هجدهمین روز جلسات علنی مجلس شورای اسلامی برای رسیدگی به لایحه برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران امروز (یکشنبه) سی ام مهر ۱۴۰۲ به ریاست محمدباقر قالیباف رئیس مجلس برگزار شد.
بررسی برنامه هفتم توسعه از روز دوشنبه سوم مهرماه در مجلس آغاز شده و نمایندگان طی روزهای شنبه تا چهارشنبه هر هفته در دو نوبت کاری صبح و بعداز ظهر به بررسی این لایحه پرداختند و از ۲۹ مهر جلسات علنی مجلس شورای اسلامی در سه شیفت کاری درحال برگزاریست.
در ادامه بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه در هجدهمین روز، نمایندگان مجلس موارد زیر را به تصویب رساندند.
مصوبات
* با تصویب بند الف ماده ۸۱ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک وزارت آموزش و پرورش را به تدوین برنامه تنوع بخشی به مدلهای مهدکودک (از جمله مهدهای خانگی (خانههای مادر- کودک، کودکستانهای وابسته به نهادها و ارگانهای دولتی و عمومی (سازمانی) مکلف کردند.
* با تصویب ماده ۸۲ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ هدف کمی تعداد گردشگر ورودی به کشور در پایان این برنامه را ۱۵ میلیون نفر تعیین کردند.
* با تصویب بند الف ماده ۸۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ سازوکاری برای توسعه گردشگری داخلی و افزایش جذب گردشگران خارجی و همچنین حفظ میراث فرهنگی کشور و همچنین توسعه و ترویج صنایع دستی به تصویب رساندند.
* با تصویب بند ب ماده ۸۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ مقرر شد که مجوز لازم برای واردات کشتیهای گردشگری، شناورهای تفریحی، وسایل نقلیه و تجهیزات ویژه گردشگری برای سرمایهگذاران بخشهای خصوصی و تعاونی متقاضی با معافیت حقوق ورودی صادر شود.
* با تصویب بند ت ماده ۸۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اجازه دادند تا با رعایت قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار، مجوزهای «توسعه دهنده»، «تسهیلگر سرمایهگذاری» و «بهرهبرداری در حوزههای گردشگری و صنایع دستی» صادر کند.
* با تصویب بند ث ماده ۸۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت راه و شهرسازی را مکلف کردند تا با هماهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سایر دستگاههای مربوطه، نسبت به ساماندهی صدور مجوز ایجاد طرح (پروژه)های گردشگری با کاربری ترکیبی اقدام نماید.
* با تصویب بند الحاقی ۲ ماده ۸۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی موظف به راهاندازی حرکت سازمان یافتهای در کشورهای مختلف برای حضور گردشگران زیارت و گردشگران طالب آشنایی با انقلاب اسلامی و سرمایهگذاری مؤمنان کشورهای مختلف در اماکن مقدسه و مناطق تفریحی کشور شد.
* با تصویب بند الحاقی ۳ ماده ۸۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مکلف به ثبت حداقل ۱۵۰ نقطه مرتبط با انقلاب اسلامی در فهرست آثار ملی تا پایان برنامه هفتم توسعه شد.
* با تصویب بند الحاقی ۴ ماده ۸۳ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مکلف به تدوین سند جامع مدیریت زنجیره تولید، توزیع، عرضه و صادرات صنایع دستی شد.
* با تصویب ماده ۸۴ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ هدف کمی کاهش جرم و جنایت در پایان اجرای برنامه هفتم توسعه را ۵۰ درصد تعیین کردند.
* با تصویب ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ سازوکاری برای ارتقای سلامت اجتماعی و پیشگیری، کنترل و کاهش مسائل و آسیبهای اجتماعی تعیین کردند.
* با تصویب بند ب ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ سازوکاری را برای پیشگیری اولیه از بروز آسیبهای اجتماعی با اولویت حوزههای دانشآموزی، دانشگاهی و کارگری تعیین کردند.
* با تصویب بند ت ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت کشور را مکلف کردند تا گزارش ملی وضعیت اجتماعی کشور را به صورت سالانه تدوین کند.
* با تصویب بند ج وتبصره آن از ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ با تصویب مجلس مراکز فوریتهای اجتماعی توسعه و ارتقا پیدا کرده و دولت مجاز به تأمین نیروی انسانی متخصص و تجهیز مراکز فوریتهای اجتماعی شد.
* با تصویب بندهای ح و خ و تبصره آن از ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ سازوکاری را برای شناسایی و ساماندهی نقاط آسیبخیز و بحرانزای اجتماعی در بافتهای شهری، حاشیه شهرها و سکونتگاههای غیررسمی تعیین کردند.
* با تصویب ماده ۸۶ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت کشور را به منظور ساماندهی مهاجرین و اتباع بیگانه مکلف به تشکیل سازمان ملی مهاجرت کردند.
* با تصویب بند ر ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ نمایندگان احکامی را برای مبارزه با مواد مخدر تصویب کردند.
* با تصویب بندهای ژ و س ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را موظف کردند سیم کارتهای متوفیان، اشخاص حقوقی انحلال یافته یا تعطیل شده، اتباع غیرایرانی دارای اقامت موقت از کشور خارج شده را تا زمان تعیین تکلیف توسط مالک قانونی یکطرفه یا مسدود نماید.
*با تصویب بند ز ماده ۸۵ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ نمایندگان برای تکمیل اطلاعات سامانه شناسایی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز تدابیری را اتخاذ کردند.
* با تصویب ماده ۸۷ لایحه برنامه هفتم توسعه و جدول اهداف کمی سنجههای عملکردی ارتقای نظام آموزشی، پیش بینی صددرصدی استاندارسازی سامانههای گرمایشی و سرمایشی مدارس تا پایان برنامه به تصویب رسید.
* با تصویب بند الف ماده ۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت آموزش و پرورش را مکلف کردند تا استانداردها و ضوابط اداره کیفی کودکستانها مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی را طراحی و ابلاغ کند.
* با تصویب بند الف ماده ۸۸ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت آموزش و پرورش مکلف به تهیه سند جامع سرمایه انسانی آموزش و پرورش شد.
* با تصویب بندهای ب، پ، ت ماده ۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت آموزش و پرورش را مکلف کردند تا نسبت به ایجاد بانک جامع سوابق فرهنگی، تحصیلی، آموزشی و مهارتی برای دانش آموزان در قالب پرونده الکترونیکی آموزشی- رشدی - تربیتی اقدام کند.
* با تصویب بند ث ماده ۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت آموزش و پرورش مکلف به بازطراحی و توسعه رشتههای آموزشهای فنی، حرفهای و مهارتی و کارودانش در دوره متوسطه دوم شد.
* با تصویب بند ج ماده ۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ استفاده از ظرفیت مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی و معلمان و مربیان شاغل و بازنشسته در اجرای فوق برنامهها و فعالیتهای پژوهشی، فرهنگی و تربیتی در ساعات غیرآموزشی و ایام تعطیل مجاز میشود.
* با تصویب تبصره بند ب ماده ۸۸ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ برای خدمتگزاران و سرایداران مدارس پس از گذراندن دورههای کارآموزی ویژه فوق العاده حقوق در نظر گرفتند.
* با تصویب بند ب ماده ۸۸ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ جذب و تربیت نیروهای مورد نیاز در مشاغل آموزشی و پرورشی را منحصرا از طریق دانشگاههای فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی مجاز دانستند.
* با تصویب بند چ ماده ۸۸ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ دولت مکلف به پرداخت مطالبات صندوق ذخیره فرهنگیان شد.
* با تصویب بند الحاقی ۱ ماده ۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت آموزش و پرورش را مکلف کردند از طریق کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در مراکز استانها نسبت به ایجاد شهر کودک و نوجوان توسط بخش غیردولتی اقدام کند.
* با تصویب بندهای الحاقی ۲ و ۳ ماده ۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ وزارت آموزش و پرورش را مکلف کردند نسبت به ایجاد فضای ورزشی درون مدرسهای در طول اجرای برنامه هفتم توسعه اقدام کند.
* با تصویب بند الحاقی ۴ ماده ۸۹ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ کلیه دستگاههای اجرائی و نهادهای عمومی مکلف میشوند تا پایان سال دوم برنامه نسبت به تخلیه ساختمان و فضاهای مذکور و تحویل آن به وزارت آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان اقدام کنند.
* با تصویب ماده ۹۰ لایحه برنامه هفتم توسعه؛ مشوقهایی را برای جذب بازماندگان از تحصیل با اولویت دوره ابتدایی تعیین کردند.
* با تصویب ماده ۹۱ لایحه برنامه هفتم توسعه و به منظور ارتقای بهرهوری و بهبود نظامات مدیریتی آموزش و پرورش، وزارت آموزش و پرورش را مکلف کردند تا ساختار و تشکیلات اداری خود را بازمهندسی و اصلاح نماید.
