آفتابنیوز : آفتاب- گروه سیاسی: وزارت امور خارجه از طولانی شدن موضوع رسیدگی به پرونده «نصرتالله تاجیک» دیپلمات ایرانی مقیم لندن انتقاد کرد.
حسن قشقاوی در نشست هفتگی خود با خبرنگاران، موضوع پیگیری پرونده تاجیک را از اولویتهای کاری ایران در روابط با انگلیس اعلام کرد و افزود: «وی اکنون در شهر دورهام زندگی عادی دارد و به فعالیتهای دانشگاهی مشغول است».
این اولین باری نیست که وزارت خارجه ایران، خواستار حل موضوع این دیپلمات اسبق جمهوری اسلامی میشود و آن را به عنوان یک مساله مهم در روابط ایران و انگلیس بر میشمارد. این موضوع در فروردینماه سال گذشته هم به مسالهای حاد در روابط ایران و انگلیس مطرح شده بود و سید محمدعلی حسینی سخنگوی سابق وزارت خارجه در یک موضعگیری صریح نسبت به صدور حکم دادگاه تجدید نظر انگلیس مبنی بر استرداد نصرتالله تاجیک، واکنش نشان داده بود. او اتهامات وارده به تاجیک را بیاساس و رای صادره را ناعادلانه و سیاسی خوانده و آن را برنامهای از پیش تعیین شده اعلام کرده بود.
تاجیک که پیش از بازنشستگی در سمتهایی چون مشاور وزیر، مدیر کل وزارت خارجه و سفیر ایران در اردن حضور داشته است، متهم شده که علاوه بر تلاش برای انتقال فناوری نظامی به ایران در تجهیز و آموزش گروههای مبارز فلسطینی نقش داشته است.
همزمان با دستگیری تاجیک به بهانه انتقال فناوری پیشرفته به ایران، کنگره آمریکا نیز با صدور مصوبهای خواستار استرداد وی به این کشور شده بود. مصوبه سال 2005 کنگره آمریکا از تاجیک به عنوان فردی یاد میکند که در فرآیند آموزش تروریستها نقش داشته و بدین ترتیب امنیت و منافع ملی آمریکا را به خطر انداخته است. در چنین بستری بود که دولت آمریکا خواستار آن شد تا انگلستان، زمینه انتقال وی از بریتانیا به ایالات متحده را فراهم سازد.
سرنوشت گنگ یک دیپلمات ایرانی [+]
حسینی با اعلام اینکه برخی عوامل دولت انگلیس با عناصر اطلاعاتی آمریکا در جریان بازداشت غیر قانونی تاجیک همکاری داشتهاند، نقض حاکمیت انگلیس توسط ماموران اطلاعاتی آمریکا را مایه سرافکندگی دولت آن کشور دانسته و گفته بود: «آقای تاجیک در اعتراض به عدم استقلال سیستم قضایی انگلیس، تمایلی به ارائه درخواست تجدید نظر از مجلس لردهای انگلیس ندارد و با توجه به تشدید بیماری ایشان و هشدارهای مستمر جمهوری اسلامی ایران، عواقب هرگونه خطرات ناشی از استرداد وی به آمریکا و ضررهای مادی و معنوی وارده به نامبرده متوجه دولت انگلیس خواهد بود».
علاء الدین بروجردی رئیس کمیسیون سیاستخارجی و امنیت ملی مجلس نیز در دیدار با سفیر انگلیس در تهران، با بيان اينکه موضوع تاجيک يک مسئله عادي و قضايي نيست بر ناخرسندي شديد مجلس شوراي اسلامي از روشن نشدن وضعيت تاجيک تاکيد کرده و افزوده بود: «استرداد تاجيک به آمريکا قطعا آثار مخرب فراواني بر روابط دو جانبه خواهد گذاشت. این موضوع در ايران به يک مسئله ملي تبديل شده و افکارعمومي ايران انتظار دارند وي هر چه سريعتر آزاد گردد».
اکنون به نظر میرسد که با وجود گذشت چند سال از طرح مساله تاجیک و علیرغم اینکه استرداد او به آمریکا هیچگاه عملی نشده، اما این موضوع و محدودیتهایی که این دیپلمات اسبق وزارت خارجه همچنان با آنها دست به گریبان است، هنوز میتواند سند محکمی برای زیر سوال بردن وضعیت حقوق بشر در غرب برای ایران باشد، محصوصاً که این موضوع در شرایطی که اروپا و آمریکا فشار بی امان رسانهاییی را در پرونده رکسانا صابری به بهانه مساله حقوق بشر به ایران وارد میکنند، معنی و مفهوم دیگری هم دارد.
سخنان امروز قشقاوی یادآوری این نکته به طرفهای اروپایی بود که اگر آنها بیش از این بهانههایی چون حقوق بشر را برای سماجتشان در پیگیری دستگیری رکسانا صابری دنبال کنند، ایران نیز خواسته های مهمی از غرب دارد که اتفاقاً مطالبه آنها با دستمایه قرار دادن «حقوق بشر» بسیار موجهتر خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با انتقاد از دستگاه قضایی انگلستان گفت: «معیارهای دوگانه قضایی انگلیس موجب شده است که هر بار به بهانهای این موضوع حل و فصل نشود».
وی همچنین از نهادها و سازمانهای مردم نهاد فعال در زمینه حقوق بشر خواست گزارش اقدامات انجام شده در این باره را به مردم ارائه کنند.
پرونده رکسانا صابریوی در پاسخ به سوالی درباره بحث اعتصاب غذایی رکسانا صابری و احتمال تاثیر گذاشتن این مساله در نشست آتی 1+5 گفت: «بر اساس مدارکی که رکسانا صابری ارائه کرده است، هویت ایرانی وی تائید شده است و بنابراین بر اساس مقررات ایران با وی عمل میشود و هرگونه دخالت در پروسه قضایی در رسیدگی به پرونده تبعه یک کشور خلاف هنجارهای بینالمللی است و موضوع ایشان ربطی به طرف خارجی ندارد».
وی تاکید کرد که خانم صابری نیز خود چنین ادعایی نداشته است که تابعیت غیرایرانی دارد.
قشقاوی افزود: «بر اساس میثاق حقوق بشر هر گونه دخالت و اعمال نفوذ در روند قضایی کشورها و رسیدگی محاکم درباره اتباع کشور، له و علیه متهم، غیرقابل قبول و خلاف هنجارهای بینالمللی است».
وی دخالت بیگانگان را در باره پرونده رکسانا صابری خلاف معیارهای حقوقی دانست و اضافه کرد: «این موضوع حتی به سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز ارتباطی ندارد».
خبرنگار دیگری از قشقاوی درباره دادن روادید به جسی جکسون (از وکلای امریکایی که میخواهد وکالت رکسانا صابری را بر عهده بگیرد) پرسید که وی در پاسخ گفت: «درخواستی درباره روادید از طرف وی نداشتهایم».
کمک ایران به نهادینه شدن حقوق بشر در جهانسخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره حقوق بشر و مبارزه با نژادپرستی که در ژنو اعلام شد، نخستین بار نبوده که ابراز شده است تأکید کرد: «باید کمک کنیم موضع جمهوری اسلامی ایران در این باره در جهان نهادینه شود».
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه گفته میشود تلاشهایی برای نهادینه کردن گفتمان مبارزه با نژادپرستی به جای تبعیض نژادی وجود دارد گفت: «موضوع مبارزه با تبعیض و نژادپرستی از اولویتهای سیاست خارجی ایران است به همین سبب ما در اجلاس های دوربان یک و دو، فعالانه شرکت کردیم و یک بار نیز میزبان اجلاس منطقهای آن بودیم».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه گفتمان مبارزه با صهیونیسم، جنجالی و بر خلاف مقررات بین المللی نیست به قطعنامه 3374 مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1974 اشاره کرد و گفت: «بیشتر کشورهای جهان با صدور این قطعنامه بر این نکته تأکید کردند که صهیونیسم مساوی با نژادپرستی است».
قشقاوی افزود: «جامعه بینالمللی با این مواضع آشنایی کامل دارد و لابیهای صهیونیستی از دهه 90 به بعد تلاش کردند در این روند تغییراتی ایجاد کنند».
وی با تأکید بر اینکه مبارزه با نژادپرستی، خارجی ستیزی و دین ستیزی به ویژه اسلام ستیزی باید با همکاری جدی و همبستگی بینالمللی صورت گیرد گفت: «مواضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه عجیب نیست و نخستین بار هم نبوده است».
