آفتابنیوز : آفتاب-حمید رضا حسنی*: در روزهای پایانی ماه ذیالحجه و همزمان با فرا رسیدن ماه محرم اهالی نقاط مختلف شهرستان، مساجد، تکایا و حسینیهها را غبارروبی نموده و در و دیوار این اماکن را سیاه پوش میکنند. در شهر شاهرود در روز 27 ذی الحجه یک نفر از خدام تکیه بازار (زنجیری) شیپور تکیه را به صدا در میآورد مبنی براینکه محرم فرارسیده است.
منبرخانههای قدیمی شهر همچون منبرخانه «کربلایی عابدین» که از قدیمیترین منبر خانههاست را نیز سیاه پوش میکنند. پنجهها وعلمها را با پارچههای مشکی و سبز رنگ، پوشش داده و خود را برای عزاداری ماه محرم مهیا مینمایند. در شهر بسطام هر محله دارای یک منبرخانه یا تکیه است که زنان و مردان به سیاه پوش کردن آن مبادرت میورزند.
در اکثر منبرخانهها، تکایا، مساجد، حسینیهها و حتی خانهها مراسم روضهخوانی و ذکر مصیبت امام حسین (ع) بر پا میشود. در شهر شاهرود طی روزهای اول و دوم ماه محرم، روضه حضرت مسلم، روز سوم و چهارم روضه حر بن ریاحی، روز پنجم روضه حضرت ابوالفضل، روز ششم روضه حضرت علی اکبر(ع) و حضرت قاسم (ع)، روز هفتم و هشتم روضه حضرت قاسم و حبیب بن مظاهر و در روز نهم محرم به چگونگی حوادث واقعه عاشورا میپردازند.
درشهر بیارجمند زنان و مردان همه روزه هنگام صبح به حسینیهها و مساجد محله رفته ودر مجالس روضه ماه محرم شرکت میکنند. از شب اول ماه محرم در مساجد و تکایا پس از نماز مغرب و عشاء مجالس مداحی، ذکر مصیبت و سینهزنی برپا میگردد . علاوه برآن عزاداران در اماکن ذکر شده با اطعام نذری پذیرایی میشوند.
غذای نذری که شامل آبگوشت و یا برنج و گوشت است عمدتاً با همیاری اهالی هر محله تهیه شده و یا اینکه دو یا چند خانوار با همیاری مبادرت به پخت غذای نذری در ایام ماه محرم مینمایند.
بسیاری از پایگاههای عزاداری همچون تکایا، حسینیهها و مساجد دارای موقوفات میباشند که از محل درآمد آنها در طول سال مخارج عزاداری ایام محرم و صفر تأمین میگردد. دسته روی، طوق بندان، تعزیهخوانی و نخلگردانی ازجمله روشهای عزاداری درشهرستان شاهرود است.
*کارشناس پژوهشهای مردم شناسی