ایلان ماسک امروز (شنبه) در توییتر نوشت: آمریکا همیشه کسانی را که از بمبهای خوشهای استفاده میکنند، به عنوان اهریمن و شیطان محکوم کرده است، اما اکنون ما آنها را میفرستیم تا مورد استفاده قرار گیرند؟! این کار هیچ سودی نخواهد داشت. سرنوشت و تقدیر طنزتلخ را دوست دارد، اما از ریاکاری متنفر است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، در هفتم ژوئیه، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا گفت که ایالات متحده تصمیم گرفت تا بمبهای خوشهای به اوکراین تحویل دهد، آن هم در شرایطی که سازمان ملل با استفاده از این نوع مهمات مخالف است. جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا هم دلیل این کار را کمبود مهمات ارتش اوکراین در ضدحمله علیه مواضع دفاعی روسیه عنوان کرد.
مهمات خوشهای از صدها بمب کوچک نارنجکمانند تشکیل شدهاند که از هواپیما یا توپخانه پرتاب میشوند. پس از پرتاب و با رسیدن به فاصله معینی از هدف، پوسته خارجی این بمبها جدا شده و صدها بمب کوچک بر فراز مساحتی معادل چندین زمین فوتبال گسترده میشوند.
مهمات خوشهای سلاحهای خطرناکی هستند، زیرا احتمال خطا در آنها بالاست. اگر این بمبها از هواپیما رها شوند، عملاً سقوط آزاد دارند. در این وضعیت، کافی است کمی باد شروع به وزیدن کند تا این مهمات هدف خود را از دست داده و به مناطق غیرنظامی اصابت کنند. اما حتی اگر این مهمات از توپخانه شلیک شوند، باز هم پس از باز شدن پوسته و گسترده شدن بر سطحی وسیع، احتمال خطا رفتنشان در آن مقیاس زیاد است. با این حال، حتی اگر - بر فرض محال - هدفگیری کاملا دقیق انجام شده و تمامی این صدها بمب به هدف اصابت کنند، باز هم جان غیرنظامیان در خطر است.
اوکراین مدتهاست که از ضدحملاتی گسترده صحبت میکند تا نیروهای روسیه را از قلمرو شرقی خود و همچنین شبهجزیره کریمه در جنوب این کشور خارج کند. اما به اعتراف مقامهای نظامی غرب از جمله خود اوکراین، این ضدحمله از سرعت خوبی برخوردار نبوده و دستاوردهایش کمتر از انتظار است. دلیل اصلی ناتوانی اوکراین برای پیشروی در جبهه شرقی، استحکامات دفاعی است که نیروهای مسلح روسیه برپاکردهاند؛ از جمله گودالها و خندقهای طولانی و عمیق که کار را برای سربازان اوکراینی سخت کردهاند.
نفوذ به این خندقها دشوار است و به نابودی نیروها و تجهیزات اوکراین منجر شده، تجهیزاتی که از کشورهای غربی به اوکراین اعطا شده است. از این رو، کییف به بمبهای خوشهای نیاز دارد تا این گودالها را بمباران کرده و سرعت پیشروی خود را افزایش دهد؛ چرا که دستاوردهای ناچیز اوکراین در ضدحمله، غرب را در ادامه حمایت نظامی خود از اوکراین دچار تردید کرده است.