قشقاوی اقدام غربیها را در اجلاس دوربان دو در ژنو، تحمل ناپذیری در مقابل نظر مخالف خواند و افزود: «چرا غرب ناشکیباست و به آزادی بیان احترام نمیگذارد».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اقدامات وزارت خارجه درخصوص مسائل رخ داده در ژنو به هنگام سخنرانی احمدینژاد گفت: «ما موضع خود را اعلام کردهایم و باید پروتکل ها و شئونات دیپلماتیک رعایت شود». وی افزود: «معتقدیم سایرین باید با فرهنگ باشند و متمدنانه برخورد کنند».
آمریکا مسئول حوادث تروریستی اخیر در عراق است سخنگوی وزارت امور خارجه بر مسئولیت نیروهای آمریکایی در حوادث تروریستی اخیر در شهر دیاله عراق که به کشته و زخمی شدن اتباع ایرانی منجر شد تاکید کرد.
حسن قشقاوی گفت: «تا زمانی که حتی یک سرباز امریکایی به عنوان اشغالگر در عراق حضور داشته باشد، مطابق همه کنوانسیونهای بینالمللی مسئولیت امنیت این کشور بر عهده آمریکاست».
وی با اشاره به مسئولیت برقراری امنیت در دیاله که هنوز در اختیار آمریکاییهاست افزود: «همانگونه که در دیدار سفیر ایران با رئیس جمهور عراق مطرح شد انتظار ما این است با تمهیدات و اقداماتی که صورت میگیرد این گونه خونریزیها و اقدامات خشونت آمیز متوقف شود و عاملان این جنایت نیز شناسایی و محاکمه شوند».
سخنگوی وزارت خارجه همچنین ابراز امیدواری کرد با خروج اشغالگران از عراق این کشور روند رو به توسعه و رشدی را در همه زمینهها طی کند.
سفر وزیر خارجه ژاپن به تهرانوی در ادامه از سفر وزیر امور خارجه ژاپن به تهران خبر داد و گفت: «این سفر در چارچوب گسترش روابط دو کشور صورت میگیرد».
قشقاوی در پاسخ به این سوال که آیا این سفر به منظور میانجیگری میان ایران و آمریکا صورت خواهد گرفت گفت: «در چند ماه اخیر تبادل هیئتهای دیپلماتیک میان دو کشور زیاد بوده و طبیعت این دیدارها به گونهای است که غیر از بحث های دوجانبه، مباحث منطقهای و جهانی و همچنین تحولات بین المللی بررسی میشود».
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص سفر آقای احمدینژاد به برزیل و چند کشور آمریکای لاتین گفت: «در سفر آقای متکی به برزیل و ادامه رایزنیها با این کشور و دیگر کشورهای آمریکای لاتین، برنامه سفر رئیسجمهور به برخی کشورهای آمریکای لاتین در دستور کار است که به موقع جزئیات آن اعلام خواهد شد».
قشقاوی در پاسخ به سوال دیگری درباره سفر وزیر خارجه آمریکا به عراق و لبنان و اظهاراتش گفت: «همواره معتقدیم اصل بر ضرورت احترام به حاکمیت ملی و آرای مردم کشورهاست».
امیدواریم در همه پرسی که قرار است در عراق صورت گیرد، اراده ملی مردم این کشور بیان شود
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این جمله، که اشاره به همه پرسی درباره حضور نیروهای آمریکایی بر اساس توافقنامه امنیتی بغداد واشنگتن است، از وجود نوعی تجدید نظر آمریکاییها در مفاد این توافقنامه در زمینههای مصونیت قضایی، پشتیبانی از نیروها و زمان خروج آنها خبر داد».
قشقاوی بر رعایت حاکمیت ملی و استقلال عراق تاکید کرد و گفت: «این اصل ثابت شده است که تروریسم مساوی با اشغاگری است و این واقعیت منطقه ماست».
وی درباره لبنان نیز با اشاره به انتخابات آینده این کشور افزود: «احترام به آرای مردم این کشور، دخالت نکردن در روند انتخابات و اجازه دادن به گروهها برای ادای تکلیفشان باید صورت گیرد».
سخنگوی وزارت خارجه مداخله بیگانه در امور داخلی لبنان را رد کرد
سفر متکی به افغانستان و کوبا سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبری امروز خود افزود: «بر اساس توافقی که در حاشیه اجلاس سران اکو میان روسای جمهور ایران، افغانستان و پاکستان درباره حل مسائل منطقهای صورت گرفت معاونان وزرای خارجه سه کشور 20 فروردین در کابل دیدار کردند و امروز هم وزرای خارجه سه کشور با هم دیدار می کنند».
