آفتابنیوز : آفتاب: نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرح قانونمند نمودن به کارگیری عناوین علمی و الحاق یک ماده به فصل 80 قانون اساسی را با قید یک فوریت به تصویب رساندند.
به گزارش سرویس سیاسی آفتاب، در جلسه علنی امروز چهارشنبه یک فوریت طرح قانونمند نمودن به کارگیری عناوین علمی با 115 رای موافق، 51 رای مخالف و 9 رای ممتنع از مجموع 194 نماینده حاضر در جلسه به تصویب رسید.
براساس ماده واحده این طرح به کارگیری عناوین علمی مانند دکتر، مهندس و سایر عناوینی که از سوی دولت شرایط اعطای آن تعیین گردیده است، توسط فرد، منوط به داشتن مدرک معتبر از مراکز علمی و دانشگاهی داخلی یا خارجی شناسایی شده از سوی وزارت علوم یا وزارت بهداشت میباشد.
همچنین هرگونه بکارگیری عناوین علمی خلاف این قانون، مشمول مجازات های ماده 556 فصل هشتم قانون مجازات اسلامی است.
مهدی سنایی، نماینده مردم نهاوند در دفاع از فوریت این طرح گفت: «موضوعی که اخیراً در جامعه و مجلس مطرح بود مربوط به اعتبار مدرک علمی و صحت و عدم صحت مدارک و مدارج علمی بوده است».
وی افزود: «این موضوعی است که دامنگیر کل جامعه ما بوده و ربطی به موضوع سیاسی و یا مشکل امروز نیست».
وی سه دلیل را برای فوریت این طرح بیان کرد و گفت: «قانونگذار با توجه به اینکه مدارک علمی در کشور صادر میشود موظف است که از اعتبار و ارزش مدارک حفاظت و حمایت کند».
سنایی ادامه داد: «متاسفانه در جامعه برخلاف آنچه که فرهنگ دینی ماست ارائه عناوین خیلی رایج است و امیدواریم با تصویب این قانون قدری در این زمینه مجلس شورای اسلامی تاثیر فرهنگی هم بگذارد البته حفظ و اعتبار این عناوین برای صاحبان آنها هم لازم است».
وی تصریح کرد: «با کمک و همکاری مرکز پژوهشها و رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات روشن شد در قوانین ما ماده جداگانهای در رابطه با ارزشها و اعتبار عناوین علمی وجود ندارد».
سنایی تصریح كرد: «سوء استفادههای دیگری که مصداق جرایم دیگر واقع میشود در قانون وجود دارد اما چیزی درمورد استفاده از خود این عناوین و مدرک گفته نشده است».
نماینده نهاوند ادامه داد: «برای جلوگیری از سوء استفاده از عناوین علمی که متعدد هم است هیچ تمهیدی در قانون وجود ندارد و هدف این قانون این است که ارائه یک ماده و افزودن آن به قانون مجازات اسلامی جلوی سوء استفاده را بگیرد».
وی گفت: «همچنین ترویج عناوین و القاب در جامعه باعث شده که برخی اشخاص در این زمینه مسامحه کنند و بعضاً برخی افراد با مدارک پایین را در جامعه به عنوان دکتر یا مهندس مخاطب قرار دهند که این مسئله کم کم به یک عارضه و رویه تبدیل میشود و این مسامحه بعداً خساراتی را به همراه خواهد داشت».
سنایی خاطر نشان کرد: «با توجه به شرایط جامعه و انتظاری هم که از مجلس وجود دارد برای حفاظت اعتبار و ارزش این عناوین که بسیار مهم است توجه ویژهای در این زمینه داشته باشد».
«مقداد یوسفنژاد» نماینده ساری در مخالفت با این طرح گفت: «بررسی چنین موضوعی (سوء استفاده از عناوین علمی) فوریت ندارد و باید عناوین مجرمانه و وصف مجرمانه آن در فرصت کافی تعریف و بررسی شود».
وی افزود: «تب استفاده از القاب نا به جا در کشور رواج یافته است لذا از نمایندگان میخواهم که با رای ندادن به فوریت این طرح موجبات بررسی جامعتر آن را از نظر حقوقی فراهم نمایند».
دهقان نماینده مشهد نیز در موافقت با فوریت این طرح گفت: «نمایندگان وقت زیادی را صرف بررسی مدرک تحصیلی وزیر کشور سابق کردند امیدوارم خداوند به نمایندگان جزای خیر دهد که چنین کاری کردند».
وی افزود: «اما در این آشفته بازار عناوین و القاب تابناکترین چهرهها را هم زیر سوال میروند».
نماینده مشهد خاطر نشان کرد: «تصویب این طرح در مجلس کار شایستهای است اما نباید بازار آشفته را تائید کنیم که هر انسان نا متعهدی به هر فرد متعهدی برچسب بزند».
وی گفت: «در حال حاضر هیچ قانون یا آییننامهای برای برخورد با کسانی که دیپلم هستند اما خود را مهندس میخوانند یا حجةالاسلام هستند اما خود را آیتالله میخوانند، وجود ندارد، با رای به این طرح راه سوء استفاده در این بازار آشفته را ببندید».