مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، معتقد است دیدار وزیر امور خارجه ایران و ولیعهد عربستان آنطور که نشان میدند، اتفاق آنچنان بزرگی نبوده است.
به گزارش نامهنیوز، مهمترین بخشهای گفتگوی مهدی مطهرنیا را میخوانید:
وزیر امور خارجه ایران بعد از سالها به عربستان سفر میکند و در یک مأموریت از پیش تعریفشده و بعد از مناقشات فراوان تهران و ریاض میخواهد فتح باب جدیدی در روابط دو کشور ایجاد کند.
در این بین برخی که تا دیروز علیه عربستان شعارهای بسیار تندی میدادند، دیدار امیرعبداللهیان با بن سلمان را یک اتفاق بزرگ تاریخی مینامند؛ در صورتی که ایران با تاریخ پر فراز و نشیبش جایگاهی به بلندای آسمان در نظام بینالملل داشته و عربستان مانند برجی بلند زیر این آسمان گسترده بوده است.
در سالهای قبل دیدیم که گروهی از اصولگرایان با حمله به سفارت عربستان کار به جایی رساندند که سخن از فتح این کشور را به میان میآوردند و همین رفتارها باعث شد که حالا همانها بگویند دیدار وزیر خارجه ایران با ولیهد عربستان یک اتفاق تاریخی است.
در گذشته ابعاد نزدیکی عربستان به تلاویو مشخص نبود اما امروز همه میدانند که اگرچه عربستان به طور رسمی و مستقیم با اسرائیل ارتباط ندارد اما نشانههای ائتلاف عبری-عربی و ارتباط عربستان با کشورهای غربی و به ویژه آمریکا بر کسی پوشیده نیست.
نیروهای تندرو میگویند ارتباط با عربستان دستاورد بزرگی است. درست است دستاورد بزرگی است اما فراموش نکنند بعد از آن همه تخریب روابط دو کشور توسط خودشان و حالا خوشحال میشوند که آقای امیرعبداللهیان مقابل بنسلمان نام از خلیج فارس برده و مترجم هم آن را به درستی ترجمه کرده است.
سخن آن است که چرا باید کار به اینجا میکشید که گفتن یک واژه خلیج فارس باعث خوشحالی شود؟ مسئول به وجود آمدن این شرایط همان تندروهایی هستند روابط دو کشور را تخریب کردند.
من باور دارم عربستان نه میتواند و نه میخواهد که شریک استراتژیک ایران در منطقه باشد.
عربستان مواضع گذشته خود را نسبت به ایران تغییر نداده است و این ایران است که شرایط را پذیرفته است و این شرایط پیام روشنی به آمریکا و اروپاییهاست که تحریمها اثر کرده است و وضعیت خوبی در ایران وجود ندارد.