کد خبر: ۸۳۱۶۵۷
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۰۷ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۵
به مناسبت تعطیلی قدیمی‌ترین ارگان رسانه‌ای انگلیس در ایران

عکس| پایان کار رادیو ۸۲ ساله بی‌بی‌سی و خاطره ابطحی

محمدعلی ابطحی نوشت: یک شب دفتر امام بودم.زمان حیات امام. آیت الله توسلی را دیدم وسط هال رادیو کوچکی را به دست‌گرفته. گفت *لندن* تمام بشه میام.
عکس| پایان کار رادیو ۸۲ ساله بی‌بی‌سی و خاطره ابطحی
آفتاب‌‌نیوز :

محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح طلب در توئیتی نوشت: به مناسبت پایان کار رادیو هشتاد و دو ساله بی‌بی‌سی: یک شب دفتر امام بودم.زمان حیات امام. با آیت الله توسلی عضو برجسته دفتر قرار بود جایی برویم.رفتم خانه اش.دیدم وسط هال رادیو کوچکی را به دست‌گرفته. آنتنش را بالا داده. گفتم برویم. گفت *لندن* تمام بشه میام.

عکس| پایان کار رادیو هشتاد و دو ساله بی‌بی‌سی و خاطره ابطحی

رادیو بی‌بی‌سی فارسی چگونه در تاریخ ایران نقش ایفا کرد؟

خبرگزاری ایرنا نیز نوشت: «رادیو بی‌بی‌سی فارسی» از همان سال ۱۳۱۹ که راه افتاد تا سال‌های اخیر، یکی از عوامل موثر سیاست انگلستان در ایران بوده است. اخیرا سرویس جهانی بی‌بی‌سی اعلام کرده برای صرفه جویی حدود ۳۰ میلیون پوندی، چند بخش از جمله رادیو فارسی و عربی خود را تعطیل خواهد کرد. هرچند تلویزیون و وبسایت بی‌بی‌سی فارسی همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند، اما تاریخچه عملکرد رادیو بی‌بی‌سی فارسی به عنوان اولین گام‌های رسانه‌ای انگلستان در ایران، مساله‌ای مهم است که مرور و بازخوانی‌اش درس‌ها و نکات آموزنده‌ای برای امروز و فردای ایران خواهد داشت.

مقاله «دیپلماسی عمومی بریتانیا در ایران؛ مطالعه موردی بخش فارسی سرویس جهانی بی. بی. سی» به قلم آقای مجید تفرشی، مهرماه ۱۳۸۷ در همایش ایران و استعمار انگلیس که به همت موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی برگزار شد ارائه و سال ۸۸ در جلد اول کتاب مقالات این همایش منتشر شد. نویسنده در این مقاله، بر پایه‌ی اسناد آرشیو انگلستان به سابقه‌ی تاسیس رادیو بی‌بی‌سی فارسی و نقش‌آفرینی‌اش در رخداد‌های تاریخی ایران می‌پردازد.

بخش‌هایی از این مقاله به این شرح است: بیشتر محققان، حتی مورخان رسمی و غیررسمی بی بی سی، ابایی از ذکر این نکته ندارند که تأسیس بخش فارسی رادیو بی بی سی در اصل برای خنثی کردن فعالیت‌های تبلیغاتی بخش فارسی رادیو برلین در میان مخاطبان ایرانی نیز و تحت فشار قرار دادن رضاشاه پهلوی در پیروی از سیاست‌های جنگی متفقین و در مرحله بعد توجیه اشغال نظامی ایران توسط نیرو‌های نظامی بریتانیا و اتحاد جماهیر شوروی صورت گرفت.

بی بی سی بنای بخش تازه تأسیس فارسی را با کمک چند ایرانی قرار داد که از آن میان دو نفر شاخص‌تر از بقیه بودند: حسن موقر بالیوزی و مجتبی مینوی. بالیوزی نخستین کسی بود که در ابتدای تأسیس بی بی سی فارسی از آن رادیو برای مخاطبان سخن گفت. وی از اعضای خاندان افنان و از اقوام نزدیک میرزاعلی محمدباب بود که چند سال بعد از تأسیس بخش فارسی، به عنوان نزدیک‌ترین مشاوران شوقی افندی آخرین رهبر شناخته شده بهاییان به عضویت بالاترین شورای اداری و دینی بهاییت در آمد. او سال‌ها رئیس «محفل ملی معنوی بهاییان» جزایر بریتانیا، به منزله ریاست کل اداری و اجرایی بهاییان بریتانیا بود. وی در طول حدود دو دهه کار در بی بی سی فارسی عملا به یکی از افراد کلیدی و به شدت تأثیر گذار این شبکه تبدیل شد.

عباس دهقان که از نسل نخستین گزارشگران بخش فارسی بی بی سی است، به صراحت درباره موضوع استقلال رأی آن رسانه چنین گفته است: «ما دقیقا آنچه که به ما داده می‌شد می‌خواندیم. ما مجاز به هیچ تغییری نبودیم. دو نفر انگلیسی بودند که به آنچه که ما پخش می‌کردیم نظارت می‌کردند. آن‌ها به زبان فارسی صحبت می‌کردند و به دقت گوش می‌کردند.»

شبکه چهار رادیو بی بی سی در روز ۲۲ آگوست ۲۰۰۵ برنامه‌ای از سری برنامه‌های موسوم به «داکیومنت/سند» با عنوان «یک کودتای خیلی بریتانیایی» پخش کرد. در این برنامه که توسط مایک تامپسون مجری و برنامه‌ساز مشهور این شبکه تولید شده بود، اعلام گشت که گوینده بی بی سی با اعلام جمله «اکنون ساعت دقیقا ۱۲ نیمه شب است» به جای جمله همیشگی «اکنون ساعت ۱۲ نیمه شب است» پیامی رمزی به شاه و همراهانش برای اطمینان بخشیدن به آنان و نشان دادن آمادگی لندن برای عملیات کودتا داد.

بحث دیپلماسی عمومی بریتانیا، بحث سیاست هماهنگ نهاد‌های مختلف برای اهداف گوناگون راهبردی و درازمدت است. در این مسیر نباید متوقع بود که لحظه به لحظه فعالیت‌های کوتاه مدت و روزمره نهاد‌هایی همانند سرویس جهانی بی بی سی و یا بریتیش کانسل، منطبق بر سیاست‌های اعلام شده دولتی بنماید، بلکه رسیدن به هدف نهایی و فتح قلوب و اذهان مخاطبان در خارج از مرز‌های بریتانیا در میان مدت و درازمدت است که باید از هر طریقی ولو دادن امتیاز و تحمل ضرر‌های کوتاه مدت حاصل شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۷
0
8
پدر مردم ایران را همین بی بی سی در آورد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۷
0
7
کار خودشو کرد و ... حالا دیگر کاری نداره.
نظر شما
پربحث ترین عناوین
پرطرفدار ترین عناوین