ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه پس از میزبانی از شی جینپینگ، رهبر چین در یک شام خصوصی در کاخ قدیمی از او استقبال کرد تا با مقامات ارشد هر دو کشور گفتگو کند.
در مراسمی برنامهریزی شده و «باشکوه»، دو رهبر وارد اتاق بزرگی شدند و همزمان با نوای سرود ملی روسیه و چین، با هم دست دادند. هر دو از کنار صفی از مقامات روسی و چینی عبور کردند تا به مذاکره بنشینند و هر دو کت و شلوار مشکی و کروات قرمز تیره به تن داشتند. تمام این نمایش با شکوه نشان دهنده اهمیت سفر سه روزه شی به روسیه است. سفری که تنها چند روز پس از صدور حکم بازداشت پوتین توسط دادگاه کیفری بینالمللی به اتهام دست داشتن در ربوده شدن هزاران کودک از اوکراین رخ داد.
مسکو که صلاحیت این دادگاه را به رسمیت نمیشناسد، این اقدام را «از نظر قانونی بیاعتبار و تهی» عنوان کرده است.
پوتین در ابتدای جلسه روز دوشنبه از پیشنهادات چین برای حل و فصل سیاسی و آتش بس در اوکراین استقبال کرد. دو طرف با هم توافقنامهای امضا کردند تا روابط بین دو کشور را به «عصر جدیدی» از همکاری وارد کنند. آقای شی گفت که «ما بیانیهای را در مورد تعمیق مشارکت راهبردی و روابط دو جانبه امضا کردیم.»
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه روز سه شنبه به شی جینپینگ، رییس جمهوری چین در مورد تامین قابل اعتماد نفت و گاز روسیه در درازمدت اطمینان داد و گفت که خط لوله جدیدی بین دو کشور در دست ساخت است. این امر در حالی رخ داد که روسیه پس از حمله به اوکراین در فوریه سال گذشته، از بازارهای اروپا خارج شده است.
پوتین پس از مذاکره با شی و همراهانش گفت که تا سال ۲۰۳۰، عرضه گاز به چین باید به ۱۰۰ میلیارد مترمکعب در سال برسد.
علاوه بر این، ۱۰۰ میلیون تن گاز طبیعی مایع و همچنین زغال سنگ و سایر منابع انرژی تامین خواهد شد. چین هم این منابع انرژی را با تخفیف دریافت خواهد کرد.
به گفته پوتین، حجم تجارت روسیه و چین در سال گذشته ۳۰ درصد افزایش یافت و به ۱۸۵ میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود امسال حجم تجارت دو کشور به بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
رییس جمهوری روسیه تاکید کرد که با وجود فشار تحریمهای غرب علیه روسیه، حجم تجارت در حال افزایش است. او همچنین تاکید کرد که تمام پیشنیازها برای خط لوله جدید گاز روسیه به چین از طریق مغولستان فراهم است. قرار است در آینده ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز از این خطوط لوله کشی شده عبور کند.
پوتین روز سه شنبه گفت که طرح صلح چین میتواند مبنایی برای حل و فصل جنگ در اوکراین باشد. اما به گفته او متحدان غربی اوکراین تاکنون هیچ علاقهای به این موضوع نشان ندادهاند.
او همچنین گفت که بریتانیا قصد دارد مهمات حاوی اورانیوم ضعیف شده برای تانکهای جنگی در اختیار اوکراین قرار دهد. به گفته پوتین این خبر به معنی روی آوردن غرب به تامین تسلیحات حاوی قطعات هستهای به کییف است و در صورت وقوع آن، روسیه به آن پاسخ خواهد داد. البته پوتین توضیح بیشتری در این زمینه ارائه نداد.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، ناتو را متهم کرد که میخواهد به نیروی نظامی مسلط جهان تبدیل شود و گفت که مسکو تلاش میکند تا از این وضعیت جلوگیری کند. او ادامه داد: «به همین دلیل است که ما در حال گسترش همکاریهای خود با چین از جمله در حوزه امنیتی هستیم.»
در مقابل، ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو روز سه شنبه در بروکسل گفت که مقامات غربی «نشانههایی» پیدا کردهاند که میگوید پوتین هم از چین تسلیحات مرگبار درخواست کرده، اگرچه هیچ مدرکی مبنی بر اینکه پکن این درخواست را اجابت کرده باشد، وجود ندارد. استولتنبرگ ادامه داد: «چین نباید به روسیه کمک تسلیحاتی مرگبار ارائه دهد. این به معنای حمایت از یک جنگ غیرقانونی است و تنها جنگ را طولانی میکند.»