آفتابنیوز : آفتاب: دکتر بهروز هادیزنوز، گفت: «به نظر میآید دولت خود را به خواب غفلت زده و میخواهد به هر ترتیب که شده منابع مالی ایجاد و آن را به اقتصاد تزریق کند».
به گزارش خبرنگار اقتصادی آفتاب، دکتر بهروز هادیزنوز، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، که روز شنبه و در همایش تطبیق لایحه بودجه سال 1387 کشور با سند چشم انداز و سیاستهای کلان برنامه چهارم، در مرکز تحقیقات استراتژیک، سخن میگفت با بیان مطلب فوق به بیان تهدیدهای اقتصادی پیش روی کشور در سال 88 پرداخت.
دکتر هادیزنوز با اشاره به بحران مالی سال 2008، این سال را سال بحران مالی واقعی در جهان دانست و گفت: «با توجه این بحران، در سال 2009 انتظار داریم که شاهد رشد منفی اقتصاد برای کشورهای پیشرفته صنعتی باشیم».
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، با بیان اینکه بحران مالی سال 2008 در پنجاه سال اخیر در جهان بیسابقه بوده گفت: «بر اثر همین بحران، از حجم تجارت جهانی در سال اخیر به شدت کاسته شده است».
وی افزود: افزود: «این بحران مالی با اثر روی بازار نفت موجب شد که قیمت سبد نفتی اوپک از 140 به 40 دلار کاهش یابد و در سایر قسمتها هم باعث شد که قیمت کالاها تنزل کند».
زنوز، سپس به چالشهای اقتصاد ایران، پیش از وقوع بحران مالی در جهان و رسیدن آثار آن به ایران اشاره کرد و گفت: «مهمترین این چالشها، خشکسالی، بیثباتی اقتصادی که ساخته و پرداخته سیاستهای پولی و مالی دولت خودمان بود، بحران در نظام بانکی و نیز تحریمهای بینالمللی بود».
این اقتصاددان برجسته بحران موجود در نظام بانکی را به علت مداخله بیرویه دولت در سیستم بانکی دانست و گفت: «مطالبات معوق بانکها در حال حاضر 30 هزار میلیارد تومان است و مصارف بانکها بیش از منابع آنها شده است. سود بانکی نیز به حداقل ممکن رسیده و نظام مالی دچار مشکل شده است».
دکتر هادیزنوز توقف دسترسی به بازارهای مالی جهانی و خشکسالی را به عنوان دیگر چالشهای پیش روی اقتصاد ایران برشمرد و گفت: «دولت و مجلس باید در بودجه سال آینده برای این چالشها راه حلی بیاندیشند».
این استاد دانشگاه هشدار داد: «درآمدهای نفتی ما در سال آینده حدود 30 تا 40 میلیارد دلار کاهش خواهد یافت. صادرات غیر نفتی نیز به شدت تنزل پیدا کرده و کاهش رشد اقتصادی ایران به زیر چهار درصد بر اساس پیشبینی بانک جهانی محقق خواهد شد».
وی افزود: «ادامه سیاستهای انبساطی میتواند باعث افزایش نرخ تورم شود».
این اقتصاددان گفت: «انتظار میرود در سال آینده مازاد موازنه خارجی کشور از بین برود و نتیجه آن است که بحران مالی پیشآمده عمیقتر و طولانیتر از آن است که تصور میشد».
وی به اقدامات دولت در جهت تزریق درآمدهای نفتی به اقتصاد در چهارسال اول برنامه چهارم اشاره کرد و افزود: «دولت تصور میکرد با پول نفت میتوان معجره اقتصادی کرد».
وی به نتیجه برخی اقدامات دولت از قبیل انحلال سازمان مدیریت و برنامه ریزی و نیز تخطی از رعایت سقفهای تعیین شده در جدول هشت برنامه چهارم برای به خدمت اهداف بودجهای در آوردن نظام بانکی اشاره کرد و گفت: «در چهارسال برنامه چهارم 205 میلیارد دلار از طریق بودجه هزینه شد و با گسترش حجم عملیات مالی دولت سهم بودجه عمومی در GDP افزایش یافت».
زنوز با تاکید بر اینکه وابستگی بودجه به نفت اقتصاد را در برابر شوک نفتی آسیبپذیر کرده است گفت: «به نظر میآید دولت خود را به خواب غفلت زده و میخواهد به هر ترتیب که شده منابع مالی ایجاد و آن را به اقتصاد تزریق کند».
وی گفت: «دولت باید رشد تورم را کنترل کند و انضباط مالی و پولی ایجاد کند ضمن اینکه صرفهجویی در هزینههای دولت باید دیده شود».
استاد اقتصاد دانشگاه علامه با بیان اینکه متاسفانه لایحه بودجه 88 دارای مبانی محاسباتی نیست و یک گزارش و یک مدل اقتصادی در آن دیده نمیشود خاطرنشان کرد: «درآمدها برای سال آینده باید بر اساس بحران اقتصادی پیشبینی شود».
وی تصریح کرد: «بخشی از لایحه دولت با اصول 52،53 و 55 قانون اساسی مغایرت دارد».
به اعتقاد این اقتصاددان برجسته کشور منابع نفتی بودجه قابل تحقق است اما 85 هزار میلیارد ریال ناشی از هدفمند کردن یارانهها که هنوز قانون آن در مجلس تصویب نشده است محل سوال است.
وی با یادآوری اینکه دولت در لایحه هدفمند کردن یارانهها تصمیم داشته است آزادسازی قیمت انرژی را طی سه سال انجام دهد در حالی که لایحه بودجه چیزی غیر از این را بیان میکند هشدار داد: «افزایش ناگهانی انرژی میتواند دست کم 15 درصد به تورم کنونی بیافزاید».
وی در پایان سخنان خود با بیان اینکه دولت باید برنامه روشنی برای مقابله با چالشهای جدی کشور ناشی از سیاستهای مالی نادرست و بحران مالی جهانی داشته باشد گفت: «سوال مهمتر من این است که چرا مجلس بدون دخل و تصرف زیاد بودجه غیر واقعی را تاکنون تصویب کرده است».