برخی چهرههای اصولگرا در قالب اظهارنظرهای رسانهای، راهپیمایی ۲۲ بهمن سال جاری را به عنوان رفراندومی موفق از مشروعیت و اعتماد مردم به دولت سید ابراهیم رئیسی تعبییر کردند. ابراهیم رئیسی رئیسجمهوری نیز در سخنرانی که در این راهمیپایی ایراد کرد، بدون اشاره به مشکلات داخلی و بینالمللی، اظهار کرد که در منطقه حرف اول را میزنیم و در جهان در بسیاری عرصهها جایگاه چهارم، پنجم و ششم را داریم.
محمدعلی وکیلی، فعال سیاسی و نماینده سابق مجلس در اینباره به آفتابنیوز گفت: اگر مبنا بر این باشد که ۲۲ بهمن یک رفراندوم تلقی شود، این مراسم رفراندومی برای نظام است و نه دولت. مردم در ۲۲ بهمن، حساب دولتها را از نظام جدا مینمایند. در سنوات گذشته نیز همین رویه از سوی مردم مراعات شده است. در مراسم امسال نیز، علیرغم همه اشکالات و نقدهای جدی که به عملکرد دولت، به خصوص در حوزه اقتصاد وارد است، نظر به حساسیتهای بینالمللی، سعی کردهاند در جشن انقلاب حضور یابند. شهرندوان امسال نیز با وجود نارضایتیهای گسترده از وضعیت معیشت برای انقلاب آمدند و در صحنه حضور پیدا کردند؛ بنابراین نباید ۲۲ بهمن را به نفع جناح خاصی مصادره کرد.
دبیر کل حزب موتلفه اسلامی پیش از این گفته بود که، چون مردم از شرایط فعلی راضی هستند، حضور در انتخابات بعدی چشمگیر خواهد بود، وکیلی در پاسخ به سوالی در مورد این اظهارنظر گفت: گاهی مردم با قهر خود میزان عدم رضایت خود را اعلام میکنند، مانند انتخابات مجلس در سال ۹۸، در برهههایی نیز مردم با حضور خود میزان عدم رضایت از برخی سیاستهای رسمی را نشان میدهند، مانند خرداد ۷۶ یا انتخابات ۹۲ بنابراین نمیتوان به یقین حضور یا عدم حضور را به پای رضایت از شرایط نوشت.
تصاویری از راهپیمایی ۲۲ بهمن ۱۴۰۱ که بازتاب گستردهای داشته است.
وی در مورد برخی اظهارنظرها در مورد قهر همیشگی مردم با صندوق رای نیز بیان کرد: با این قاطعیت نمیتوان گفت که مردم برای همیشه از صندوقهای رای قهر کردهاند، در مقاطعی در دوره سازندگی شرایط شبیه اکنون بود، وضعیت داخلی ناخوشایند بود و شرایط بینالمللی سختی نیز حاکم بود، اما دیدیم که مردم حماسه دوم خرداد را رقم زدند. البته برخی جریانات داخلی و خارجی برای آنکه نظام را غیرقابل اصلاح توصیف کنند، با مثالزدن از ناکارآمدی بسیار شدید مجلس و دولت، تلاش میکنند که براندازی را به عنوان تنها گزینه موجود معرفی نمایند، بنابراین چنین استدلالهای را مطرح میسازند.
خاتمی اصلاحطلبی جامعهمحور را جایگزین اصلاحطلبی صندوقمحور کرد
نماینده سابق تهران در ادامه گفت: بهزعم بنده تنها سناریوی که در ایران جواب میدهد، سناریوی اصلاحات و صندوق رای است. بیانیه اخیر آقای خاتمی به عنوان رهبر جبهه اصلاحات، البته متضمن نکاتی بود. آقای خاتمی به هیچ عنوان خود را در پوزیشن عبور از نظام قرار نداد. بلکه از مواضع اصلاحطلبانه همیشگی یک قدم جلوتر رفت. طیف فکری که ایشان آن را نمایندگی کرده است، همواره اصلاحطلبی در منظومه جمهوری اسلامی را مدنظر داشته است. در بیانیه اخیر تاکید شده که این نوع کلاسیک از اصلاحطلبی به در بسته خورده است، بنابراین ایشان مسئله اصلاحطلبی مدنی را پیش کشیدند. این موضع آقای خاتمی نیز در نتیجه گارد بسته نظام اتخاذ شد. رئیسجمهور پیشین در گامی به جلو، اصلاحطلبی جامعهمحور را به جای اصلاحطلبی صندوقمحور مطرح ساختند.
وی گفت: البته ما بسیار امیدوار هستیم که قوه عاقله نظام زمان را از دست ندهد و برای جلوگیری از ریزشهای بیشتر، اصلاحات خردگرایانه مورد مطالبه آحاد مختلف جامعه را در دستور کار قرار دهد.
تهران ۱۲ میلیون جمعیت دارد شرکت حدود چند ده هزار نفر کجا به معنی رفراندم است .