نشست رسانهای انجمن صنفی هنرمندان تئاتر کمدی تهران با حضور محسن افشار رئیس هیأت مدیره، حسین ریاحی، فریبا منتظریان، پژمان علیپور و علیرضا غنچی اعضای هیأت مدیره انجمن و همچنین مهرداد صادقی عضو هیأت مؤسس انجمن، در سینما تئاتر قدس برگزار شد.
در ابتدای این نشست افشار به ذکر تاریخچهای از صنف پرداخت و گفت: در دهه ۷۰ با حمایت زندهیاد داود رشیدی شرایط برای تأسیس انجمن فراهم شد و در سال ۷۶ انجمن صنفی هنرمندان تئاتر کمدی تهران تأسیس شد.
سپس غنچی در ادامه این سخنان افزود: در سال ۸۰ مجوز انجمن از وزارت ارشاد دریافت شد و در طبقه بالای خانه تئاتر دفتری به انجمن اختصاص پیدا کرد.
وی یادآور شد: چندین دوره انجمن هنرمندان تئاتر کمدی با ادارهکل هنرهای نمایشی تفاهمنامه در جهت بهبود کیفیت آثار را داشتیم تا هر کسی هر متنی را روی صحنه ببرد. ولی در دوره مدیریت مهدی شفیعی به ما اعلام شد برای ادامه تفاهم باید تبدیل به اتحادیه شویم و ما بلافاصله اقدام کردیم و اولین صنف تئاتری را به ثبت رساندیم.
غنچی اظهار کرد: در سال ۹۶ متأسفانه صنف منحل شد. پیگیری دوستان ادامه داشت و اساسنامه از نوع نوشته و امسال انتخابات برگزار شد که این هیأت مدیره، سومین هیأت مدیره انجمن است.
سپس افشار متذکر شد: متأسفانه ما صنفی هستیم که جای ثابتی نداریم و از حمایت برای رسیدگی به امور اعضای انجمن و بهبود شرایط تئاتر کمدی برخوردار نیستیم.
غنچی در ادامه این نشست تصریح کرد: قصد ما تصدیگری و دخالت در امور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حاکمیت نیست. ما یک صنف قانونی هستیم که باید توسط وزارتخانه حمایت شویم. اگر اعتراض به صدور مجوزهای بیرویه داریم به این دلیل است که تماشاگران و خانوادهها با رغبت بیشتری در سالنها حضور پیدا کنند و ارتزاق اعضای انجمن هم به درستی انجام شود.
وی اظهار کرد: گروههای نمایشی این صنف ریالی کمک هزینه دریافت نمیکنند. خواست صنف این است که صلاحیت فعالان این عرصه بررسی شود تا به حقوق دیگر هنرمندان و همچنین مخاطبان لطمهای وارد نشود. اعضا باید باعث حفظ و ارتقای آبروی صنف شوند، اما متأسفانه شرایط برای صنف فراهم نشده تا صلاحیت اعضا را بررسی کند تا هر کسی هر متنی را روی صحنه نبرد.
دبیر انجمن صنفی تأکید کرد: در حال حاضر تعداد کمی از آثار کمدی در حال اجرا به لحاظ کیفی و فرهنگی مورد تأیید انجمن هستند. امکان روی صحنه رفتن هر کسی نباید فراهم شود. ما از حضور افراد برای فعالیت استقبال میکنیم، ولی در ابتدا باید مراحل حرفهای برای فعالیت را طی کند. به جرأت میتوان از ۱۰۰ اثر به صحنه رفته شاید ۱۰ اثر کیفیت لازم را داشته باشند. ما با هر کلام رکیک و حرکات و رفتار جنسی بر صحنه تئاتر کمدی مخالفیم.
افشار نیز در ادامه یادآور شد: وقتی تفاهم با ادارهکل هنرهای نمایشی وجود داشته باشد این روند بهبود پیدا میکند.
وی درباره مکان ثابت انجمن توضیح داد: شهرداری به ما وعده داد و در ساختمان آفتاب فضایی برای ما در نظر گرفته شد. همه امور انجام شد، ولی در دقیقه ۹۰ با تغییر شهردار تهران جلوی این اقدام گرفته شد. این در حالی است که دورههای قبلی شهرداری با انجمن تئاتر کمدی همکاری و همراهی داشتند.
حسین ریاحی از اعضای هیأت مدیره انجمن نیز در ادامه این نشست گفت: در دوران کرونا بسیاری از اعضای ما بیکار شدند، ولی جای ثابتی برای رسیدگی به امور اعضا و حمایت از آنها نداریم.
فریبا منتظریان دیگر عضو هیأت مدیره انجمن هم در ادامه یادآور شد: بیمه بچههای ما اختیاری است. ۴ ماه در سال هم به دلیل مناسبتها بچههای انجمن کارنمیکنند. با این حال ما نیاز به پول و حمایت مالی نداریم بلکه حرفمان این است که فقط مکانی برای انجمن اختصاص دهند.
سپس غنچی تصریح کرد: ما مطلقاً ریالی سوبسید از دولت و جای دیگر نگرفته و نمیگیریم. حرفمان این است برای نشاط جامعه کار را برای فعالیت اعضای انجمن سخت نکنند.
وی ادامه داد: ما پیگیر موضوع بیمه اعضای انجمن و همچنین ساماندهی صدور مجوز هر چه بیشتر و بهتر در تعامل با ادارهکل و شورای نظارت هستیم. ما باید به سراغ صندوق اعتباری هنر برویم تا وضع بیمه هنرمندان عضو انجمن بهبود پیدا کند. ما نه تنها سربار دولت نیستیم بلکه در حال اشتغالزایی هستیم و حدود ۵۰۰ نفر فعال در این عرصه داریم.
غنچی در بخش پایانی این نشست درباره روند بررسی کیفی آثار توسط انجمن صنفی هنرمندان تئاتر کمدی تهران در گذشته، توضیح داد: در شورای نمایشنامهمان آثار را به لحاظ کیفی بررسی و سپس به شورای نظارت ارائه میشد. در حین اجرای نمایشها هم همه اجرا دیده میشد تا تغییرات غیر اخلاقی در کارها ایجاد نشود. از این رو در دورانی که انجمن و ادارهکل در تعامل با هم کار میکردند، آثار با کیفیت و قابل قبولی اجرا میشدند.
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: کسانی که این هنر را نمیشناسند از چیزی غیر از عناصر تئاتر استفاده میکنند تا مخاطب را بخندانند. ما از این نوع آثار شرمساریم، ولی صدایمان به گوش مسئولان نرسیده است. ما برای رسیدگی به این امر آمادگی لازم را داریم.
چرا به زور میخواهیم از واقعیت دور باشیم بله میتواند باشد ایرادی هم ندارد