کد خبر: ۸۶۴۲۷
تاریخ انتشار : ۱۹ فروردين ۱۳۸۸ - ۰۱:۴۰
در 10سال اخير حادث شده‌است:

توقف رشد قد انسان‌ها در ایران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: یک فوق تخصص غدد از متوقف شدن رشد قد ایرانی‌ در 10 سال اخیر به دلیل وجود عوامل مختلف اجتماعی و بهداشتی خبر داد. 

به گزارش سرویس اجتماعی آفتاب، دکتر ایرج حیدری در گفتگو با مهر با اعلام این مطلب گفت: «این مسئله که یک بحران جدید و پنهان در کشور محسوب می‌شود و دلایل اصلی بروز آن استرس‌ها و فشارهای روانی، بی خوابی، اختلافات خانوادگی، کم تحرکی و از همه مهمتر وضعیت بد تغذیه است». 

این فوق تخصص غدد با ابراز تأسف از اینکه در کشور، مرکزی برای نمونه‌گیری و جمع آوری علمی و دقیق اینگونه آمارها وجود ندارد افزود: «در بسیاری از کشورهای دنیا مرکزی برای همه‌ مشخصات جمعیتی مردم وجود دارد و هرساله نیز بر اساس آمارهای آن تحلیلهای زیادی صورت می‌گیرد اما متأسفانه به دلیل این فقدان از میانگین قدی مردم کشورمان در گذشته و حتی اکنون آمار دقیقی در دست نداریم. با این همه بر اساس شواهد موجود رشد قد بعد از یک دوره افزایش، هم اکنون در کشور ما متوقف شده است».

وی افزود: «ژاپنی‌ها در دهه‌های اخیر با تحقیق، پیگیری و بهبود روش‌های تغذیه برای مردم خود توانسته‌اند میانگین قدی نسل جدید خود را 12 سانتی‌متر افزایش دهند و حتی موفق شده‌اند نسلی زیباتر از والدینشان به بار آورند».

دکتر حیدری در ادامه با تأکید بر اهمیت نقش تغذیه در سلامت جسمی مردم جامعه گفت: «وضعیت تغذیه در کشور ما اگر چه به لحاظ کمی بهتر شده اما بدون شک از نظر کیفیت بدتر از گذشته شده است چرا که پیش از این در برنامه غذایی مردم ما مصرف پروتئین بیشتر بود اما هم اکنون به دلیل افزایش نقش برنج و سیب زمینی و نان در سبد غذایی جای آن به کربوهیدراتها داده شده است».

این فوق تخصص غدد افزود: «به نظر من الگوی مصرف غذایی در ایران از زمان جنگ و همزمان با توزیع کوپنی مواد غذایی مورد نیاز مردم تغییر کرد. زمانی که برنج و دیگر مواد نشاسته‌ای با این روش توزیع، با افزایش شدید مصرف همراه شد و الگوی غذایی مردم دستخوش تغییر شد».

وی ادامه داد: «قسمت مهمی از غذاهای مردم آسیا، آفریقا و بسیاری از نقاط جهان از مواد قندی و نشاسته‌ای تشکیل شده ‌است که منابع غنی کربوهیدرات هستند. به علت ارزانی کربوهیدرات‌ها ۴۰ تا ۵۰ درصد غذای روزانه مردم را تشکیل می‌دهند و بیش از ۵۰ درصد کشورهای دنیا برنج، گندم، ذرت، سیب زمینی و نان، را به عنوان غذای اصلی استفاده می‌کنند».

دکتر حیدری در ادامه گفت: «میانگین مصرف پروتئین به عنوان یکی از عوامل مهم سلامت جسمی که تأثیر زیادی بر قد انسان می‌گذارد در میان کشورهای توسعه یافته 57 گرم در روز است در حالی که این میزان در کشور ما تنها 22 گرم است».

این فوق تخصص غدد اضافه کرد: «طبق آخرین آمارهای ارائه شده در سایت سازمان خوار و بار کشاورزی سازمان ملل متحد، بالاترین سرانه مصرف پروتئین حیوانی در سال 2003 در جهان مربوط است به کشور ایسلند با 87 گرم مصرف سرانه و به دنبال آن کشور فرانسه با 76 گرم و آمریکا،‌ سوئد و اسپانیا با 73 گرم بوده‌است».

وی یادآور شد: «این در حالی است که کشورهای در حال توسعه با متوسط مصرف 21 گرم در روز نسبت به متوسط مصرف جهانی با 29 گرم در روز و کشورهای توسعه یافته با 57 گرم در روز از مصرف پایین ‌تری برخوردار هستند. در کشورهای منطقه نیز قزاقستان با مصرف روزانه 43 گرم در روز در صدر جدول و پاکستان و ایران با 22 گرم در روز در قعر جدول قرار دارند».

دکتر ایرج حیدری در ادامه با تشریح دیگر عوامل این مسئله گفت: «یکی دیگر از دلایل کاهش و توقف میانگین قدی در جامعه ما به ویژه در میان زنان به دلیل وقوع پدیده جدید بلوغ زودرس است، چرا که زنان بعد از بلوغ دیگر رشد زیادی نخواهند داشت و در صورتی که بلوغشان در سنین پایین اتفاق افتاده باشد قدشان رشد چندانی نخواهد داشت». 

دکتر حیدری افزود: «مسئله بلوغ زودرس در دختران عوامل زیادی دارد که باید مورد بررسی جدی قرار گیرد».

بر اساس این گزارش، برپایه تحقیقی که در شهر تهران و از میان 4 هزار و بیست دختر در سنین 7 تا 11 سال صورت گرفته مشخص شده است سن بلوغ دختران در ایران از 7 تا 11 سالگی متغیر است. این تحقیق نشان داد که شروع سن بلوغ در دختران زودتر از گذشته و خاتمه آن نیز دیرتر شده است».

در این تحقیق همچنین مشخص شد که حدود 2/0 درصد دختران تهرانی زیر 7 سالگی وارد سن بلوغ می‌شوند که از سن بلوغ در کشورهای دیگر مورد مطالعه از قبیل مصر و آمریکا و بعضی از کشورهای اروپایی زودتر است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین