کد خبر: ۸۲۸۹۳
تاریخ انتشار : ۱۶ دی ۱۳۸۷ - ۱۰:۰۵
گزارش تحلیلی آفتاب از تحولات انتخاباتی؛

احمدی‌نژاد با اصولگرایان رقابت می‌کند؟

الگوبرداری علی مطهری از انتخابات آمریکا برای وحدت در میان اصولگرایان
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب-گروه سیاسی: بازی خانگی در میان گروههای اصولگرا برای اجماع بر سر یک کاندیدا در انتخابات آینده ریاست جمهوری با منازعات و مباحثات جدیدی همراه شده است. بنابر اخبار و گزارش‌ها شورایی که به نمایندگی از گروههای اصولگرا و با حکمیت چهره‌های سرشناس این جناح قصد داشت تا در مسیر اجماع بر سر یک کاندیدا در انتخابات آینده حرکت کند، به دلیل برخی موضع‌گیری‌های خارج از توافق و زود هنگام تعدادی از اعضا پس از جلسات متوالی و متناوب، به تعطیلی انجامید؛ چه آنکه برخی ریش سفیدهای اصولگرا ادامه این جلسات را در چنین شرایطی بی‌حاصل دانسته‌اند.

پیش‌تر درحالیکه برخی اخبار، حکایت از گرایش لایه‌های سنتی جناح راست همچون موتلفه به سوی حمایت از کاندیدایی به جز احمدی‌نژاد داشت، دیدار انتخاباتی حبیب الله عسگراولادی با محمود احمدی ن‍ژاد و حمایت آشکار او و همراهانش در حزب موتلفه از کاندیداتوری وی در انتخابات آینده اولین ضربه‌ها را به جلسات اجماعی و حکمیت در میان اصولگرایان وارد کرد.

همچنانکه برخی منابع نزدیک به علی اکبر ناطق نوری نیز از انتقاد و گلایه جدی او از حبیب الله عسگراولادی و محمد نبی حبیبی به خاطر تکذیب همراهی شان با ایده «عبور از احمدی نژاد و تشکیل دولت وحدت ملی» خبر دادند. چراکه مطابق برخی گزارشها درحالیکه آنها پیشتر در دیداری با علی اکبر ناطق نوری آمادگی خود را برای حمایت از کاندیدایی به جز محمود احمدی نژاد و حتی ائتلاف با لایه های میانه جناح اصلاح طلب بر سر تشکیل دولت وحدت ملی اعلام کرده بودند؛ اما به یکباره به صورت جدی به حمایت خود ازمحمود احمدی نژاد در صورت کاندیداتوری خاتمی اشاره کرده و حتی دیدار خود با ناطق نوری و نقل قول‌های گزارش شده از سوی خود در آن دیدار را تکذیب کردند.

از سوی دیگر اما «محمدرضا باهنر» نایب‌رییس جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز عصر روز جمعه در اظهار نظری ضمن ناممکن خواندن اجماع در میان اصولگرایان اعلام کرد که «رسیدن به اجماع به دلیل مقوله‌ وجود دولت نهم، غیرممکن است چراکه در برابر عده‌ای که می‌گویند فقط و فقط احمدی‌نژاد، عده‌ای هم این مبحث را نمی‌پسندند». اظهار نظر باهنر البته از سوی برخی نیروهای اصولگرا که حتی حامی محمود احمدی نژاد به حساب نمی‌آیند نیز به مثابه نوعی «سهم خواهی» تفسیر شد همچنانکه محمد خوش چهره در واکنش به این اظهارات اعلام کرد: «با سابقه‌‏ای که از برخی افراد وجود دارد، این سخنان بیشتر در راستای سهم خواهی از دولت است».

به هرحال اما این اظهارات در روزهای گذشته همگی حکایت از به بن بست رسیدن جلسات حکمیت و اجماع در میان اصولگرایان داشته است؛ جلساتی که از چندی پیش آغاز شده بود و اکنون اما به حالت تعلیق درآمده است. همچنانکه پرویز سروری، یک نماینده اصولگرای پارلمان ایران، نیز با تایید تلویحی چنین تعلیقی در میان اصولگرایان گفته است: «تا آنجا که بنده اطلاع دارم قرار بود پس از جمع بندی‌های گروههای مختلف اصولگرایان درباره نامزد واحد انتخاباتی در نشستی کلی نظر نهایی اعلام شود اما هنوز چنین جلسه‌ای برگزار نشده است».

اما در شرایطی که به واسطه برخی انتقادات و موانع ، طرح و ایده «وحدت ملی» نیز به حاشیه رفته است علی مطهری نماینده مردم تهران در پارلمان، طرح پیشنهادی دیگری را برای بازگشت اصولگرایان به میز وحدت و اجماع پیشنهاد کرده است. 

علی مطهری درباره سازوکار این طرح پیشنهادی که می‌تواند جایگزینی برای ایده وحدت ملی «علی اکبر ناطق نوری» باشد، نیز گفته است: «طرحی را پیشنهاد کردیم که بر اساس آن اصولگرایان به صورت ترکیبی و همزمان از دو کاندیدای اصولگرا حمایت خواهند کرد».
 
او البته درباره این ایده که به معنی وارد کردن کاندیدای اصولگرای دومی در کنار احمدی نژاد به صحنه انتخابات است ،گفته است که  «براساس پیشنهاد ما، علی‌اکبر ولایتی یکی از این دو فرد است که البته در این زمینه مذاکراتی با خود ایشان انجام داده‌ایم و براساس این ساز و کار، علاوه بر فعالیت‌های انتخاباتی دو طیف حامی دولت و اصلاح‌طلبان، جریان سومی نیز وارد عرصه‌ انتخابات می‌شود که این جریان با حمایت همزمان دو کاندیدای اصولگرا، یکی را به عنوان رییس جمهور و دیگری را به عنوان معاون اول رییس جمهور مطرح خواهد کرد». مطهری البته پیش‌بینی کرده است که این ساز و کار پیشنهادی، مورد اجماع 70 تا 80 درصدی در میان اصولگرایان قرار خواهد گرفت و در صورت تحقق چهره‌ انتخابات را عوض خواهد کرد.

به اعتقاد تحلیلگران طرح این ایده از سوی علی مطهری که متضمن رقابت و بازی خانگی در میان اصولگرایان برای رسیدن به یک کاندیدا و یک معاون اول در انتخابات آینده است، نمایشگر یک الگوبرداری نسبی از الگوی حزب دموکرات در انتخابات اخیر آمریکاست که از رقابت درون گروهی «هیلاری کلینتون» و «باراک اوباما»، درنهایت به توفیق این جریان در انتخابات ریاست جمهوری منتهی شد و از فرسایشی شدن این رقابت درون جناحی به نفع حزب جمهوری‌خواه جلوگیری به عمل آورد.

با این حال اما به نظر می‌رسد که عملیاتی شدن ایده پیشنهادی علی مطهری با موانع و مشکلات متعددی در مسیر اجرا همراه باشد. چه آنکه توفیق این ایده در گرو همراهی و توافقی اولیه با محمود احمدی‌نژاد خواهد بود درحالی که بی‌شک اما محمود احمدی‌نژاد قصد دارد تا از فرصت قانونی خود برای ریاست جمهوری در چهارساله دوم نیز بهره ببرد و پیش از این، خصوصاً در انتخابات گذشته ریاست جمهوری نیز نشان داده است که در این مسیر تمایل چندانی به همراهی و توافق سیاسی با احزاب سنتی و شناسنامه دار اصولگرا ندارد و قصد دارد تا خود را به مثابه کاندیدایی غیر حزبی در معرض آزمون رای مردم قرار دهد.

از سوی دیگر نیز اجرایی شدن این طرح حتی در صورت توافق با محمود احمدی نژاد برای قرارگرفتن در چارچوبهای این طرح - که البته بعید می‌نماید – با مشکلات و موانع مضاعف دیگری نیز روبرو خواهد بود. چه آنکه اگر علی مطهری درچارچوب این طرح از کاندیدایی همچون «علی اکبر ولایتی» به عنوان کاندیدای دوم در کنار محمود احمدی نژاد نام می‌برد، در میان اصولگرایان اما نامزدهای دیگری همچون حسن روحانی، مصطفی پورمحمدی، محمد باقر قالیباف، محمد جهرمی و علی لاریجانی نیز چه به صورت شخصی و چه از سوی افراد و گروههای اصولگرا برای کاندیداتوری در انتخابات آینده اعلام آمادگی کرده یا معرفی شده‌اند؛ و اصولگرایان حتی در صورت پذیرش طرح علی مطهری، رقابتی جدی برای تعیین کاندیدای دوم را پشت سر باید گذارند.

علی مطهری بدین ترتیب راهی طولانی و پر فراز و نشیب را باید بپیماید اگر بخواهد جبهه پر حاشیه اصولگرایان را بر سر ایده الگوبرداری شده خود از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به یک اجماع نهایی برساند؛ خصوصا در شرایطی که در جبهه اصولگرایان، دیگر نه فقط احزاب مشخص که بسیاری چهره‌ها نیز به تنهایی در قامت یک حزب سهم خود را می‌طلبند و مسیر توافق را صعب و و طولانی و البته پرفراز و نشیب می‌سازند. باید منتظر ماند!


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۱۳:۱۶ - ۱۳۸۷/۱۰/۱۶
0
0
سلام.
آقاي دكتر ولايتي شايسته رياست جمهوري هستند.
ناشناس
|
-
|
۱۶:۲۵ - ۱۳۸۷/۱۰/۱۶
0
0
آقاي قاليباف مقبول تر از بقيه چهره هاي اصوالگرا است
ناشناس
|
-
|
۱۸:۱۷ - ۱۳۸۷/۱۰/۱۶
0
0
همون يكبار كه به يك كانديداي نزديك به نظاميان راي داديم بسمان است. گفتمان نظامي‌گري جواب نمي دهد.
مردم آگاه باشند.
ناشناس
|
-
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۸۷/۱۰/۱۶
0
0
تحليل خوبي بود. از آفتاب تشكر ميكنم.
ناشناس
|
-
|
۱۳:۵۶ - ۱۳۸۷/۱۰/۱۹
0
0
[...] رپس جمهور عدالت محور كه تمام ادعاي او براي پيشرفت جامعه دروغ بوده است و حكومت [...]را بار ديگر در ايران حاكم كرده است.
ناشناس
|
-
|
۲۰:۰۳ - ۱۳۸۷/۱۰/۱۹
0
0
منطق حكم مي كند بار ديگر فرصتي به آقاي احمدي نژاد داده شود تا با اتمام برنامه هاي خود بهانه اي در مورد آينده نداشته باشد ضمن اينكه عملكرد ايشان به مراتب بهتر از دولت سازندگي و اصلاحات بوده
ناشناس
|
-
|
۰۴:۲۵ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۲
0
0
مدعي عدالت ... خجالت ... خجالت ...
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین