کد خبر: ۸۲۹۵۵
تاریخ انتشار : ۲۱ دی ۱۳۸۷ - ۰۸:۴۷
پیش ‌به‌سوی فاشیسم

تاکتیک سیاسی یا طبل توخالی؟

آیا می‌توان همواره با ترساندن مردم از فاشیسم، رای آنها را به سبد انتخاباتی خود ریخت؟
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب-گروه سیاسی: نود سال پیش‌تر در چنین روزهایی حزب ناسیونال سوسیالیست آلمان (نازی) در شهر مونیخ تاسیس شد تا برای زمانی نه چندان دور در آینده، هیتلر در جایگاه هدایت و رهبری آن بنشیند و با تسخیر قدرت، فاشیسم را پس از موسولینی، جلوه‌ای دیگر ببخشد. 

هیتلر در آغاز برخلاف آنچه بسیاری می‌پندارند، هیولایی مخوف نبود که با چنگ و دندان قدرت سیاسی را از رهبران قانونی آلمان ستانده باشد، بلکه به واقع چهره‌ای محبوب بود و بر اساس همین محبوبیت توده‌ای و شعارهای مطلوب اجتماعی‌اش بود که مسیر دستیابی به قدرت را پیمود و از نردبان قدرت بالا رفت.

ملت آلمان بود و ناامیدی در شرایط آشفته پس از جنگ جهانی اول؛ و در چنین شرایطی نیاز به ظهور یک قهرمان که تمام وعده‌های ناممکن را سر می‌داد و بار مسئولیت را به تنهایی از دوش مردمان خسته از سنگینی مسئولیت بر می‌داشت، راه را برای تفوق و بالادستی هیتلر که می‌خواست نقش آفرین و قهرمان چنین صحنه‌ای باشد گشود. 

هیتلر، آنکه امروز به جباریت او را می‌شناسند، به واقع آنچنان نقاش سرزمین موعود و رویاپرداز آینده مردمان ناامید آلمانی بود که آنها هیچ‌گاه از اعدام‌ها و ظلم‌های آشکار او نپرسیدند؛ و اگر جباریت او در تاریخ قرن بیستم، استثناء ناپذیر شد نیز جز به واسطه تکمیل دیکتاتوری مطلقه او با حمایت و همراهی توده‌های متعصب و حامیان چشم و گوش بسته نبود. 

«توماس هابز» دولت مطلقه جدید را «لویاتان» نامیده بود که نوعی هیولای قدرتمند به حساب می‌آمد و به تاسی از او، «فرانتس نویمان» نظام نازیستی را که علاوه بر مطلقه بودن از خصلت توده‌ای نیز برخوردار بود، موجودی به نام «بهیموت» نامید که ویرانگر و آشوب کار است. 

***
نازیسم و نظام فاشیستی از آنچنان خصوصیات منحصر به فرد و استثنایی‌ای برخوردار بود که بسیاری از تحلیلگران تکرار آن در دهه‌های بعد را دور از ذهن دانسته و بسیاری از قیاس‌ها میان نظام‌های اقتدارگرا و فاشیستی را نادرست خوانده‌اند.

در کشور ما نیز چهار سال پیش و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری بود که یک جناح سیاسی، برای مقابله با رقیب انتخاباتی خود و جلب آرای سرگردان توده‌های رای دهنده، با اعلام اینکه "صدای پای فاشیسم می‌آید"، شعار مقابله با فاشیسم را سرداد و روی کار آمدن محمود احمدی نژاد را مترادف با رشد و نمو بذر فاشیسم در ایران دانست.

به واقع نیز البته جریان حامی محمود احمدی نژاد در ایران نشان داده است که دارای برخی ویژگی های متشابه با ناسیونال سوسیالیست‌های آلمانی است. چه آنکه اگرچه زاییده جریان محافظه کار و راست به حساب می‌آید اما دارای خصلت‌های چپ و انقلابی است و از همین‌رو، همچون ناسیونال سوسیالیست‌ها، تحلیل جایگاه طبقاتی و سیاسی آنها کمی سخت و متداخل به نظر می‌رسد. آنها همچنین در شباهت با نمونه آلمانی، به‌رغم برآمدن از دامن راست، حساب خود را از آنها هم جدا کرده و علاوه بر اصلاح طلبان، بعضاً به مواجهه با محافظه کاران هم پرداخته‌اند.

اما بسیار دور از ذهن می‌نمود که اصلاح‌طلبان ایرانی چهار سال پیش و در میانه تبلیغات انتخاباتی برای ترساندن مردم از این جریان، آنها را متصف به صفت فاشیسم نمود؛ چراکه اصولاً -همچنانکه پیشتر هم اشاره شد- ظهور فاشیسم محتاج یک حمایت توده‌ای و وجود حامیان متعصب و متشکل و گسترده است، امری که جریان حامی محمود احمدی‌نژاد به‌رغم تلاش فراوان، از دستیابی به آن از ابتدا تا کنون ناتوان بوده است؛ چراکه شرایط ناامیدانه آلمان پس از جنگ جهانی که منجر به توده‌ای شدن جامعه و حمایت آنها از هیتلر می‌شد با شرایط اجتماعی جامعه ما قابل قیاس نبوده و نیست.

یک‌سال پس از سوم تیرماه 1384 نیز وقتی خبرنگاری از یکی از چهره‌های اصلاح‌طلب (بهزاد نبوی در گفتگو با روزنامه شرق) پرسید که آن فاشیسم وعده داده شده شما آیا عملی شد(؟)، چنین پاسخ شنید که : «شرایط بین‌المللی اجازه پیاده شدن چنین فاشیسمی را به آنها نداد». 

او اما به واقع راهی به توجیه شعار نادرست انتخاباتی اصلاح‌طلبانی می‌جست که سالی پیش‌تر با ترساندن مردم از صدای پای فاشیسم، آنها را از دادن رای به احمدی نژاد نهی می‌کرد و به دادن رای به کاندیدای اصلاح طلبان ترغیب می‌نمود. 

***
اما آنچنانکه دیدیم و تجربه شد، ترساندن از رقیب، تاکتیک مناسبی برای جلب آرای مردم نبوده و پس از این نیز به نظر نمی‌رسد که در غیاب یک برنامه دقیق و قابل توجه، این ابزار بتواند جایگزین مناسبی برای جلب آرا به سمت سبد انتخاباتی خود باشد.

گذشته از اینکه ترساندن از رقیب نمی‌تواند جایگزین برنامه انتخاباتی باشد، تقویت روحیه ترس در میان مردم بیش از هر چیز روحیه منجی‌گرایانه و پوپولیستی را در آنها تقویت خواهد کرد که نتیجه آن، برخلاف تصور مخالفان احمدی نژاد به انتفاع او خواهد انجامید؛ چراکه در نتیجه ترساندن مردم و تقویت احساس ناامنی در میان آنها نیز شعارهای پوپولیستی فردی همچون محمود احمدی‌نژاد و وعده‌های منجی‌گرایانه او است که از مقبولیت افزون‌تری برخوردار خواهد شد. بدین ترتیب بهره‌گیری از «تیغ ترس» توسط مخالفان احمدی‌نژاد، بی‌شک می‌تواند نتیجه‌ای عکس برای آنها داشته باشد و به جای دست حریف، دست خود آنها را نشانه بگیرد.

با این حال و به رغم چنین تجربه‌ای، امروز هم در آستانه انتخاباتی دیگر بسیاری از اصلاح طلبان، اعتدال‌گرایان و حتی برخی محافظه‌کاران، صرفا با نفی محمود احمدی نژاد و ترساندن مردم از عواقب برنامه‌های سیاسی و اقتصادی او قصد دارند تا آرای مردمی را جذب خود کنند. حال آنکه بهترین عامل برای جلب توجه توده‌های رای دهنده حتی به فرض عبور آنها از محمود احمدی نژاد، ارائه یک برنامه نو و کارآمد برای اداره کشور و نشان دادن توانایی‌های خود برای ایجاد تغییر در شرایط موجود است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
-
|
۱۰:۵۵ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
براي مقصود خود متاسفانه از ابزار و روش مناسبي بهره نجسته ايد. اين روش وجنگ رواني نه مناسب حذف رقيب است ونه باعث اصلاح روش دوستانتان. چرا ما همواره فكر مي كنيم خدمت به مردم فقط نشستن بر كرسي رياست جمهوري است؟ چرا روساي جمهور (پيشين )در خدمت به مردم به جاي كمك به رءيس جمهور هميشه به حذف او فكر مي كنند؟
ناشناس
|
-
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
ايا به نظر شما توان تبليغاتي احمدي نژاد با ساير كانديدا ها برابر خواهد بود ايا عملكرد احمدي نژاد از جمله تنگ كردن دايره حاكمان و مسپولين اداره اجرايي كشور اقداماتي [..] نيست ؟ آيا لجاجتي كه احمدي نژاد در برابر عملكرد ضعيف خود و مساپل ديگر از جمله مساله كردان مشايي و ... اعمالي [...] نمي باشد ظاهرا نگارنده اين مقاله از فاشيست فقط قتل و كشتار آن را مي داند و از شگر اداره كشور به شيوه فاشيستي خبري ندارد كه اينگونه در حمايت از اقدامات [...] برامده است
ناشناس
|
-
|
۱۱:۵۴ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
رهبر معظم انقلاب فرمودند:
اين دولت، دولت با نشاط، چابك، فعال، دلسوز، دلبسته‏ى به منافع و خواسته‏هاى مردمى و وسط ميدان و صحنه است. هر مقدارى كه امكانات دولت اقتضاء بكند، يقيناً عمل خواهد كرد. 19/8/85
امروز هم كه بحمداللَّه رئيس جمهور انقلابى، متعهد، كارآمد، فعال و شجاع هم جزو دانشجويان اين دانشگاه ( علم وصنعت ) و هم جزو اساتيد اين دانشگاه بوده. اينها براى اين دانشگاه سوابق بسيار خوب و برجسته‏اى است. 24/9/87
ناشناس
|
-
|
۱۳:۲۴ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
من يكدندگي و سماجت احمدي نژاد را به تزوير و تذبذب خاتمي ترجيح ميدهم فارغ از اينكه شعارهايشان چه بود. چون تكليف مردم با احمدي نژاد روشن است و ميتوان روي قاطعيت او روي اهدافش حتي اگر نادرست باشند حساب كرد اما شعار قشنگ دادن و بعد انفعال و جا زدن است كه قابل تحمل نيست.
ناشناس
|
-
|
۱۳:۴۸ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
واقعا متعسفم از اينكه بعد از گذشت 3 سال هنوز افراد [...] وجود دارند كه اينطور چشم و گوش بسته از يك دروغگو همايت مي كنند.
ناشناس
|
-
|
۱۳:۵۴ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
به قدري بيچاره شده ايد كه فقط توهين به رييس جمهور ( كسي كه باحمايت بي نظير ولي امر مسلمين در حال كار بي وقفه و شبانه روزي است ) را چاره كار پنداشته ايد. خدا هدايتتان كند تا خداي ناخواسته بيشتر از اين با ولايت در تضاد نباشيد.
ناشناس
|
-
|
۱۳:۵۴ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
تحليل مغرضانه اي بود كه فقط براي تخريب دكتر احمدي نژاد نوشتيد. متأسفم.
ناشناس
|
-
|
۱۹:۱۶ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
سلام
مقايسه خيلي خوبي بود. ولي متاسفانه در مملكت ما حرف حساب شنيده نمي شود. همه ميخواهند با هوچي گري خودشان را بالا بكشند و توجهي ندارند كه گاه رفتارشان نتيجه عكس ميدهد.
ناشناس
|
-
|
۲۰:۳۹ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
ديگر دوره كلاهبرداري انتخاباتي و ترساندن و غيره گذشته است امروز مردم ايران كسي را مي خواهند كه مشكلاتشان را حل كند جامعه تحصيل كرده ايرا ن افزايش يافته و مردم در ارزوي دولت هدفمند هستند نه هوچي گرا و بدون هدف كه صرفا هدف آن گذران وقت و سرگرم كردن باشد حالا چه از نوع راست وچه چپ اين كه مي گذرد عمر ماست اگر 4 سال ديگر با در اين نقطه باشيم و يا عقب تر اين بدترين حالت است ديگر وقت آن است كه نامزد هاي انتخاباتي به جاي توده يا گله فرض كردن مردم آنها را عاقل بالغ وهدفمند بدانند و با برنامه هاي هدفمند و زمان مند در انتخابات حاضر شوند و به اميد پيشرفت روز افزون ايران اسلامي
ناشناس
|
-
|
۲۱:۰۷ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
بنام خدا
ممکن است نویسنده محترم بالاخره تصمیم بگیرد که می خواهد چه بگوید؟
فاشیسم خوب است یا بد؟
فاشیسم پایگاه مردمی داشت یا نه؟(انتخاب دموکراتیک بود یا نه؟)
فاشیسم پایگاه مردمی خودرا حفظ کرد یانه؟
آیا آلمانی ها جنگ کردند یانه؟
آیا در آلمان هیتلر رییس جمهور بود یا رهبر؟( آیا اصلا متوجه هستید چه می گویید؟)
و
آیا رای مردم کشور ما ناشی از تبلیغات است یا از سر تصمیم فردی؟
آیا احمدی نژاد فاشیست است یا نه؟
آیا احمدی نژاد پایگاه مردمی داشت یا نه؟
آیا احمدی نژاد هنوز پایگاه مردمی دارد یانه؟
آیا احمدی نژاد با رای مردمی رییس جمهور شده یا نه؟
آیا اگر اصلاح طلبان فرمایش نویسنده را عمل کرده بودند مردم صرفنظر ازسابقه هشت سال عملکرد مستقیم آنها به کاندید های آنها رای می دادند؟
بالاخره تصمیم گرفتید؟
ناشناس
|
-
|
۲۱:۰۹ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۱
0
0
از درج عكس اجداد آقاي [...] (هيتلر) سپاسگزاريم.
ناشناس
|
-
|
۰۱:۴۸ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۲
0
0
خدايش بيامرزد هيتلر همچنانها كه مي گويند بد نبود بد شانسي اورد هرچه باشد دشمن اينگليس مكار بودكه تمام مشكلات دنيا از همين انگليس و اولاد نا خلفش امريكاا است به عبارتي دشمن دشمن من دوست من است با اين تفاوت كه هيتلركشور المان را كه از ركودداقتصادي در قعر فقر بود به كشوري مدرن تبديل و با ظهور رايش سوم و قدرتمند وشكوفاي شدن المان تحقير شده در جنگ اول جهاني بيكاري راريشه كن كرد ولي اسير خود بزرگ بيني شد و جنگ جهاني را راه انداخت حال انكه اقاي [...]جز تورم و گراني چيزي به ارمغان نياوردند
ناشناس
|
-
|
۰۸:۱۴ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۲
0
0
طرح چنين مطالب نشان از مريضي درون نويسنده گمشده در وادي برهوت ليبرال دمكراسي دارد اگر صداقت و تلاش شبانه روزي را شما باعينك بد بيني فاشيسم مي بينيد عيب ندارد مردم غير خاپن و متدين متخصص مي خواهند شما آنها را فاشيسم بناميد مايه فخر خادمان ملت است كه وابسته گان فكري به غرب و شرق توان ديدن متعهدين به انقلاب اسلامي را نداشته باشند
ناشناس
|
-
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۲
0
0
دولت فعلي از نوع اقتدارگراي جديد است كه رويكردي [...] دارد.
ناشناس
|
-
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۸۷/۱۰/۲۲
0
0
ناسيونال سوسياليستها طرفداران دو آتشه داشتند اما انتحاريست نداشتند و هيتلر منتظر [...] هم نبود اما اينها ول كن قدرت نخواهند بود تا اينكه آنرا به دست [...]دهند
ملت آلمان در سال1339 يك ملت صنعتي نظامي معظم بود اما ايران داراي 15 ميليون زير فقر است و [...]
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین