجاست که آنچه غيرقابل ترديد است اين است که آنها 20 سال از افشای جوانب فعاليت های خود خودداری کرده بودند در حالی که براساس تعهداتی که آشکارا به آن مقيد هستند بايد آنها را نزد آژانس بين المللی انرژی اتمی فاش می کردند. برای همين است که با شرکت در اين مذاکرات موافقت کردند.
فقط يک نکته را بايد روشن کنم. اگر آنها تعليق فعاليت های غنی سازی اورانيوم را پايان دهند، در آن صورت ما مسلما برای برگزاری نشستی اضطراری توسط اعضای شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی تلاش خواهيم کرد.

که ممکن است کارش به شورای امنيت کشيده شود.
و يا شايد از شورای امنيت سردر آوريم. ما نمی خواهيم هيچ از اين دو کار را انجام دهيم اما اين ايران است که تصميم گرفته در اين مسير پا بگذارد.

اما شما هستيد که آنجا بوده ايد، با آنها گفتگو کرده ايد، حرفشان را باور می کنيد؟ منظورم اين است که آنها می گويند که تمام اهداف و آرزوهايشان مشروع است، حرفشان را باور می کنيد؟
خوب وضعيت خيلی پيچيده است، آيا من به کسانی که در آن سوی ميز نشسته اند و طرف مذاکره من هستند اعتماد دارم؟ بله. آيا کليه کسانی که در آن سوی ميز نشسته اند و من با آنها ملاقات می کنم همان کسانی هستند که عملا در ايران در قدرت هستند؟ نه. بنابراين وضعيت پيچيده است.

يک مسئله مهم هم هست که يکی از مصاحبه شونده های قبلی شما، گری سامور، مطرح کرد و آن اينکه آيا آنها سعی دارند گزينه های خود را حفظ کنند؟ چون که عناصر لازم برای توليت سلاح هسته ای را قبلا ساخته اند و فکر می کنند ممکن است بتوانند در مرحله ای ديگر به سرعت به توليد سلاح هستهای دست بزنند؟
اگر آنها واقعا در گفته خود صادق باشند يعنی اينکه اصلا نمی خواهند هيچ کاری به برنامه سلاح های اتمی داشته باشند در آن صورت راه قانع کردن جامعه بين المللی نسبت به اين مساله همان است که ما پيشنهاد کرده ايم. اين راهی است که به آنها اجازه می دهد به طور کامل برنامه انرژی اتمی خود را با سوختی که روسيه تامين می کند، حفظ کنند، ولی به دور از هر گونه رفتار سوءظن برانگيزی در دنبال کردن برنامه سلاح های اتمی شان. ما همچنان آنها را ترغيب می کنيم که اين مسير را انتخاب کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین