آفتابنیوز : آفتاب: رییس بنیاد باران گفت: «معتقدیم توسعه سیاسی که مهمترین شاخصه آن پایدار شدن دموکراسی و مردم سالاری است از اهداف بزرگ انقلاب بود».
به گزارش سرویس سیاسی آفتاب، حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی در دیدار با اعضای فراکسیون اقلیت مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه "به لحاظ فردی و تاثیری که تعلیم و تربیت دارد، همیشه وقتی در مقابل معلم میرسم، احساس کوچکی میکنم و علاقهمندم به او تجلیل و تکریم و احترام کنم"، ادامه داد: «از نظر اجتماعی هم به خاطر گرایشی که به حرمت انسان، حق حاکمیت انسان به سرنوشت و محوریتی که مردم باید داشته باشد، خودبهخود در مقابل مجلس ـ به عنوان مظهر اراده ملت و مهمترین جایگاهی که در یک نظام مردم سالار منشا اثر است ـ اظهار کوچکی میکنم و با احترام ویژهای نسبت به مجلس و نیز شما عزیزان به عنوان اقلیت روبهرو میشوم».
وی با بیان اینکه "این اقلیت با دشواری به دست آمده است" به چگونگی برگزاری انتخابات مجلس اشاره کرد و گفت: «با مشکلاتی که ایجاد شد، اقلیت از سنگلاخها و موانع خیلی بزرگی عبور کرد و علیرغم میل بسیاری از کسانیکه همین عده را هم نمیخواستند در مجلس باشند، توانسته به مجلس بیایند».
وی با بیان اینکه " بسیاری از دوستان اصولگرا و مستقل ما مورد احترام هستند" ادامه داد: «با توجه به گرایشها و ویژگیهای خاصی که اقلیت داشته، اعلام میکنم که این اقلیتی که ما میشناسیم ارادتمند به امام(ره) و علاقهمند به سرنوشت کشور بوده و فداکاریهای بزرگی کرده است و مستحق مسوولیت و نمایندگی ملت نیز هست و با این تنگناهایی که وارد مجلس شدهاند ارزش یک اکثریت را دارند و بسیار هم مورد احترام هستند».
رییسجمهور سابق کشورمان درباره اهمیت مجلس شورای اسلامی نیز گفت: «اهمیت مجلس در همه نظامهای مردمسالار و به خصوص نظام جمهوری اسلامی ایران با جایگاهی که قانون اساسی ما به مجلس داده، به عنوان محور و مداری است که از خواست و اراده مردم نمایندگی و بر همه روندهای موجود کشور نظارت میکند و از انحرافات ـ که ممکن است در دستگاههای صاحب قدرت وجود داشته باشد ـ جلوگیری میکند؛ چراکه اگر این دستگاهها تحت نظارت نباشند، ممکن است یا از قدرت سوءاستفاده کنند یا دچار خطاها و اشتباهاتی شوند. هرچند که حسن نیت هم داشته باشند، اما بدون نظارت زیانهایی به کشور و مردم زده میشود که نظارت مجلس از این اتفاق جلوگیری میکند و باید هم بکند».
وی از مجلس به عنوان محلی نام برد که بیش از همه ارگانهای نظام از اراده ملی و ملت نمایندگی دارد و تصریح کرد: «مجلس به دلیل اینکه محور و مدار یک نظام مردمسالار است، همه دستگاهها در مقابل او مسوول هستند و باید پاسخگو باشند».
رییس موسسه گفتوگوی فرهنگها و تمدنها با اشاره به آئیننامه جدید مجلس تاکید کرد: «بسیار متاسفم از اینکه در آییننامه جدید مجلس، دستگاههایی که از امکانات عمومی استفاده میکنند و در مقابل اختیارات و حقوقی که دارند باید مسوولیت داشته باشند؛ از حیطه نظارت مجلس و تحقیق و تفحص خارج شدند».
وی با اشاره به تحقیق و تفحص صورت گرفته از صداوسیما در زمان مجلس ششم گفت: «در آن زمان هم همین حرفها پیش آمد ولی رهبری فرمودند مجلس میتواند تحقیق و تفحص کند. ولی حالا که مجلس میخواهد از حق واقعی خود برای نظارت بر همه دستگاهها استفاده کند با این مانع روبهرو میشود و این امر ما را نسبت به آینده نگران میکند و معتقدم مجلس باید تلاش کند که از حق نظارتی تاثیرگذار خود استفاده نماید».
وی با تاکید بر اینکه "اقلیتها همواره در همه مجالس نقش موثر و مهمی داشتهاند" افزود: «هیچ کدام از ما که اقلیت مجلس را نیز شامل میشود، ساختارشکن و به دنبال تشنج نیستیم، بلکه باید به روش منطقی حرکت کرد و با کار کارشناسی و نظراتی که داده میشود بتوان اثرگذار بود و اقلیت نیز در مجلس اثرگذار باشد و به وظیفه خود عمل کند. اقلیت مجلس با انسجام میان نیروهایی که فکرشان به هم نزدیک است و دلسوزی بیشتری دارند میتواند در سرشت و سرنوشت کل کشور موثر باشد».
خاتمی با بیان اینکه "این مجلس خدمات بزرگی داشته است" اظهار کرد: «اقلیت مجلس هم وظایف خود را شناخته و اجمالا در جریان تلاش دوستان هستم؛ کارهای مهمی انجام شده که شاید خیلی روی آن تبلیغ نکنید، ولی کارهای انجام شده و آنچه در دستور کار بوده و هست، کارهای مهمی است و انشاءالله همه در انجام وظایف موفق باشید».
وی با اشاره به "نیاز انسان به قوانین و ضوابطی که باید به آن باور داشته باشیم" گفت: «انسان در چارچوب این قوانین باید حرکت کند و هر حرکتی در جامعه رخ میدهد بر اساس نظم شکل میگیرد و این طور نیست که هرچه اراده کنیم انجام دهیم».
وی خاطرنشان کرد: «هر حرکت اجتماعی در صورتی موفق میشود که متکی بر نیازهای درون جامعه و شناختن آنها و متکی بر خواست و اراده مردم باشد و دیگر اینکه ببینیم در کدام جهان هستیم و آیا هرچه میخواهیم میتوانیم انجام دهیم؟ یا باید طبق شرایط جلو برویم».
رییسجمهور سابق کشورمان با یادآوری این نکته که "انقلاب اسلامی ایران با تکیه بر خواست تاریخی ملت و درک تقاضاهای درون جامعه و مقتضیات زمان این حرکت را انجام داد و به موفقیت رسید" گفت: «مشترک و معدل خواست این جامعه از همه اقشار گروهها و مذاهب و اقوام و آن چه تحت عنوان پدیده ملت تحقق پیدا کرد، سه خواست آزادی خواهی،استقلال خواهی و پیشرفت بود که در مشروطیت تحقق یافت و در انقلاب اسلامی به اوج خود رسید».
وی همچنین وقوع انقلاب اسلامی را "نتیجه همسویی بین خواست تاریخی ملت با هویت تاریخی ملت ـ که هویت فرهنگی و دینی بود ـ" دانست و ادامه داد: «نظامی که مورد توجه ما است جمهوری اسلامی است و همه ما موظف هستیم از این آرمان بزرگ انقلاب در عرصه اجتماعی که هزینههای زیادی را برای آن پرداختهایم پاسداری کنیم. همه باید نگران باشیم که آیا در نظام ما اسلام حاکم است یا نه؟ و اینکه چه اسلام و کدام دیدگاه میخواهد حاکم باشد؟ آیا واقعا امروز آنچه مقتضای انقلاب بوده است، تحقق پیدا کرده است»؟
وی بار دیگر بر جایگاه بسیار مهم مجلس و نیز انتخابات در جمهوری اسلامی تاکید کرد و گفت: «نهادهای مدنی، احزاب و تشکلها هنوز به آن شکل در جامعه ما شکل نگرفته است و بسیار متاسفم از اینکه گاهی حکومت که نماینده مردم است و باید تضمین کننده اینها باشد خودش را رقیب تشکلها و نهادهای مدنی میداند و جلوی رشد آنها را میگیرد».
رییس موسسه بین المللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها تصریح کرد: «اگر جمهوری اسلامی میخواهیم راهی جز این نداریم که نهادهای مدنی تقویت شود و این نهادها واسطه مردم و حاکمیت باشد و تقاضاها و خواستهای طبیعی را تبدیل به آگاهی کند و از سوی دیگر نقش نظارتی را به نمایندگی از مردم بر حاکمیت داشته باشد که از مسیر خود منحرف نشود و بیقانونی نکند».
وی با تاکید بر اینکه "مهمترین نهاد در هر نظام جمهوری، نهاد نمایندگی است" اظهار کرد: «نهاد نمایندگی باید به گونهای باشد که برآمده از خواست واقعی مردم باشد».
وی اصل و تکیه تفکر اصلاحطلبی را بر "جمهوری اسلامی، آزادی انتخابات و انتخابات پر رونق و سالم" عنوان کرد و افزود:تنها در این صورت است که به آرمانهای انقلاب رسیدهایم».
خاتمی با اشاره به بحثهای مطرح شده توسط اعضای فراکسیون خط امام(ره) گفت: «بنده معتقدم همه کسانیکه مسوول هستند و زحمت میکشند، سوءنیت ندارند اما حسن نیت تنها کافی نیست، بلکه کاردانی و کارشناسی، ایمان و اعتقاد به سربلندی ملت، ایمان و اعتقاد به پیشرفت کشور، ایمان به اینکه باید تعقل کنیم باید مورد توجه همه قرار بگیرد، اینکه خواست مردم و جامعه را بر خواستهای فردی که در جمع کوچکتر مطرح میشود مقدم بدانیم، شرط موفقیت است و نیت خیر تنها کافی نیست».
وی با نامناسب دانستن وضعیت فعلی گفت: «بدون اینکه بخواهم به انگیزهها فکر کنم؛ توجه من به نحوه فکری است که برای اداره کشور وجود دارد. این کشور نیازمند اقتدار است یعنی کشور ثروتمند، کشور با نشاط کشوری که احساس کنیم روز به روز نقش ما در عرصه جهانی بیشتر و نیاز ما به دنیا کمتر میشود، آنقدر امکانات پیدا کنیم که به نیازهایی که داریم بدون اینکه از منافع و اصول خود بگذریم دست یابیم.»
وی با تاکید بر اینکه "اقتدار جز با اعتماد به مردم و زمینهسازی برای حضور آنها به دست نمیآید" افزود: «بنابراین باید پیوند میان حکومت و مردم استوارتر شود».
رییسجمهور سابق کشورمان گفت: «باید بترسیم که در جامعه فرهنگ واقعی مردم و موجود در جامعه با فرهنگ رسمی و نظام رسمی حاکم فاصله داشته باشد. آیا رضایت مردم از آنچه رسماً مطرح میشود بیشتر است یا کمتر؟ پس این همه نفاق و دروغ و ریا برای چیست؟ آیا گرایش اکثریت جامعه ما، تکیه فوقالعاده افراطی به ظواهر خاص واحیانا خرافات است یا تکیه برمعیارهای اصلی در دین که اخلاق، معنویت، عقل و علم و پیشرفت واستقلالخواهی است؟ اگر چیزهایی ترویج میشود که با روح جامعه سازگار نیست و بخشهایی از جامعه که جوانتر هستند از اساس دلزده شود باید نگران بود».
وی با تاکید بر اینکه "اقتدار این است که نظام رسمی با آنچه تبلیغ میشود و با نظام واقعی و فرهنگ جامعه نزدیکتر باشد" گفت: «اقتدار به این است که مردم را اصل بدانیم و به لحاظ اقتصادی،علمی توانمند باشیم. این پایه اقتدار در دنیای امروز است. امروز صحبت از نظامهای علممحور میکنند، افتخار برنامه چهارم این بود آگاهی محور و علم محور بود، ما اینها را میخواهیم و معتقدیم اینها از جمله آرمانها و اصول است و از این جهتها نگرانی زیادی داریم».
وی در ادامه با اشاره به تدوین چشماندار بیست ساله کشور گفت: «این چشمانداز زمینههایی است که با تلاش بسیار برای رفع مشکلات برنامهریزی و با تامین نظر رهبری به عنوان نقشه راه جامعه و نظام تعیین شد. بنده در چند سال آخر دولت تاکید میکردم که ایران هم به لحاظ زیرساختها و هم ظرفیتها و در اثربرنامهریزی که شده است، آمادگی جهش بزرگ را دارد که این جهش هم شروع و برنامه چهارم توسعه بر همین اساس ریخته شد و زمینهای بود که ما بتوانیم برای 20 سال آینده جایگاه ایران را در منطقه بالا ببریم؛ ولی مطمئنا امروز دراین مسیر حرکت نکردهایم».
