گیلان یکی از کوچکترین استانهای ایران است، اما در عین کوچکی سومین استان پر تراکم بعد از تهران و البرز است؛ ۳۴ درصد استان جلگه و مابقی کوهپایه یا کوهستان است بخش اعظم جمعیت در جلگه سکونت دارند؛ گیلان دارای ظرفیتهای ملی و جهانی است؛ ۶۰ گونه پستاندار، چون پلنگ، شوکا (گوزن مینیاتوری)، خرس قهوهای و فک بخشی از تنوع زیستی استان به شمار میروند.
از ۵۳۳ گونه پرنده در ایران ۶۰ درصد آن در گیلان مشاهده میشود، همچنین ۲۰ ایستگاه تالابی و سه تالاب مهم بین المللی انزلی، پارک ملی بوجاق و امیرکلایه در استان قرار دارد.
۲ قلاده خرس در دیلمان و درفک
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: ۲ قلاده خرس قهوهای در منطقه شکار ممنوع دیلمان و درفک شهرستان سیاهکل مشاهده و از آنان تصویر برداری شد.
به گزارش روز پنجشنبه روابط عمومی و امور رسانه حفاظت محیط زیست گیلان، حمزه عشوری اظهار کرد: این خرسها در جریان بازدید از منطقه شکار ممنوع دیلمان و درفک توسط محیطبانان شهرستان مشاهده و با پیمایش مسیر به صورت موتوری و پیاده تصویربرداری از این گونه ارزشمند انجام شد.
پلنگ در اشکورات
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گیلان همچنین گفت: طی روز گذشته محیط بانان پاسگاه سرمحیط بانی اشکورات رودسر موفق به مشاهده و تصویربرداری از یک قلاده پلنگ در منطقه شکار ممنوع اشکورات رودسر شدند.
عشوری در این باره اظهار کرد: ماموران یگان پاسگاه سرمحیط بانی اشکورات رودسر در پایشهای میدانی خود در مناطق شکار ممنوع اشکورات با شناسایی مسیر حرکت پلنگ در این منطقه و نصب دوربینهای تله ای، موفق به ضبط تصویر از این گونه ارزشمند شدند.
وی با بیان اینکه پس از مشاهدات علائمی از جمله ردپا و سرگین پلنگ توسط محیط بانان و کارشناسان از حضور این گونه ارزشمند در منطقه شکار ممنوع اشکورات اطمینان حاصل شد، خاطرنشان کرد: مشاهده پلنگ در این منطقه بیانگر پویا بودن اکوسیستم و وجود امنیت و تغذیه مناسب برای این گونه بوده که به واسطه تلاش شبانهروزی محیط بانان و همراهی ساکنان جوامع محلی محقق شده است و طی چند سال اخیر خوشبختانه شاهد پراکنش خوب پلنگ در استان هستیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان ضمن اشاره به اهمیت مشارکت عموم مردم در حفاظت از محیط زیست افزود: انتظار داریم مردم استان بویژه ساکنان جوامع محلی محیط بانان را که گاه و بی گاه در معرض خطر هستند در حفاظت از طبیعت و حیات وحش یاری کنند.
عشوری افزود: یکی از ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان لنگرود در راستای جلوگیری از تخلفات صید غیر مجاز ماهی حین جمع آوری تورها و قلابهای ماهیگیری غیرمجازدر درگیری با ۲ متخلف موجب جراحت شد که خوشبختانه ضارب شناسایی و بازداشت شد و با توجه به جراحت وارده مراتب پس از هماهنگی با مراجع قضایی به اطلاع مسئولان ذیربط رسید.
عشوری از مردم خواست در زمان برخورد با حوادث زیست محیطی یا مواجه شدن با حیوانات وحشی با آتش نشانی و یا شماره شبانه روزی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان تماس بگیرند.
وی تاکید کرد شماره ۱۵۴۰ شماره رسیدگی به شکایات است و شاید زمان ببرد، اما در صورت فوریت و نیاز به رسیدگی فوری با شماره اداره کل حفاظت محیط زیست تماس گرفته شود.
محیط زیست استان در زمان حاضر با حدود ۲۰۰ محیط بان محافظت میشود که با توجه به حساسیت و تنوع بی نظیر و مناطق گسترده تحت مدیریت اگر حمایت همه مردم و همکاری دستگاه قضایی و نیروی خدوم و زحمتکش انتظامی همراه نباشد بی شک محیط بانان استان در این راه مقدس با مشکلات فراوانی مواجه خواهند شد که ۱۴۱ شهید ۳۰۰ جانباز در کشور گواه آن است.