آفتاب: روزنامه واشنگتنپست نوشت همه نشانهها از آن حکایت دارد که دوره ریاستجمهوری «باراک اوباما» احتمالاً دوره تغییرات گسترده در کشوری خواهد بود که با انبوهی از مشکلات کمسابقه مواجه است.
به گزارش سرویس بینالملل آفتاب، این روزنامه در شماره روز چهارشنبه خود نوشت بهندرت اتفاق افتاده است که رئیسجمهوری در آمریکا در چنین فضایی که در مردم خود را چنین گرفتار و درگیر مشکلات میبینند، روی کار آمده باشد. آمریکاییها تحت فشار بدترین رکود اقتصادی از زمان «رکود بزرگ» (The Great Depression) سال 1929 قرار دارند، به آینده و رفاه خود بسیار بدبین هستند.
جنگ در عراق کاسه صبر مردم را لبریز کرده و جنگ افغانستان و کشمکش خاورمیانه نیز زیرکترین رهبران جهان را در مخمصه میاندازد.
نطق تلخ «اوباما» - و تشویق مردم برای متحد و یکپارچهشدن- با ایامی که این نطق در آن ایراد شد، همخوانی زیادی داشت.
«اوباما» در سخنرانیاش گفت: «امروز به شما میگویم که چالشهایی که پیش روی ما قرار دارند، واقعی و جدی، و متعدد هستند. بهراحتی و یا در مدت زمان کوتاهی مرتفع نخواهند شد. اما این را بدانید، مردم آمریکا: آنها مرتفع خواهند شد».
اما در دوره شک و تردید و نومیدی، و در روزی که بازار سهام بار دیگر نزول داشت، مراسم تحلیف «اوباما» جنبه دیگری از حال و هوای فعلی مردم آمریکا را نشان داد؛ امیدواری و حس اعتمادی که در رئیسجمهور جدید و نسبتاً ناآزموده آمریکا سرمایهگذاری شده است.
«اوباما» خطاب به میلیونها نفر مخاطبانش گفت: «ما امروز اینجا جمع شدهایم، چون ما «امید» را به جای «ترس» انتخاب کردیم، و «وحدت انگیزه» را به جای «بحران» و «اختلاف»».
«واشنگتنپست» در بخش دیگری از این مقاله نوشت: «در روز برگزاری مراسم تحلیف همه نشانهها حاکی از آن بود که ریاستجمهوری «اوباما» تفاوت بارزی با ریاستجمهوری «جرج دبلیو بوش» خواهد داشت.
رئیس جمهور جدید برای برجستهساختن این تفاوتها تردید نکرد. او از تغییر خط مشی در جنگ عراق و «انتخاب اشتباه میان امنیت ما و آرمانهای ما» سخن گفت. این واژهها اشارهای به مواضع دولت قبلی آمریکا در خصوص دفاع کلامی از آزادیهای مدنی و در عین حال استفاده از خشونت در بازجوییها بود.
جالبتر از همه اینکه «اوباما» با توجه به منفوربودن بوش در خارج، خطاب به دنیایی که با شوق و علاقه نظارهگر او بود اعلام کرد «ما آمادهایم بار دیگر رهبری کنیم».
این روزنامه افزود: «تلاقی رویدادها و سیاست «اوباما» حاکی است در دوره ریاستجمهوری او شاهد یک تغییر و جابجایی جدی و اساسی از دوره حاکمیت محافظهکارانه به دورهای خواهیم بود که در آن واشنگتن نقش محوری را در حیات کشور بر عهده خواهد گرفت.
رابطه دولت و اقتصاد پیش از روی کار آمدن «اوباما» تغییر کرد؛ که علت آن نیز بحران اقتصادی بود. «اوباما» دیروز به اشاره گفت که او احتمالاً بر سرعت این تغییرات خواهد افزود».
او گفت: «مسأله این نیست که آیا بازارهای آزاد عامل خیر یا شر هستند، بلکه مسأله این است که آیا بازارهای آزاد بیآنکه نیازی به نظارت دقیقتر دولت داشته باشند، برای همه آمریکاییها سودمند خواهند بود یا خیر». او با طرح این سوال پاسخی داد که راهنمای سیاستگذاران او خواهد بود.
«واشنگتنپست» در بخش دیگری از این مقاله نوشت: «اوباما در آغاز ریاستجمهوری خود دو سرمایه در اختیار دارد. مردم معتقدند برنامه و طرحهای او در انتخابات ماه نوامبر پیروز شد و برای همین مایلند به او برای تنظیم و پیشبرد طرحهایش اعتماد کنند. در عین حال، مردم صبور خواهند بود. آنها انتظار معجزه یا راهحلهای سریع برای مشکلاتی که میدانند بسیار بزرگ و پیچیدهاند ندارند.
این وضع ممکن است در ماههای آینده، بسته به چگونگی واکنش اقتصاد به بسته مشوق اقتصادی او و چگونگی پرداختن رئیسجمهور جدید به مشکلات جهان تغییر کند. او با سخنان و رفتار و سلوک دیروزش نشان داد که امیدوار است بتواند از این فرصت تاریخی استفاده کند، نه اینکه از آن پا پس بکشد.
او باید از همه مهارتی که در دوره مبارزات انتخاباتیاش نشان داد برای موفقیت استفاده کند و در این راه شاید به مقداری بخت و اقبال نیز نیاز داشته باشد.