واسطههای ملکی از ادامهی انتظارات کاهشی در بازار مسکن پایتخت خبر میدهند و میگویند در برخی فایلهای فروش شاهد کاهش ۲۰ تا ۲۵ درصدی قیمتها در مقایسه با اردیبهشت ماه هستیم. بررسیها از مناطق پرمعاملهی تهران نشاندهندهی ارسال دست کم سه سیگنال کاهشی به بازار مسکن است. این جهتدهی از حدود یک ماه قبل آغاز شد که امیدواری به چشمانداز اقتصاد ایران ناشی از گسترش تعاملات بینالمللی افزایش پیدا کرد و نرخ ارز کاهش یافت.
معاملات مسکن در تهران همانند پنج سال گذشته در رکود به سر میبرد اما تفاوت این دوره با سالهای قبل در این است که انتظارات افزایشی جای خود را به انتظارات کاهشی داده است. این موضوع از یک سو افزایش تعداد فروشندههای آپارتمان و از طرف دیگر رشد عرضهی واحدهای مرغوب را در پی دارد؛ هرچند هنوز تعداد قابل توجهی از مالکان بر اساس انتظاراتی که در زمان ایجاد حباب قیمتی در ذهن دارند نرخها را کاهش ندادهاند.
برآورد کلی از بازار مسکن در پایتخت گویای آن است که انتظارات افزایشی به طور کامل از بازار محو شده است. اما چالشی بین دو طرف عرضه و تقاضا دیده میشود که ممکن است فرآیند رونق معاملات را به تعویق بیندازد. به نظر میرسد بازار برای پذیرش کاهش قیمت نیاز به یک دوره استراحت همراه با رکود معاملات دارد. این میتواند فروشندگان بالقوه را مجاب به پایین آوردن قیمت کند و ریزش بیشتری در بازار اتفاق بیفتد.
بررسیها نشان میدهد علاوه بر نبود تقاضای مصرفی، تقاضای سرمایهگذاری نیز از بازار مسکن شهر تهران کنار کشیده است. برخی سفتهبازان منتظر دریافت نشانهای قوی از صعود بازار ارز هستند؛ نشانهای که احتمال ارسال آن در کوتاه مدت بسیار ضعیف به نظر میرسد.
یکی دیگر از موضوعاتی که میتواند حداقل سه ماه دیگر به رکود بازار مسکن بیافزاید نزدیک شدن به ماههای محرم و صفر است که از ۲۳ روز دیگر آغاز میشود. در حال حاضر کنشگران بازار ملک معاملات را معلق کردهاند و این در حالی است که ماههای محرم و صفر معمولا بازار ملک کساد میشود. بنابراین احتمالا تا سه ماه دیگر نمیتوان انتظار رونق چندانی در بازار املاک را داشت.