این بیماری عموماً در اثر مصرف طولانی مدت نوشیدنیهای الکلی یا قرار گرفتن در معرض عفونتهای ویروسی خطرناک مانند هپاتیت ایجاد میشود.
کبد یکی از عضوهای بسیار مهم و حیاتی بدن به شمار میرود که در قسمت سمت راست بدن و بالای شکم و زیر دندهها قرار دارد. از وظایف مهم کبد در بدن عبارتند از:
تولید صفرا که برای جذب و ذخیره چربیها و کلسترول و سایر مواد مغذی بسیار مهم است، ذخیره قند و ویتامینها برای استفاده بدن در طولانی مدت، تصفیه خون و حذف سموم بدن مانند الکل و باکتریها از آن، ایجاد پروتئین، کمک به لخته شدن خون در مواقع مورد نیاز.
هنگامی که سیروز کبدی اتفاق میافتد، بافت سالم کبد با بافت زخم شده که اصطلاحاً به آن اسکار گفته میشود، جایگزین میشود؛ و این روند به طور دائم ادامه پیدا میکند. این بافت زخم شده اسکار از عملکرد صحیح کبد جلوگیری میکند.
در نتیجه تغییر بافت کبد به سمت اسکار، ورود جریان خون به کبد با مشکل مواجه میشود و در نتیجه پردازش مواد مختلف در کبد، کنترل هورمونها، تصفیه مواد سمی، تولید پروتئین و سایر فعالیتهای مهم و حیاتی کبد به تدریج کندتر رخ میدهند و بدن با مشکلات جدی روبهرو میشود. به طوری که متاسفانه سیروز کبدی در مراحل پایانی تهدید کننده زندگی نیز به شمار میرود!
علل بروز سیروز کبدی
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردیم، مصرف نوشیدنیهای الکلی و ابتلا به بیماری هپاتیت، شایعترین علل به وجود آورنده بیماری سیروز کبدی هستند. البته عوامل دیگری مانند اضافه وزن شدید و ابتلا به بیماری چاقی، بیماری دیابت، ابتلا به انواع دیگر بیماریهای کبدی مانند کبد چرب غیر الکلی و استفاده خودسرانه و همزمان چند دارو گیاهی یا شیمیایی که در کنار هم به کبد آسیب میرسانند، میتوانند باعث بروز بیماری سیروز کبدی شوند.
علائم بیماری سیروز کبد
علائم این بیماری مزمن به شدت بیماری و مرحلهای که در آن قرار دارید وابسته است. به طوری که برخی از بیماران که در مراحل اولیه بیماری قرار دارند، ممکن است هیچ نشانه یا علائم خاصی را تجربه نکنند. شایعترین علائم اولیه بیماری سیروز کبدی عبارتند از:
کاهش اشتها، احساس ضعف و خستگی شدید، خونریزی بینی، حالت تهوع و استفراغ، تب و کاهش وزن ناگهانی.
با پیشرفت بیماری و بدتر شدن وضعیت کبد، عوارض شدیدتر خواهند شد. علائم این مرحله از بیماری عبارتند از:
کبودی بدن و خونریزی آسان که به راحتی بند نمیآید، زرد شدن پوست و چشم، خارش پوست، تورم در قسمتهایی از پا مانند مچ و ساق، تجمع مایعات در شکم، ادرار به رنگ قهوهای یا نارنجی، رنگ روشن مدفوع، کاهش عملکرد ذهنی و بروز مشکلاتی در تمرکز و حافظه، وجود خون در مدفوع، تغییر شکل عروق خونی و به اصطلاح عنکبوتی شدن آنها، از دست دادن میل جنسی، بزرگتر شدن سینهها و کوچک شدن بیضهها در مردان و یائسگی زودرس در زنان.
توجه داشته باشید که با مشاهده این علائم و عوارض در هر مرحلهای، باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد و تحت درمان قرار گرفت تا بتوان این بیماری را کنترل کرد و خطر مرگ و میر را کاهش داد.