وی با ابراز امیدواری در این باره که در آینده، روسای جمهور این کشورها هم با یکدیگر دیدار کنند گفت: «روند خوبی برای حل مشکلات منطقه از طریق کشورهای منطقه آغاز شده است».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: «آقای متکی پس از این دیدار عازم کوبا میشود تا در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو عدم تعهد که پنجشنبه و جمعه برگزار خواهد شد شرکت کند».
موضوع پرونده هستهای ایران
قشقاوی در پاسخ به سوالی درباره دیدار آینده علی باقری معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی با کوپر معاون خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به بیانیه 1+5 بیانیهای صادر کرد که به گفته آقای سولانا مفاد آن سازنده بود و میتواند فضا را برای پیشبرد موضوع هستهای در روند مثبت آماده کند».
وی افزود: «اگر تماسی بین دو طرف صورت بگیرد حتما اطلاع رسانی خواهد شد».
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین از ادامه کار برای تدوین بسته پیشنهادی ایران که رئیس جمهور پیش از این اعلام کرده بود خبر داد. وی با تاکید بر اینکه فعالیتهای صلح آمیز هسته ای ایران پنهانی نیست گفت: «فعالیت های ما بر اساس مقررات بینالمللی صورت میگیرد و در صورت آماده شدن بسته هم درباره آن به افکار عمومی اطلاع رسانی خواهد شد».
رژیم حقوقی دریای خزرقشقاوی درباره رژیم حقوقی دریای خزر هم گفت: «مذاکرات درخصوص تعیین رژیم حقوقی دریای خزر ادامه دارد و مسائل مربوط به آن را نماینده ویژه دولت در امور این دریا پیگیری میکند».
وی خاطرنشان کرد: «با توجه به اینکه کنوانسیونهای بین المللی درباره دریاچهها یا دریاهای بسته به صورت فراگیر وجود ندارد فعالیت در این زمینه باید با توافق کشورهای ساحلی صورت گیرد».
قشقاوی افزود: «در محدودهای که حق جمهوری اسلامی ایران میدانیم به شرکتهای خارجی اجازه فعالیت ندادهایم و ما در محدوده خودمان اعمال حاکمیت میکنیم».
پرداخت کمک بلاعوض به پاکستان
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که آیا پرداخت کمک بلاعوض به پاکستان پیشنهاد وزارت خارجه بوده است گفت: «در دیدار دیشب وزیر خارجه و معاونان وی با رئیس و اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، آقای متکی این موضوع را مطرح کرد که این کمک در چارچوب مصوبات مجلس و از طریق اعتبارات بانک توسعه صادرات بوده است».
روابط ایران با کشورهای عربی و اسلامی
قشقاوی موضوع کارشکنی سفارت عربستان در دادن روادید به زائران ایرانی حج عمره را رد کرد و گفت: «گزارشهای سفارت ایران در عربستان هم روال عادی را نشان میدهد و تحول جدیدی رخ نداده است».
خبرنگاری درباره اظهارات هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا درمورد تهدید خواندن ایران و نیز حمایت آمریکا از انتخابات دموکراتیک در لبنان و نیروهای مسلح قانونی این کشور پرسید که سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ گفت: «در بحث تهدید بودن ایران هر زمان با مقامات کشورهای عربی صحبت میکنیم اعتقاد دارند که پدیده ایرانهراسی از بیرون وارد منطقه شده و تبلیغی است که واقعیت ندارد و عربها به خوبی میدانند که جریان کنونی حاکم بر رژیم صهیونیستی چه تهدیدی است».
وی ادامه داد: «ایران در طول حدود سه قرن گذشته هرگز به هیچ کشوری حمله نکرده است و امروز نیز فقط به اقتدار ملی و برنامههای دفاعی خود فکر میکند و هیچ چشم طمعی به دیگران ندارد».
قشقاوی گفت: «امیدواریم با مساعی جمعی برای وحدت جهان اسلام علیه تهدید مشترک (رژیم صهیونیستی) به نتیجه برسیم». او مقاومت اسلامی را مایه مباهات جهان اسلام و مورد حمایت ملتهای عربی و مسلمان دانست.