حجت الاسلام محمد مصدق در نشست خبری خود گفت: یاد و خاطره معمار دستگاه قضا را گرامی میداریم و به روح بلند امام خمینی و روح شهدای امنیت، سلامت و حرم صلوات میفرستیم.
معاون اول قوه قضائیه تاکید کرد: هفته قوه قضائیه برای بیان عملکرد دستگاههای قضایی بسیار مناسب است، سالی که گذشت برای قوه قضاییه بسیار مهم بود. نوع چالشهایی که در ابعاد اجتماعی داشتیم، بیسابقه بود و بحران را تبدیل به فرصت کردیم و دشمن ناامید شد.
وی خاطرنشان کرد: قوه قضائیه امروز با چند سال پیش متفاوت است، در قوه قضائیه با برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلند قدم برمیداریم.
مصدق بیان کرد: با استفاده از تجربیاتی که از سال گذشته داشتیم، قطعا برنامهها در سال ۱۴۰۲ پختهتر میشود. برنامه قوه قضائیه همواره با نگاه به اسناد بالادستی تنظیم میشود؛ از جمله بیانیه گام دوم انقلاب، سیاستهای کلی مقام معظم رهبری، سیاستهای کلی برنامه هفتم، سند تحول قضایی و اسناد بالا دستی است که ما برنامههایمان را براساس آن تنظیم میکنیم.
وی افزود: ۸ محوری که سال گذشته در هفتم تیر مقام معظم رهبری عنوان فرمودند در برنامهریزی به کار بستیم. برنامه ما این است که همه اسناد را تبدیل به برنامه برای قوه قضائیه کنیم.
مصدق با بیان اینکه یکی از اسناد بالادستی ما سند تحول قضایی است، عنوان کرد: آقا فرمودند این سند باید اجرایی شود و همه هم و غم ما این است که این سند اجرایی شود و پایان امسال، پایان سند تحول است به این معنی نیست که ما سند را کنار بگذاریم، حرکت ما بر اساس سند است، اما در خود سند پایان سند را ۱۴۰۲ زده است و بعد از این سند ارتقاء یافته ابلاغ خواهد شد.
معاون اول قوه قضاییه گفت: مقام معظم رهبری مانند یک کارشناس مسائل قضایی را مشاهده میکنند و سال گذشته ۸ محور دادند و من احساس کردم که مسئولیت ما سنگینتر شد، عصر همان روز جلسهای گذاشتیم و در نهایت تصمیم به تشکیل قرارگاه برای اجرای فرامین حضرت آقا گرفته شد. هدف از تشکیل قرارگاه این بود که با نگاه به اسناد بالادستی برنامههای قوه قضائیه عملیاتی شود
وی تاکید کرد: از سال گذشته یک تحول در قوه قضائیه رخ داده، از ماموریت محوری به سمت هدف محوری رفتیم که رضایتمندی و احقاق حق در راس محور بود.
مصدق گفت: نظرسنجی در این خصوص بعد از ۲ماه به دست ما رسیده نشان داد هدفمندی ما در احقاق و رضایت مندی مردم به سمت خوبی رفته است.
وی افزود: پاییز سال گذشته اتفاقات و اغتشاشاتی رخ داد که برخورد قوه قضاییه و رفتار قوه قضاییه رویکرد متانت محور و توام با عقلانیت و قاطعیت بود که باعث شد حوادث مدیریت شود و از عمق بخشی به برخی از شیطنتها که هدف اصلی دشمن بود، جلوگیری شود.
معاون اول قوه قضاییه بیان کرد: پیشنهاد عفو زمانی داده شد که اغتشاشات تمام شد، یعنی نظام با اقتدار عفو را داد نه از موضع ضعف. ۹۰ هزار نفر در اغتشاشات آزاد شدند، این ۹۰ هزار نفر در زندان نبودند اکثریت اینها تحت تعقیب بودند و با دستور عفو بخش زیادی از اینها منع تعقیب شدند.
وی تاکید کرد: بعد از تمام شدن اغتشاشات آن کسانی که در خیابانها شعار میدادند از بیگانگان پول گرفته بودند. بسیاری از افرادی که عفو شدند جوانانی بودند که گول خورده بودند و دارای خانوادههای متدین بودند و خود این افراد اظهار ندامت کرده بودند. کسانی که معرکهگردان بودند عمدتاً دستگیر نشدند، زیرا هنگامی که تجمعات شکل میگرفتند از محل دور میشدند و این افراد وابسته به دشمنان بودند و برای این کارها پول میگرفتند.
مصدق درباره لایحه جرم زدایی گفت: این لایحه بازدارندگی دارد.
وی در خصوص صحبتهای فرمانده انتظامی استان مازندران گفت: ۳ روز پیش این اتفاق افتاده است؛ این ادبیات، ادبیات خوبی نبود، اما در دفاع از آن فرد میگویم که یک تقطیع صحبت اتفاق افتاد. صحبتهای ایشان درباره حجاب نبود که اگر کسی رعایت نکند، گردنش شکسته شود، بلکه درباره افراد شرور و سرقتهای مسلحانه و کسانی بود که مخل امنیت و آرامش هستند. ادبیات ایشان ادبیات در شأن یک سردار نبود.
معاون اول قوه قضائیه درباره وضعیت کلی ورودی پروندهها به دستگاه قضائی و اقدامات صورت گرفته جهت رفع اطاله دادرسی عنوان کرد: هرسال نسبت به سال گذشته با رشد پروندهها مواجه هستیم و سال گذشته نسبت به سال قبل شاهد رشد ۴ درصدی پروندهها بودهایم. همکاران بنده همواره در زحمت و مشقت هستند و اگر قضات ما پروندهها را به خانه نبرند، وضعیت بسیار بدتر میشود. این در حالی است که همکاران بنده بسیاری از اقدامات را در منزل به پایان میرسانند البته تعیین وقت از ۹۵ روز کمتر شده و نرخهای رسیدگی بسیار بهتر شده است.
مصدق درباره حضور برخی از وکلا که خودشان متهمان درجه ۲ یک پرونده فساد اقتصادی هستند و دور زدن قانون در این پروندهها صورت میگیرد، گفت: قوه قضائیه بر اساس قانون، نظارت بر کانون و مرکز وکلا را بر عهده دارد و بنای قوه قضائیه دخالت در کار کانون وکلا نیست، اما نظارت را انجام میدهد و طی جلساتی که با هیأت مدیره کانونها داشته چنانچه نظارت توسط خود این کانونها انجام شود کار ما سبکتر خواهد بود، اما گاهی این اتفاق رخ نمیدهد.
وی یادآور شد: کانونهای وکلا و همچنین مرکز وکلا نهاد مدنی هستند و خود باید کار نظارت را انجام دهند، اما گاهی حس میشود برخی از کانونها کم کاری میکنند. برای مثال خانم شیرین عبادی همواره میگوید وکیل است و نباید کانونی که پروانه داده است آن را لغو کند؟ در قانون آمده است شرایط وکیل شدن اعتقاد به ولایت فقیه و قانون اساسی است که این خانم آن را به صراحت نقض کرده است و باید پروانه اش توسط نهاد مربوطه باطل شود.
معاون اول قوه قضائیه در خصوص تبدیل استجازه به قانون گفت: پیگیریهای لازم برای تبدیل استجازه به قانون صورت گرفته است، اما کاری انجام نشده است در این خصوص شرمنده مقام معظم رهبری هستم.
وی افزود: در یک برههای ایشان اجازه دادند تا برخی از موارد آئین دادرسی کیفری نادیده گرفته شود و تاکید کردند باید تبدیل به قانون شود و لایحه اکنون در مجلس در نوبت تصویب است و امیدواریم با قید فوریت تا چند ماه آینده تصویب شود.
مصدق ادامه داد: همچین در سند تحول قضایی مواردی که مرتبط با مردم بوده است در این سند به صورت کامل محقق شده است.