صحبت بر سر یک اندام حیاتی، پرکار، پرمشغله و البته یکی از بزرگترین اعضای بدن است که سلامت آن در سلامت کل بدن نقش مهمی دارد؛ عضوی از بدن که در صورت بیماری علائم آن چراغ خاموش و بدون علامت است.
کبد یکی از بزرگترین غدد داخلی بدن محسوب میشود که حدود یک هزار و ۵۰۰ گرم وزن دارد و در قسمت راست بالای شکم و زیر دندهها قرار میگیرد و در دفع بسیاری از داروهای مصرفی و همچنین مواد سمی و میکروبهای وارده از طریق رودهها نقش دارد؛ در واقع کبد همچون کارخانهای است که وظیفه تولید، تغییر، انبار کردن و دفع مواد زائد را برعهده دارد، همچنین نقش این اندام در سوخت و ساز قند خون، چربی خون و پروتئین تعیین کننده است.
یک متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری در خصوص علائم بیماری التهاب کبد گفت: در جهان هر ۳۰ ثانیه یک نفر به دلیل هپاتیت جان خود را از دست میدهد و در بیماری هپاتیت، هپاتیتهای ویروسی اعم از هپاتیت B، D و C اهمیت دوچندان دارند و بیشتر مزمن میشوند.
دکتر رمضانعلی امیری با اشاره به اینکه هر جایی که درد و تورم باشد به معنای ایجاد التهاب است، افزود: علاوه بر هپاتیتهای A، B، C، D و E که مهمترین علل ویروسی هپاتیت هستند ویروسهای دیگر نیز زمینه ساز این بیماری هستند، برای مثال مبتلایان به کرونا نیز به افزایش آنزیمهای کبدی و هپاتیت مبتلا میشدند از سویی مصرف به جا و یا نابه جای برخی از داروها به ویژه برخی از آنتی بیوتیکها ابتلای به هپاتیت را افزایش میدهد.
وی تأکید کرد: متأسفانه ایران یکی از کشورهایی است که چهار برابر میانگین جهانی دارو مصرف میکند و در بین همه داروهای مصرفی، آنتی بیوتیک به چشم میخورد که در بسیاری از مواقع اصرار زیاد بیمار، پزشک را مجاب به تجویز آن میکند این در حالی است که بسیاری از سرماخوردگیهای ویروسی نیازی به آنتی بیوتیک ندارند و در برخی از مواقع مصرف آنتی بیوتیک نه تنها کمکی به بیمار نمیکند بلکه موجب ایجاد مقاومت دارویی و سردرگمی پزشک و بیمار میشود.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری با بیان اینکه داروهای استفاده شده در بدنسازی، داروهای ضدتشنج و حتی مسکنهای ساده میتوانند موجب هپاتیت شوند، گفت: هپاتیت دارویی موجب هپاتیت برقآسا میشود و حتی نیمی از هپاتیتهای برق آسا را هپاتیت دارویی تشکیل میدهد.
امیری به شیوع بالای هپاتیت الکلی هشدار داد و یادآور شد: هر چه مقدار و زمان مصرف الکل بیشتر باشد، میتواند سیروز کبدی ایجاد کند، همچنین گاهی اوقات برخی از عفونتها و یا از دست دادن خون زیاد نیز زمینه ساز ابتلا به هپاتیت است.
وی با بیان اینکه هپاتیتهای ویروسی در صورت عدم درمان به موقع، کبد را دچار عوارض کرده و بافت ارتجاعی آن را از بین میبرد، افزود: ابتلای به هپاتیتهای ویروسی میتواند موجب سیروز کبدی و در مواردی دیگر موجب بروز سرطان کبد شود و در نهایت مرگ بیمار را رقم بزند.
فوت سالانه بیش از یک میلیون نفر به دلیل ابتلا به هپاتیت
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری، آمار ابتلا به هپاتیتهای ویروسی را قابل توجه خواند و گفت: سالانه بیش از یک میلیون نفر به دلیل ابتلا به هپاتیت جان خود را از دست میدهند به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت شعار سال ۲۰۲۲ را بر این مهم قرار داده که همه افراد در همه جوامع بتوانند دسترسی آسان به مراقبتهای بهداشتی، تشخیصی و درمانی این ویروس را داشته باشند و هدف این سازمان حذف این ویروس تا سال ۲۰۳۰ از دنیا است.
امیری بر ضرورت تلاش بیشتر بر افزایش آگاهی و دانش مردم نسبت به بیماری هپاتیت تأکید کرد و ابراز داشت: برخی از باکتریها هم میتواند موجب ابتلا به هپاتیت شود که از جمله این باکتریهای شایع در کشورمان به ویژه استانهای شمالی تب شالیزار است که نیمی از مبتلایان به تب شالیزار به هپاتیت مبتلا میشوند و در حالی که فرد علائم ویروسی دارد، اما علت آن باکتریایی است و بیشتر در کشاورزان و شالیکاران دیده میشود.
وی با اشاره به علائم کبد چرب، ابراز داشت: متأسفانه کبد چرب در کشورمان شیوع بالایی دارد و در افراد چاق، کم تحرک، دیابتی و ... دیده میشود و ممکن است همزمانی با بیماریهای دیگر داشته باشد، افراد برای درمان این بیماری باید سبک و شیوه زندگی خود را تغییر دهند و با ورزش منظم، رژیم غذایی سالم، مصرف میوه و سبزیجات گرید بیماری را کاهش دهند.