آفتابنیوز : آفتاب: نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی تاکید کرد: «دولت، باید تولیدمحور باشد و خود را خادم تولید بداند».
به گزارش خبرنگار سیاسی آفتاب، حجتالاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی در دیدار جمعی از اعضای اتحادیه سراسری دامداران کشور با وی گفت: «من شما را نماد کار، تلاش، فداکاری و تولید میشناسم و معتقدم که اگر بخواهیم کشوری پیشرفته داشته باشیم باید تولید را زنده کنیم و دولت در جمهوری اسلامی ایران باید خادم تولید و تولیدگران باشد».
دکتر روحانی با یادآوری شرایط چند سال گذشته یکی از کشورهای آسیایی که در آن یک جهش اقتصادی، صادرات را از حدود 4 میلیارد دلار به 80 میلیارد دلار رساند، افزود: «وقتی درباره زمینههای این موفقیت از نخستوزیر این کشور سوال شد، او اذعان داشت که دلیل اصلی پیشرفت دولت ما این بوده است که هر چند هفته یک بار، تولیدگران بخشهای مختلف کشورمان را به تفکیک بخشها گردهم میآوریم و از آنها میخواهیم که اهم مشکلات خود را ذکر کرده و توقعات خود را از دولتمردان و مسئولان کشور صراحتاً بیان نمایند، ما وظیفه اصلی دولت را کمک به تولید میدانیم چه اینکه کار اصلی را تولیدکنندگان انجام میدهند و جهش حاصل شده در صادرات ما مربوط به بخش خصوصی است لذا ما باید رافع مشکلات آنها باشیم».
روحانی تصریح کرد: « اگر بخواهیم کشور نجات پیدا کند باید همت همه ما کمک به تولید باشد و به غیر از این، نباید انتظار بهبود داشته باشیم. باید بدانیم که دولت هیچگاه تولیدگر خوبی نبوده، نیست و نخواهد بود. اگر دولت میتوانست تولیدگر خوبی باشد حتما باید در کشور همسایه دیروزمان یعنی اتحاد جماهیر شوروی این اتفاق میافتاد اما دیدیم که هیچگاه این طور نشد».
عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز افزود: «دین ما دین فطرت است و همان خداوندی که انسان را خلق کرده قوانین مربوطه به آن را هم وضع کرده است، به همین دلیل است که مالکیت مورد تاکید اسلام است و آن کسی که کار میکند با پرداخت بخش کوچکی از حاصل آن تحت عناوین مالیات، خمس، زکات و ... حق جامعه را پرداخت میکند و مالک محصول کار خود میشود».
روحانی تصریح کرد: «تاکید بر مالکیت در اسلام، عدم انحصار و شرایط رقابت برای این است که انگیزه لازم برای کار و تلاش و بهبود کیفیت کالا ایجاد شود».
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: «در جوامعی که دولت میخواهد از داراییهای بخشی از جامعه، هزینههای بخش دیگر را تامین کند، موفقیت زیادی وجود نخواهد داشت، اما آنجا که فردی، خودش برای خودش تلاش میکند و علاوه بر انگیزههای شخصی، انگیزههای ملی داشته و در شرایط رقابتی به کار و تولید میپردازد به مراتب شانس بیشتری برای موفقیت دارد».
روحانی وجود انگیزههای مهمی چون تلاش برای بهبود اوضاع کشور، تامین غذای مردم و رقابت را در میان تولیدکنندگان بخش دام کشور بسیار حائز اهمیت دانست و افزود: «اگر خواهان ارتقاء کیفیت محصولات تولیدی هستیم باید بدانیم که فقط با رقابت امکان تحقق آن وجود دارد».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک افزود: «متاسفانه به دلیل نبود شرایط رقابتی واقعی، اوضاعی ایجاد شده است که همه تنها به فکر تامین حداقلهای موردنیاز خود در بخش فرآوردههای دامی هستند بدون آنکه چندان به مرغوبیت و کیفیت فرآوردهها توجه داشته باشند در حالی که میزان رغبت مصرفکنندگان برای خریداری یک فرآورده لبنی یا پروتئینی فقط باید بر اساس کیفیت آن باشد».
