آفتاب: نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی با اشاره به ذهنیت منفی مردم ایران نسبت به سازمان ملل گفت: «این ذهنیت از آغاز انقلاب بوده و تاکنون ادامه دارد و با توجه به بیتفاوتی سازمان ملل در مقابل بسیاری از وقایع در ایران و سایر کشورهای جهان سوم بویژه فلسطین، مردم حق دارند بگویند که اعتمادی به سازمان ملل ندارند».
به گزارش خبرنگار سیاسی آفتاب، حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی، در همایش سازمان ملل متحد، روندها و چشم اندازها با طرح این موضوع که ما چه رویکردی باید نسبت به سازمان ملل داشته باشیم؟ افزود: «باید بدانیم که آیا این سازمان، سازمانی متشکل از جمعی از کشورهاست و بر مبنای اصول و قانون مسائل مهم جهانی را برای صلح و امنیت بررسی میکند و یا نهادی مسخر قدرتهای بزرگ و ابزاری در اختیار قدرتها برای قانونمند جلوه دادن اعمال زور و مداخلاتشان در جهان است»؟
عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: «باید بدانیم که آیا اساساً ما به سازمان ملل نیاز داریم یا نداریم؟ آیا دنبال اهداف و منافعی نسبت به این سازمان هستیم؟ آیا از برخی تهدیدات و خطرات احتمالی راجع به خود بیمناکیم و باید راجع به آنها بیندیشیم»؟
روحانی با یادآوری ترورهای صورت گرفته در ابتدای پیروزی انقلاب در ایران، خاطرنشان کرد: «در آن زمان قدرتهای خارجی، گروهکهای تروریستی را حمایت میکردند در حالیکه مردم بیگناه و برخی مسئولان و منتخبان ملت مورد حملات تروریستی قرار گرفته بودند در این شرایط مردم انتظار داشتند سازمان ملل این تحرکات را محکوم کند».
وی اضافه کرد: «در جنگ تحمیلی هم شاهد بودیم وقتی عراق به ما حمله کرد و مردم به خاک و خون کشیده شدند سازمان ملل در حد قطعنامه های بیخاصیت و بدون محکوم کردن متجاوز و طرح بازگشت به مرزهای بین المللی عمل میکرد».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با اشاره به وقایع امروز غزه،گفت: «امروز مردمی بیگناه در محاصره اسرائیل قرار گرفتهاند و به خاک و خون کشیده میشوند در این شرایط سازمان ملل در سکوت است در حالی که همین سازمان ملل زمانی که برجهای دوقلو مورد حمله قرار گرفت، هر روز قطعنامه و بیانیه صادر میکرد. آیا مردم حق ندارند در برابر سکوت سازمان ملل در برابر نسل کشی در فلسطین، بگویند که سازمان ملل ننگ و شرمت باد».
وی با تاکید بر اینکه کشور ما و کشورهای جهان سوم، امید چندانی به سازمان ملل ندارند، گفت: «آیا با وجود این نگاه و رویکرد به سازمان ملل، میتوانیم صرفا نگاه انتقادی، بیاعتمادی و بیاعتنایی به سازمان ملل داشته باشیم آیا میشود بگوییم اینها هیچ و پوچاند و هرچه میخوهند انجام دهند»؟
روحانی ادامه داد: «به هر حال ما در کشور خود اهدافی از قبیل امنیت ملی، توسعه و پیشرفت داریم و سند چشماندازی هم در این کشور تدوین شده که در آن ایران را در سال 1404 کشوری توسعهيافته و الهامبخش برای جهان اسلام میخواهند آیا با وجود این اهداف میتوان نسبت به سازمان ملل- همان سازمانی که مطلوب ما نیست و بنیانش بر قدرت است و نه اخلاق- بیاعتنا بود»؟
رئیس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام، یادآور شد: «به هر حال چه بخواهیم و چه نخواهیم این نهاد بینالمللی دارای توان و قدرت منفی و مثبت است. نهادی است که میتواند علیه ما تصمیم بگیرد و ما را تحریم اقتصادی کند. آیا میتوان نسبت به آن بیاعتنا بود»؟
وی همچنین گفت: «اگر این چنین باشد ما هزینه بالا برای ملت را پذیرفتهایم و حاضر نیستیم که از حق ملت خود به خوبی دفاع کنیم اگرچه بعضی میگویند تحریم چیز خوبی است ولی من فکر میکنم تحریم یعنی مردم را تحت فشار قرار دادن و کالا را گران به دست مردم رساندن».
نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: «حکومت و حاکمیت باید به خوبی از حقوق مردم دفاع کنند و برای این امر باید سازمان ملل را بشناسند. ساز و کار آن را بدانند و شیوه دفاع از حقوق ملت را نیز بشناسند».
وی افزود: «ممکن است زمانی سازمان ملل متحد کاری کند که به نفع نسبی ما باشد مثل قطعنامه 598 که ما در مجموع اجرای آن را در مقطعی به مصلحت دانستیم و اگر تلاش ایران در تدوین این قطعنامه نبود، این طور تصویب نمیشد».
روحانی همچنین ادامه داد: «اساسا روابط با خارج و بینالملل به این معنا است که ما با هزینه کمتر به اهداف ملی دست پیدا کنیم و سازمان ملل هم میتواند در این راستا نقشی داشته باشد مثلا نمیشود منطقه ما ناامن باشد و به دنباله آن مرزهای ما هم نا امن شود و ما به توسعه برسیم یا اینکه برخی اهداف فرامرزی ما مثل حقوق مسلمان، محرومان و مستضعفین مسائلی هستند که گاهی سازمان ملل به ندرت میتواند کاری کند که به نفع این اهداف باشد».
وی با طرح این سوال که آیا سازمان ملل میتواند قدمی ولو اندک برای حل تروریسم بردارد گفت: «باید دید که چگونه میشود از این نهاد بینالمللی استفاده کرد چشمانداز بیست ساله ما میگوید که ایران در سال 1404 باید کشوری توسعهیافته بر مبنای جنبش نرمافزاری و تولید علم باشد آیا برای دستیابی به این اهداف ما نیاز به خارج داریم یا اینکه دروازههای ما باید قفل باشد»؟
رئیس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطر نشان کرد: «ما فکر میکنیم به تعامل با دنیای خارج نیاز داریم و سازمان ملل میتواند در این امر تاثیرگذار باشد».
روحانی افزود: «بنا بر این است که ایران کشوری الهامبخش باشد یعنی توسعه جمهوری اسلامی به عنوان الگوی توسعه برای دنیای اسلام قرار گیرد توسعهای که توام با عدالت، اخلاق و مردمسالاری است. اگر بنا بر این است که ما برای جهان و حداقل دنیای اسلام الهامبخش باشیم آیا میتوانیم با چهرهای که هر روز در صحنه بینالملل مورد تهاجم و اتهام قرار میگیرد الهامبخشی خود را حفظ کنیم؟ آیا افکار عمومی جهان و منطقه پیشنیاز این الهامبخشی نیست؟ اگر چنین است سازمان ملل و قطعنامههای آن میتواند در این مورد اثرگذار باشد».
رئیس کمیسیون سیاسی-دفاعی و امنیتی مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان اظهار داشت: «آیا ما باید فقط انتقاد کنیم و بگوییم سازمان ملل تحت نفوذ ابرقدرتهاست یا اینکه باید منتقد باشیم و در عین حال از این سازمان به نفع منافع ملت استفاده کنیم، ضررهایش را کم کنیم و بتوانیم تاثیرگذار باشیم و برای تغییر آن تلاش کنیم؟ قطعا این امر به تلاش فراوان، تدبیر، دوراندیشی، اعتماد به نفس، برنامهریزی، دانش و تجربه نیاز دارد و ما امیدواریم کشورمان این مسیر را طی کند».