«شرفالشمس» اصطلاحی است که در قرون اخیر در ایران رواج یافته و برخی آن را سنگ انگشتری زرد رنگ و برخی دیگر دعایی منسوب به امام علی(ع) میدانند. آنها معتقدند که در روز ۱۹ فروردین و در ساعتی مشخص و با آدابی خاص حروف و نشانههایی را به صورت ابجد بر روی سنگ حکاکی میکنند و معتقدند این کار آثار و برکاتی دارد.
خواص «شرفالشمس» چیست؟
گفته میشود، خواص شرف الشمس از دو جنبه اهمیت دارد، یکی در خواص خود سنگ عقیق نهفته است و دیگری در قدرت اسم اعظم خداوند که پشت نگین حکاکی میشود. بخشی از خواص عقیق شرفالشمس دفع فقر، حفاظت اموال، باز شدن درهای رزق و روزی، دفع بیماری، حفظ از گزند جانوران و ایمنی از بلایا و دشمنان، کسب عزت و مقام معرفی شده است. از امام موسی کاظم (ع) در روایتی نقل شده است که: «انگشتر زرد در دست کنید که موجب آسانی است و در آن هیچ دشواری نباشد.»
همچنین، پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند: «انگشتر عقیق در دست کنید؛ مادامی که آدم آن را با خود داشته باشد اندوهی به او نمی رسد.»
آیا در کتب اسلامی به «شرفالشمس» اشاره شده است؟
شیخ بهائی در کتاب «سرّالمستتر» گفته است که شرفالشمس را باید در روز ۱۹ حمل که مطابق با روز ۱۹ فروردین است، از طلوع آفتاب تا ظهر بر عقیق زرد و در صورت عدم امکان بر کاغذ زردی نوشته و با خود حمل کند.
همچنین، در کتاب «جنه الوافیه» مشهور به «مصباح کفعمی» آمده است: «این حروف (دعای شرف شمس) شکل اسم اعظم است، سپس در حاشیه کتاب میگوید: «در بعضی از کتابهای شیعه دیدم که از امیر المؤمنین (ع) نقل شده است. (بحارالانوار، ج ۵۴، ص ۲۲٫)»
معنی حروف رمزی آیه «شرفالشمس» چیست؟
گفته میشود که این حروف شامل ۱۳ اسم از اسامی اعظم الهی است که ۵ حرف از قرآن و ۸ حرف دیگر از انجیل و تورات (هرکدام ۴ حرف) است.
چرا حکاکی دعای «شرفالشمس» فقط در روز ۱۹ فروردین است؟
تاریخ ۱۹ فروردین به دلیل مربوط بودن به برج حمل در تقویم نجومی انتخاب شده است. ۱۹ درجه برج حمل مصادف با ۱۹ فروردین است که در این روز خورشید نسبت به دیگر ستارگان و سیارات اشراف دارد و به همین دلیل به آن شرفالشمس گویند. برای همین، در روز ۱۹ فروردین، طبق رسم و عرف، این حکاکی انجام میشود.
نظر مراجع شیعه درباره «شرفالشمس» چیست؟
آیتالله مکارم شیرازی: انگشتر و حرز شرفالشمس در روایات معتبر نیامده است و اعتباری ندارد. سزاوار است مومنین برای حفظ خود از آیات و روایاتی که از معصومین علیهمالسلام در کتب معتبر وارد شده است، استفاده نمایند.
آیتالله نوری همدانی: سند صحیحی در انتساب ان به ائمه معصومین علیهمالسلام رویت نشده است.
آیتالله شبیری زنجانی: سندی بر این مطلب نیافتیم. البته منقول است مرحوم کفعمی در مصباح در مورد این حروف فرموده اسم اعظم است ولی سند معتبری بر این مطلب ذکر نکرده است. استفاده از آن به امید درک ثواب مانعی ندارد.
نظر مقام معظم رهبری در مورد شرفالشمس چیست؟
در مورد شرف شمس هیچ اظهارنظر مستقیمی از سوی مقام معظم رهبری صورت نگرفته است، اما نظر آیتالله خامنهای را شاید بتوان مثبت تلقی کرد زیرا رهبری انگشتر شرف شمس در دست دارند اما باز هم تاکید میشود که هیچ اظهارنظر مستقیمی از سوی رهبری درباره شرفالشمس وجود ندارد.