در جلسه علنی نوبت سوم امروز، رئیس مجلس تاکید کرد: بر اساس گزارشهایی که به بنده رسیده است آنطور که باید کار اصلاح بندهای ارجاعی از لایحه برنامه هفتم در کمیسیون تلفیق پیش نمیرود. لازم است صرفا اصلاحاتی که در صحن گفته میشود بر روی مواد لحاظ شود.
حذفیات
در ادامه بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه، نمایندگان بند ج ماده ۸۳ لایحه حذف کردند که در آن تغییر کاربری تاسیسات گردشگری را بدون تأیید وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ممنوع کرده بود.
نمایندگان با حذف بند الحاقی ۲ ماده ۹۱ لایحه، با اعطای اختیارات اداری و مالی وزارت آموزش و پرورش به ادارات کل استانهای کشور مخالفت کردند.
ارجاعیات
همچنین نمایندگان بندهای (ح)، (چ) و (خ) ماده ۸۳ را بررسی کرده و این بندها برای رفع ابهام به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.
نمایندگان همچنین تبصرههای ۱ و ۲ بند چ ماده ۸۸ لایحه را که به تجدید ارزیابی داراییهای صندوق دخیره فرهنگیان و لحاظ کردن معافیت مالیاتی برای این داراییها بازمیگشت، جهت اصلاح به کمیسیون تلفیق ارجاع دادند.
تذکرات
در جریان بررسی بندی از لایحه برنامه هفتم توسعه که به تشکیل سازمان ملی مهاجرت باز میگشت، عبدالحسین ابوترابی تاکید کرد: با تشکیل سازمان ملی مهاجرت از این پس به جای آنکه اتباع خارجی از ۱۷ کارت شناسایی برخوردار شوند یک کارت دریافت خواهند کرد که یک طرف کارت بانکی و یک طرف آن کارت هویتی اتباع خارجی خواهد بود.
حسینعلی حاجی دلیگانی در اخطاری تاکید کرد که شورای عالی امنیت ملی در موضعگیریهایی که داشته اعلام کرده که با تشکیل سازمان ملی مهاجرت به این نحو مخالف است که در پاسخ به وی رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد در ماده ۸۶ لایحه برنامه به نظر شورای عالی امنیت اشاره شده و تامین خواهد شد.
محمدباقر قالیباف همچنین با اشاره به موافقت نمایندگان با تشکیل سازمان ملی مهاجرت در لایحه برنامه هفتم توسعه، تاکید کرد که دولت اساسنامه تشکیل این سازمان را تنظیم میکند و این اساسنامه باید به تصویب مجلس برسد.
موافقان و مخالفان تشکیل سازمان ملی مهاجرت چه گفتند؟
مخالف تشکیل سازمان ملی مهاجرت بر هزینهبر بودن توسعه تشکیلات دولت و مغایرت آن با اصول قانون اساسی استناد کرد و موافق تشکیل سازمان ملی مهاجرت، سازماندهی امور مهاجرین در یک سازمان واحد را ضرورتی اجتنابناپذیر قلمداد کرد.
موضوعات خارجی از برنامه
پیش از آغاز جلسه علنی امروز هم نمایندگان در نشستی غیر علنی با حضور رضا مرادصحرایی وزیر آموزش و پرورش، میثم لطیفی رئیس سازمان اداری و استخدامی و داوود منظور رئیس برنامه و بودجه، موضوع مطالبات بازنشستگان و شاغلان آموزش و پرورش و مشکلات این وزارتخانه در تامین معلم در سال جدید تحصیلی مدارس را مورد بررسی قرار دادند.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز با بیان جزئیاتی از این جلسه از وعده مسئولان برای حل سریع مشکل حقالتدریس معلمان بازنشسته و خرید خدمات خبر داد.
همچنین معینالدین سعیدی با انتقاد از وضعیت وزارت آموزش و پرورش خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مردم از مجلس انتظار دارند در حل ابرچالش حوزه آموزش و پرورش مشکلگشا باشند.
در بخش دیگری از جلسه علنی امروز، سید غنی نظری با انتقاد از مصوبه مجلس درباره افزایش قیمت سیگار در جریان اجرای برنامه هفتم توسعه، از شورای نگهبان خواست تا این مصوبه مجلس را تایید نکند.
فرهاد بشیری خواستار تسریع در روند پرداخت تسهیلات به مردم به ویژه در مناطق محروم و ضعیف شد.
در تذکری دیگر، احمد حسین فلاحی خواستار ادامه رایزنیها با روسای مجالس سایر کشورها برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه شد.