آفتابنیوز : آفتاب: نشست تخصصی «راهبردهای فناوری اطلاعات مکانی در برنامهریزی و مطالعات استراتژیک» با حضور دکتر حسن روحانی به عنوان میهمان برگزیده جهت افتتاح اولین نشست تخصصی کمیته علمی «فناوری اطلاعاتی مکانی»، دکتر نوبخت، سعید کاردار(رئیس کمیته) و جمعی از اساتید در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی آفتاب، در این نشست که 14 بهمن (دیروز) برگزار شد، محمود ایلخان رئیس سازمان نقشهبرداری کشور در خصوص سیستمهای اطلاعات مکانی (GIS) گفت: «نگرانی ما به روز نگه داشتن فایلها و اطلاعات است و برای این کار نیازمند متخصصین، هزینه اولیه و یک عزم ملی هستیم».
ایلخان گفت: «بیش از 70 تا 80 درصد برنامهریزیها، متکی به مکان است و سازمانهای متعددی سازنده این اطلاعات هستند که ما را با حجم انبوهی از اطلاعات مواجه میکنند. با توجه به این شرایط این سوال مطرح میشود که چگونه میتوان از این اطلاعات استفاده کرد»؟
وی افزود: «برای اولین بار در دهه 1960 آمریکا از سیستمهای اطلاعات مکانی (GIS)استفاده کرد. در ایران نیز با فاصلهای 40 ساله از آمریکا در سال 1369 توسط سازمان نقشهبرداری استفاده از GIS به طور رسمی آغاز شد».
ایلخان ادامه داد: «در سال 1372 شورای ملی کاربران GIS به وجود آمد و سازمان مدیریت و برنامهریزی وقت استفاده از سیستمهای اطلاعات مکانی را با هدف سیاستگذاری و هماهنگی با دستگاههای اجرایی به تمامی دستگاهها ابلاغ کرد و در حال حاضر تمام دستگاههای اجرایی کشور عضو این شورا هستند».
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور گفت: «در سال 1377 شورای استانی کاربران GIS تشکیل شد که وظیفه پیگیری سیاستهای شورای ملی کاربران را در استانها بعهده دارد».
ایلخان ادامه داد: «سیستمهای اطلاعات مکانی شامل سختافزار و نرمافزار و دیتاهایی است که جمعآوری، ذخیرهسازی و آنالیز این دیتاها این سامانه را تشکیل میدهد».
وی گفت: «اجزای اصلی سیستمهای اطلاعات مکانی شامل پایگاههای داده مکانی و توابع تحلیلی است که تحلیلها برروی دادههای مکانی و غیرمکانی با مدلسازی انجام میشود. به طور مثال، به کمک اطلاعاتی که از مناطق جرم در یک شهر به این سیستم داده میشود، به نیروی انتظامی در شناخت محدوده جرم و چگونگی توزیع جرم در شهر کمک کرده و براساس این دادهها نیروی انتظامی میتواند سیاستگذاری لازم و تدابیر مورد نیاز خود را پیشبینی کند».
ایلخان با بیان اینکه وجود سیستمهای اطلاعات مکانی این امکان را به ما میدهد که در هر امری که منتهی به مکان میشود، تصمیمگیری کنیم، گفت: «ورود اطلاعات به این سیستم اگر با یک سیاست درستی همراه نباشد بهره لازم برده نمیشود».
وی ادامه داد: «در ایران بستری آماده شده است که میتوان به
ایجاد پایگاه داده توپوگرافی ملی در مقیاس 1:25000، ایجاد پایگاه داده مکانی، پایگاه داده مکانی شهر قم، پایگاه داده مکانی سازمان جنگلها و مراتع کشور که در حال طی شدن مراحل نهایی است، اشاره کرد».
ایلخان با بیان اینکه نگرانی ما به روز نگه داشتن فایلها و اطلاعات است، اظهار داشت: «برای این کار نیازمند متخصصین، هزینه اولیه و یک عزم ملی هستیم».
وی با اشاره به چالشهای موجود در این مسیر گفت: «این چالشها عبارتند از 1- بحث عمده و مشکل عدم وجود قوانین و مقررات برای به اشتراکگذاری دادههای مکانی و رعایت حق کپی و بهرهبرداری 2- عدم تمایل برخی سازمانها و وزارتخانهها در به اشتراکگذاری دادهها و تبادل اطلاعات مکانی، 3- عدم پیشرفت مناسب ایجاد سامانههای اطلاعات مکانی در سطح ملی، 4- عدم وجود بودجه متمرکز برای تولید دادههای مکانی و ایجاد سامانههای اطلاعات مکانی در سطوح ملی،استانی و شهری، 5- عدم وجود همکاری مناسب از سوی برخی استانهای کشور در راستای فعالیتهای شوراهای استانی کاربران GIS».
ایلخان با اعتقاد به اینکه ایران از نظر دانش و توانایی علمی کمبودی ندارد، گفت: «متاسفانه در کشور به بحثهای پایهای پرداخته نمیشود و همیشه این مباحث به حاشیه کشیده میشود و این یک مشکل اساسی در مسیر سیستمهای اطلاعات مکانی است که باید به این موضوع به صورت جدی پرداخته شود».