رییسجمهور سابق کشورمان تاکید کرد: «به نفع مسوولان فعلی است که اگر میخواهند در انتخابات بیایند و رای مردم را داشته باشند بگویند مسیر طی شده اشتباه بوده و برای ادامه کار برنامه داشته باشند تا در مسیرتدوین شدهای که چشمانداز معین کرده است حرکت کنیم. آیا با افزایش درآمد نفتی در چند سال اخیر، فقر در کشور کمتر و تولید زیادتر شده است؟ آیا توقعاتی که بالا برده شده و پول نقدی که داده شده ولی متاسفانه فقر زدوده نشده است؛ حرکت در مسیر درستی است»؟
وی طرح تحول اقتصادی را کاری بزرگ و مهم دانست و درعین حال گفت: «داوم این وضع الیالابد مملکت را ویران میکند؛ انجام آن هم شجاعت میخواهد، اما نباید برای درست کردن ابرو،چشم را کور کنیم. اگر یارانهای کردن مضر است بد عمل کردن طرح تحول اقتصادی ضررش خیلی بیشتر است و مطمئنا دولت و مجلس هم این را نمیخواهند».
وی همچنین با بیان اینکه "از افتخار دولت اصلاحات رساندن تورم به حدود 11 درصد بود" اظهار کرد: «برای تک نرخی کردن ارز که جراحی بزرگی در اقتصاد کشور بود چهار درصد افزایش تورم را تحمل کردیم تا جلوی فسادهای رانتی گرفته شود. به نظر ما آمد که بهترین کار در عرصه عدالت اجتماعی، گسترش و تقویت تامین اجتماعی در کشور بود که قانون وزارت رفاه و تامین اجتماعی و ایجاد این وزارت تصویب و اجرا شد و اگر این روند ادامه پیدا میکرد، با وجود درآمدهای هنگفت، مردم بیشتر زیر چتر تامین اجتماعی میآمدند؛ هم سربلند بودند و هم مشکلاتشان کمتر میشد».
رییسجمهور سابق کشورمان تاکید کرد: «معتقدم اگر برنامه چهارم با این درآمد نفتی که در سالهای اخیر داشتیم درست اجرا شده بود، مطمئنا اهداف چشمانداز نه در 20 سال که در 10 سال تحقق پیدا میکرد. ما دست حسن نیت دارها را میبوسیم اما روند کنونی درست نیست؛ بهخدا ما خیر مملکت را میخواهیم. معتقدم این مسیردرست و جهش را میتوان با هزینه و زمان کمتر طی کرد».
وی با بیان اینکه "اگر میگوییم تغییر؛ دقیقا در جهت آرمانهای انقلاب، عظمت کشور و تقویت مبانی معنوی، مادی و علمی کشور است" اظهار کرد که مطلوبترین وضع این است؛ کسانیکه هماکنون سر کار هستند حداقل متوجه شوند روشهایشان اشتباه است، وگرنه اگر قرار است با پافشاری بر ادامه این روندها کار را جلو ببرند، هرکسی که دلش برای امام(ره) و انقلاب و کشور میسوزد، وظیفه دارد تا سعی کند روند فعلی اصلاح شود».
وی تصریح کرد: «اصلا مساله فرد مطرح نیست؛ مملکت باید در مسیر آرمانهای انقلاب،عزت ملی، تقویت بنیههای معنوی و مادی کشور تغییر پیدا کند. درست است؛ درصدی از امکانات در اختیار رییسجمهور و تاثیرگذاریاش محدود است، ولی همین تاثیرگذاری محدود ممکن است مشکلات بزرگی را ایجاد کند یا ممکن است مشکلی را رفع کند».
رییس بنیاد باران ادامه داد: «همه باید همدل و همراه باشیم. خیلی از دوستان در تقسیمبندی جناحی نمیگنجند ولی منطقی فکر میکنند، تدبیر دارند، دلشان میخواهد مشکلات حل شود. هیچکس را نمیخواهیم تخریب کنیم، بلکه میخواهیم اصلاح کنیم و مملکت را بسازیم».
خاتمی با اشاره به در پیش بودن انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: «امیدواریم زمینه فراهم شود و کسانی که میخواهند بیایند با آزادی وارد صحنه شوند و مردم هم اطمینان داشته باشند رایشان اثرگذار است و هیچکس با شرایط نابرابر وارد صحنه نمیشود و مردم رای بدهند هرچه از صندوق در بیاید مبارک خواهد بود».
وی در پایان سخنان خود؛ جنایات رژیم صیهونیستی در نوار غزه را محکوم کرد و گفت: «اکنون دلهای همه ما به علت آنچه در فلسطین روی میدهد مجروح است و به طور کلی برای سرنوشت انسان نگران هستیم».