آفتابنیوز : آفتاب: معاون امور برنامهریزی وزارت نفت گفت: «فازهاى 6، 7 و 8 پارس جنوبى پاییز امسال به بهرهبردارى رسید و دو فاز 9 و 10 نیز با حضور رییس جمهور دهه فجر افتتاح مىشود».
به گزارش سرویس اقتصادی آفتاب، اكبر تركان اظهار داشت: «غربیها گمان میكردند ایران به این زودیها نخواهد توانست فازهای 6 تا 10 پارس جنوبی را افتتاح كند، اما متخصصان داخلی، قدرت صنعت نفت ایران را به دشمنان نشان دادند».
وی با بیان اینكه با وجود همه فشارها و تحریمها پنج فاز پارس جنوبی در سال 1387 به بهرهبردارى كامل رسید، تصریح كرد: «در حالی كه تا سال 1383 تعداد پنج فاز پارس جنوبی به بهرهبرداری رسیده بود، در طول سال جاری و بر خلاف تشدید تحریمها علیه صنعت نفت كشورمان، پنج فاز دیگر این حوزه به بهرهبرداری كامل میرسد».
او ادامه داد: «فازهای 6، 7 و 8 پارس جنوبی پاییز امسال به بهرهبرداری رسید و دو فاز 9 و 10 نیز دهه فجر افتتاح میشود».
تركان درباره فشارهای غرب بر صنعت نفت كشورمان در چند سال اخیر، مثالی زد و گفت: «مثلا یک بار توربینهای مورد نیاز برای یكی از فازهای پارس جنوبی را از شركتی در بلژیک خریداری كردیم و كانتینرهای حامل این توربینها بار كشتی هم شد، اما دستگاه اطلاعاتی آمریكا، دولت بلژیک را تحت فشار قرار داد كه چون بلبرینگ این توربینها محصول آمریكاست، نباید به ایران صادر شود».
او افزود: «هرچند در نتیجه فشارهای آمریكا، دولت بلژیک كانتینرهای حامل توربینها را كه به مقصد ایران بارگیری شده بود، تخلیه كردند، اما ما، متخصصان داخلی را به بلژیک فرستادیم و آنان بلبرینگها را از توربینها جدا كردند و توربینها بدون بلبرینگ به ایران صادر شد و سپس در داخل كشور، متخصصان و كارشناسان كشورمان این توربینها را تكمیل كرده و مورد استفاده قرار دادند».
وی تصریح كرد: «اینگونه فشارهای غرب برای دستاندازی در توسعه اقتصادی و صنعتی ایران، هرچند موجب تاخیراتی مثل مورد بالا شد، اما افتتاح پنج فاز پارس جنوبی در سال جاری كه سال شكوفایی و نوآوری است، بیانگر عزم و اراده دولت و توانمندی متخصصان داخلی در دستیابی به قلههای پیشرفت است».
گفتنی است، فازهای 9 و 10 بزرگترین پروژه ملی بوده كه ظرف سه سال گذشته در دستور كار مجموعه وزارت نفت قرار گرفته است و با تمام محدودیتهایی كه اعمال شده بود این پروژه در زمستان امسال به بهرهبرداری میرسد. درآمد سالانه فازهای 9 و 10 پارس جنوبی با احتساب قیمتهای فعلی سالانه دو میلیارد و 800 میلیون دلار خواهد بود».
به گفته وزیر نفت، اجرای فازهای 9 و 10 پارس جنوبی شاهد خوبی برای توانمندی صنعت نفت كشور شامل پیمانكاران بزرگ بخش خصوصی، سازندگان داخلی و مجریان قوی و با تجربهای كه در طول این سالها پرورش یافتند، است.
توسعه فازهای 9 و 10 پارس جنوبی به منظور تولید روزانه 50 میلیون متر مكعب گاز طبیعی تصفیه شده جهت تزریق به شبكه سراسری، 80 هزار بشكه میعانات گازی جهت صادرات، تولید یک میلیون تن اتان در سال جهت مصرف پتروشیمی، یک میلیون و 500 هزار تن در سال گاز مایع (LPG) و 400 تن در روز گوگرد جهت صادرات برنامهریزی شده است.
تاكنون برای اجرای این پروژهها 2.9 میلیارد دلار هزینه شده و پیشبینی میشود برای تكمیل طرح 4.1 میلیارد دلار هزینه خواهد شد.
براساس این گزارش، میدان گازی پارس جنوبی یكی از بزرگترین منابع گازی مستقل جهان است كه بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و به فاصله 100 كیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته است. وجود گاز در این میدان در سال 1369 با حفر اولین چاه اكتشافی در این میدان و براساس نتایج حاصل از لرزهنگاری مورد تأیید قرار گرفت.
وسعت این میدان 9700 كیلومتر مربع بوده و بخش متعلق به ایران 3700 كیلومتر مربع میباشد و براساس آخرین برآوردهای انجام شده ذخیره در جای این بخش حدود 14 تریلیون متر مكعب برآورد گردیده كه معادل 8 درصد ذخایر گازی جهان و 50 درصد ذخایر گازی شناخته شده كشور است.
با توجه به وسعت این میدان، توسعه آن در فازهای مختلف مطابق با برنامههای پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با هدف تأمین تقاضای روبه رشد گاز طبیعی اعم از مصارف داخلی كشور و تزریق آن به میادین نفتی به منظور صیانت از مخازن و همچنین صادرات گاز در دستور كار شركت ملی نفت ایران قرار گرفته است. پیشروی پروژههای مختلف پارس جنوبی در دولت نهم با وجود تشدید فشار غرب با هدف كوتاه آمدن ایران از برنامه هستهای، ثمره روحیه ابتكار، ایمان و خودباوری است.