آفتابنیوز : آفتاب: ايگور ايوانف با تاكيد بر اينكه نمیتوان نقش ايران را به عنوان بازيگری فعال در منطقه ناديده گرفت گفت که روسيه در مورد مساله هستهای ايران «بازی دوگانه» انجام نمیدهد.
به گزارش سرویس بین الملل آفتاب، ايگور ايوانف، وزير امور خارجه سابق روسيه روز سهشنبه در کنفرانس مطبوعاتی نمايندگان شورای نظارت همايش بينالمللی لوکزامبورگ در خصوص جلوگيری از فاجعه هستهای اعلام کرد: «هيچ دليلی وجود ندارد که تصور شود روسيه در مساله هستهيی ايران «بازی دوگانه» انجام میدهد».
به گفته وی در رابطه با مساله هستهيی ايران روسيه با ديگر شرکت کنندگان روند مذاکراتی نظر موافق دارد.
ايوانف گفت: «روسيه هيچگونه پيشنهاد و يا عملکرد موازی مربوط به مساله هستهيی ايران اتخاذ نمیکند».
به اعتقاد وی، حل مساله هستهای ايران فقط با درگير کردن تهران در حل ديگر مسائل بين المللی امکان پذير است.
بر اساس گزارش خبرگزاری نووستی، وزير امور خارجه سابق روسيه گفت: «هرچه بيشتر بتوانيم ايران را در حل بسياری از مسايل بين المللی درگير کنيم، راحت تر به حل سريعتر مساله هستهای ايران نزديک میشويم، ضمن اينکه نمیتوان به نقش ايران به عنوان بازيگر فعال منطقه اعتراف نکرد».
وی همچنين گفت که ايران نبايد اشتباه عراق را تکرار کند و بايد با جامعه بين المللی همکاری بيشتری داشته باشد.
ايوانف گفت: «روسيه مخالف حل نظامی برنامه هستهای ايران است. اما از ايران نيز خواسته میشود که همکاری شفافتری با آژانس بين المللی انرژی اتمی، سازمان ملل متحد و ديگر سازمانها و دولتها داشته باشد که نه تنها اين کشور را تهديد نمیکنند بلکه حاضر به تضييع حقوق قانونی ايران نيز نيستند».
وی ادامه داد: «من مطمئنم که اگر دولت قبلی عراق با آژانس بين المللی انرژی اتمی و ديگر سازمانهايی که توسط شورای امنيت سازمان ملل متحد تشکيل شده بود، همکاری بيشتری میکرد، ما شانس بيشتری برای جلوگيری از گزينه نظامی حل اين ماجرا داشتيم».
ايوانف معتقد است که با شروع فعاليت دولت جديد آمريکا، روند مذاکراتی در مورد مساله هستهای ايران فعال تر خواهد شد.
اين در حالی است كه باراک اوباما، رييس جمهور منتخب آمريكا در گفتوگو با برنامه "Meet the Press" شبكه خبری NBC گفت: «ما مايليم به طور مستقيم با آنها صحبت كنيم و حق انتخاب واضحی را به آنها ارائه كنيم و در نهايت اجازه دهيم در زمينه اينكه آيا ميخواهند راه دشوار را انتخاب كنند يا راه آسان را تصميمگيری كنند».
به گزارش خبرگزاری رويتر، اوباما با تكرار اتهامات غرب مبنی بر نظامی بودن برنامه هستهای ايران و حمايت تهران از تروريسم، افزود: «ما بايد ديپلماسی قاطعانه، اما مستقيم را در قبال ايران افزايش دهيم و با صراحت به آنها نشان دهيم كه توليد تسليحات هستهيی قابل پذيرش نيست و حمايت مالی آنها از سازمانهای تروريستی و تهديداتشان عليه اسرائيل با همه چيزهايی كه ما به آنها اعتقاد داريم در تضاد است».
رييسجمهور منتخب آمريكا در ادامه گفت كه دولتش در زمينه ارائه مجموعهای از چماق و هويج برای متقاعد كردن ايران به توقف برنامه هستهایاش با شركای بينالمللی واشنگتن همكاری خواهد كرد.
اوباما بدون اينكه اشارهای به اينكه مشوقها چه خواهد بود كند، گفت: «در زمينه هويجها میتوانيم مشوقهای اقتصادی را ارائه كنيم كه به نفع كشوری است كه به رغم يكی از توليدكنندگان نفت بودن تحت فشار شديد، تورم بالا و مشكلات شغلی قرار دارد، اما علاوه بر آن بايد بر روی چماقها نيز تمركز كنيم. ما برای اينكه بتوانيم رفتار ايران را تغيير دهيم ممكن است مجبور شويم تحريمها را تشديد كنيم».
حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه در پاسخ به اين اظهارات اوباما گفت: «بحث چماق و هويج ديگر فايدهای ندارد و ثابت شده است كه اين سياست شكست خورده است. اگر اوباما معتقد به "توانستن" و "تغيير دادن" است انتظار است تا در سياستهای سلفش؛ بوش تغيير ايجاد و راهبرد تقابلی آمريكا را در قبال ايران به راهبرد تعاملی تبديل كند».
وی گفت: «اين آمادگی از سوی غرب بايد باشد كه حقوق هستهای ايران را به رسميت شناسد و نيز ما آمادگی داريم تا نگرانیهای آنها را در چارچوب قواعد بينالمللی رفع كنيم».
وی با اشاره به فضای رسانهای آمريكا پس از انتخاب باراک اوباما گفت: «رسانههای آمريكايی صريحا اعلام میكنند كه بازگشت به سياستهای گذشته نوعی ارتجاع است و در قبال ايران مفيد نيست».
مقامات ايرانی تاکيد میکنند که قصد تعليق برنامه غنی سازی را نداشته و خاطر نشان میسازند که استفاده از انرژی هستهای صلح آميز مطابق پيمان منع گسترش تسليحات هستهای (ان.پی.تی) حق قانونی ايران است.
شورای امنيت سازمان ملل متحد روز 27 سپتامبر به اتفاق آرا قطعنامه 1835 در رابطه با ايران را تصويب کرد که حاوی هيچ تحريمی نبوده و تاکيدی بر تصميمات پيشين شورای امنيت است و تهران را فرا میخواند که به مطالبات آن در رابطه با برنامه هستهای خود عمل کند. شورای امنيت از ايران خواست که «به طور کامل و بی درنگ به مطالبات قطعنامههای شورای امينت و نيز مطالبات شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی عمل کند».