وی تاکید کرد: «باید شرایطی وجود داشته باشد که دستگاههای مسئول در بخش بهداشت کشور، فرآوردههای دامی و لبنی موجود را به لحاظ استانداردهای تغذیهای و بهداشتی مقایسه کرده و بهترینها را به مردم معرفی نمایند. آمار و ارقام فعلی به ما میگوید که حداکثر 37 درصد گوشت تولیدی در کشور دارای استانداردهای بهداشتی لازم است و این در حالی است که متاسفانه اقدامی جدی برای ارتقای بهداشت و کیفیت تولیدات دامی و ایجاد رقابت بین تولیدکنندگان نشدهاست».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک افزود: «باید پاسخ داده شود که چقدر وضعیت گوشت در کشور ما بهداشتی است؟ چهقدر خوراک دامی در حد استاندارد است؟ و برای تامین واکسن، سرم و داروهای دامی چه قدمهایی برداشته شده است»؟
روحانی ادامه داد: «اگر بپذیریم که مصرف فرآوردههای دامی و لبنی در کشور ما بیش از الگوی مصرف جهانی است، که البته این نکتهای قابل تامل است اما باید بدانیم که در شرایط حداکثر مصرف در کشور هم، به راحتی قادر به تامین نیازهای داخلی هستیم».
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «نیاز کشور در سال آینده نسبت به گوشت مرغ 1.6 میلیون تن است که به راحتی مرغداریها قادر به تولید 2 میلیون تن هستند. همچنین نیاز به تخممرغ حدود 800 هزار تن و گوشت قرمز حدود 900 هزار تن است که در کشور، امکان تولید 1 میلیون تن برای هریک از آنها وجود دارد. نیاز شیر هم حدود 9.5 میلیون تن است که تامین همه آنها با امکانات موجود به شرط حمایت دولت بهخوبی امکانپذیر است».
وی تصریح کرد: «با ظرفیتهایی که در بخش تولید گوشت مرغ، گوشت قرمز، شیر و تخممرغ کشور وجود دارد، تامین نیازهای داخل کشور بدون نیاز به واردات کار دشواری نیست ولی متاسفانه در چند سال اخیر وضعیت باثباتی در تولید نداشتهایم».
روحانی با بیان اینکه با برنامهریزی درست و حمایت از تولیدکنندگان، میتوان بهراحتی به صادرات محصولات پروتئنی و در اختیار گرفتن بازارهای منطقه رسید، افزود: «اراقام مورد نیاز برای مصرف در داخل کشورمان در مقایسه با ظرفیتهای موجود برای تولید، اصلا رقمهای بالایی محسوب نمیشود و نباید در اختیار گرفتن بازارهای منطقه و بازارهای جهانی برای ما هدفی دور از دسترس باشد».
وی با طرح این موضوع که علیرغم ظرفیتهای موجود باید بدانیم که دلیل اصلی چالشهای موجود در تولید فرآوردههای دامی و لبنی چیست؟ گفت: «دامداران ما با داشتن سابقه تجربه و انگیزه لازم برای کار و نیز سرمایهگذاری اولیه برای تولید هنوز با مشکلات و چالشهای جدی مواجهاند».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک با بیان آماری در خصوص نسبت تولیدات دامی در بخشهای صنعتی و سنتی کشور و با اشاره به اینکه مجموع دام کشور 87 میلیون راس دام سبک و 8.7 میلیون راس دام سنگین است، گفت: «متاسفانه هنوز بیش از 3 میلیون راس گاو، بهصورت بومی سنتی نگهداری میشوند».
وی افزود: «فقط 18.8 درصد دام سنگین بهروش صنعتی تحت تولید و پرورش قرار دارند و با احتساب تولید و پرورش نیمه صنعتی، میزان 36 درصد دام سنگین بهصورت سنتی و بدون رعایت استانداردهای تغذیه و نگهداری پرورش داده میشوند».
نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: «هرچند که در دورههای قبل ما در تولید واکسن و سرم مورد نیاز برای دام در کشور مشکل نداشته و خودکفا بودیم و داروهای دامی در کشور تولید میشد، اما اکنون با بیدقتی و عدم مدیریت صحیح با مشکلات فراوانی مواجهایم».
روحانی گفت: «حداقل خواستههای دامداران این است که از طریق تسهیلات بانکی سرمایه در گردش بیشتری در اختیار داشته باشند، به لحاظ تحقیقاتی نیازهایشان برطرف شود و دانش روز در اختیارشان قرار گیرد، همچنین خوراک دام را به موقع، ارزان و متناسب در اختیار داشته باشند اما همین حداقلها هم برای آنها تامین نمیشود و متاسفانه دخالتهای حساب نشده دولت در تولید، مشکلات را افزودهاست».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک با یادآوری اینکه گفته شد که در گندم به خودکفایی رسیدهایم و در سال 85 و 86 هم در جو و ذرت خودکفا میشویم افزود: «اما اکنون بهانه خشکسالی برای عدم تحقق این وعدهها مطرح میشود، که باید پرسید اگر امسال خشکسالی داشتهایم، پاسخ شما برای سالهای قبل چیست؟ چرا واردات ذرت از 2 میلیون تن در سال 83 به 2.9 میلیون تن در سال 85 رسید»؟
وی ادامه داد: «بهانه دیگری که مطرح میشود این است که با گرانی جهانی در قیمتها مواد غذایی مواجه بودهایم و علت مشکلات موجود در پشتیبانی بخش دام کشور این است اما حداکثر 17 درصد تورم موجود مربوط به قیمتهای جهانی است و برای بخش عمده این مشکلات هیچ پاسخی وجود ندارد».
رئیس کمیسیون سیاسی- دفاعی- امنیتی مجمع تشخیص مصلحت نظام با انتقاد از رویه نادرست چاپ اسکانس و تزریق نقدینگی به جامعه در سالهای اخیر تصریح کرد: «بخش اصلی نابسامانیهای موجود در بخش دام کشور مربوط به تصمیمات نادرستی است که باعث ایجاد تورم افسارگسیخته شد که دامداران را هم با معضلاتی چون بالا رفتن سرسامآور هزینههای تولید مانند دستمزد و ... مواجه ساخت».
وی افزود: «علیرغم اینکه قیمت ذرت فقط برای چند ماه در بازار جهانی با افزایش مواجه بود، اما هنوز آثار گرانی گذشته را بر قیمت این محصول در داخل کشور میبینیم و دامداران ما هماکنون ذرت را با قیمت دو برابر قیمتهای جهانی خریداری میکنند».
عضو مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه تنها راه پیشرفت کشور جدی انگاشتن تولید چه در عرصه خدمات و چه در عرصه کالا است گفت: «با این کار قطعاً وضعیت اشتغال کشور هم اصلاح شده، تورم هم سیر نزولی داشته و تولید ناخالص داخلی کشور هم افزایش خواهد داشت».
روحانی همچنین افزایش بهرهوری را در نظام تولید کشور امری ضروری دانست و افزود: «در بخش تحقیقات کشاورزی، مسئله افزایش بهرهوری باید به صورت بسیار جدی در دستور کار قرار گیرد».
وی ادامه داد: «قرار دادن بخش دام و طیور کشور در مسیر صحیح تولید، کار پیچیدهای نیست و با برنامهریزی درست و مدیریت صحیح، امکانپذیر است و در این شرایط ما به راحتی قادر به تامین نیازهای داخلی خواهیم بود و خواهیم توانست به صادرات بپردازیم».
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک تاکید کرد که چنانچه برنامهریزیها درست باشد قطعاً نیازی به تغییر مکرر در تعرفهها و کشمکشهای موجود نخواهد بود.
روحانی با بیان اینکه در یک فضای سازنده هیچ تعارضی در کشور وجود نخواهد داشت و آنچه مطرح میشود از سر دلسوزی است افزود: «اگر تسهیلات لازم ایجاد شود و بازار رقابتی گردد خود تولیدکنندگان راساً قیمتها را کاهش داده و برای ارتقای کیفیت محصولات خود تلاش خواهند کرد و نیازی به اعمال روشهای دستوری نخواهد بود».