آفتابنیوز :
آفتاب: میرحسین موسوی با تأکید بر لزوم ارتباط با همه کشورهای آسیایی در راستای تشکیل یک آسیای واحد اظهار داشت: «پس از جنگ دوم جهانی رابطه کشورهای اروپایی با یکدیگر بسیار دورتر از روابط امروز ما با کشورهایی چون ترکمنستان، آذربایجان و کشورهای حوزه قفقاز بود؛ اما آنها توانستند همین روابط دور را در طول 60 سال کار مستمر، به پول واحد اروپا یعنی یورو، سیاست خارجی واحد اروپایی و در نهایت اروپای واحد تبدیل کنند که ما باید از این کار و تلاش مستمر و درازمدت درس بگیریم».
به گزارش گروه سیاسی آفتاب، مهندس میرحسین موسوی، نخستوزیر دوران دفاع مقدس پنجشنبهشب در همایشی با عنوان «خلیجفارسی که ایرانیان میخواهند» به مناسب روز خلیجفارس با اشاره به اهمیت استراتژیکی که خلیجفارس در برقراری ارتباط ما با سراسر جهان دارد، تأکید کرد: «این اسم (خلیجفارس) زاده تعامل یک تمدن بزرگ با جهان بزرگ در طول تاریخ است و به همین دلیل است که با مسائل هویتی ما ایرانیان و تمدن ایران زمین آمیخته شده و بر این اساس هر قدر این تمدن بزرگ قدرت بیشتری یابد، نام خلیج فارس بلند آوازهتر خواهد شد».
مهندس موسوی که در تالار شهریاران جوان تهران و در جمع اقلیتهای دینی و مذهبی سخن میگفت، با تأکید بر اینکه «به جز نام خلیجفارس، هر اسم دیگری جعلی، ساختگی و کوتاهمدت است»، ادامه داد: «ملت ایران نسبت به نام خلیجفارس حساسیت دارد و این حساسیت را به خوبی میتوان از عملکرد جوانان ایرانی در مقابل جعل نام برای این بخش پاره از تمدنشان دریافت؛ جوانانی که بعد از نامگذاریهای جعلی که برای خلیجفارس صورت گرفت، فضایی در اینترنت باز کردند و از هویتشان دفاع کردند. این دفاع نشانه عمق تأثیر هر عملکردی در این باره بر ذهنیت ملت ایران است».
نخست وزیر سالهای جنگ تحمیلی هشت ساله، اضافه کرد: «این حساسیت خط قرمزی است برای سیاستهای آینده منطقهای ما که باید در راستای دفاع از این نام در نظر گرفته شوند».
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با تأکید بر اینکه میتوان از این نام به عنوان خط راهنما برای احیای هویت ملی استفاده کرد، افزود: «طرحریزی برنامهای در جهت احیای هویت ملی و احیای پیوستگی تاریخیمان با دنیا مطابق سند چشمانداز 20 ساله و برای رسیدن به اهداف آن، از ضرورتهایی است که باید در سیاستگذاریهای آینده کشور مورد توجه قرار گیرد».
وی با اشاره به اینکه «هر کشوری مزیتهای نسبی جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی و... دارد»، اظهار داشت: «مزایای نسبی ما، چاههای نفتمان، ملت پرشور و آگاهمان و همچنین تمدنی است که جای پای آن را میتوان در همه آسیا یافت. از طرفی خلیجفارس یکی از مهمترین مزایای نسبی ماست که پیوستگی بزرگی با این تمدن تاریخی و کهن دارد و متأسفانه کمتر به آن پرداختهایم».
موسوی با بیان اینکه « در موزههای سراسر آسیا و همچنین در شهر شین چین که انتهای جاده ابریشم است، آثاری از ماقبل مادها تا دوران قاجار وجود دارد که از تمدن بزرگ ایرانی به آنجا منتقل شدهاند»، گفت: «ما جای پاهای بسیار قوی فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در سراسر آسیا داریم که میتوانند احیا شوند و به بازیابی هویت ملی ما کمک کرده و به عنوان ذخایری برای آینده مورد استفاده قرار گیرند».
مهندس موسوی با تأکید بر اینکه تمدن شرقی سالهاست از خود غافل شده و آمرانه به سوی غرب مینگرد، به سفری که در گذشته به چین داشته اشاره کرد و گفت: «در چین جایی بود که جنگ تریاک در آنجا اتفاق افتاده است؛ جنگی که برای جلوگیری از ورود تریاک از سوی غرب و انگلیس به این کشور صورت گرفته و حلقهای از یک سلسله جنگها بوده است. در آن زمان در چین شخصی مانند امیرکبیر ما حضور داشته که با درایت توانسته تعداد زیادی از این جنگها را به نفع چین تمام کند، اما بالاخره با دسیسه نزدیکان امپراتور و به دستور او کشته میشود. در کشور ما نیز همین روند طی شده است. در واقع باید گفت از آن زمان که شرق از پشتوانه تمدن خویش غفلت کرد، ملتهای آسیا از ارتباط با یکدیگر غافل شدند و آمرانه به یکسو یعنی غرب نگریستند. حاصل این اتفاق این شد که جاده ابریشم نیز از میان رفت».
وی با تأکید بر اینکه «بحث من به معنی قطع رابطه با غرب نیست»، تصریح کرد: «بحث بر سر زنده کردن یک سرمایه است. در واقع یکی از قویترین مزیتهای نسبی ما پیوستگی ما به یک تمدن بزرگ است که هنوز ریشههایش از بین نرفته و امکان احیای آن وجود دارد».
وی با بیان مثالهایی از ردپاهای فرهنگ ایرانی در سراسر آسیا، گفت: «در شهر شین چین، مسجدی هست که شبیه مسجد جامع ما است. سبک این مسجد کاملا چینی است و همه امپراتورهای چینی هم برای دلجویی از مسلمانان چینی به آن کمک کردهاند. در ورودی شبستان این مسجد تالاری هست که دو نقاشی یکی از مکه و دیگری از مدینه بر دیوارهای آن نقش بستهاند. در این مینیاتورهای چینی، همه نوشتهها به خط فارسی است و این دو نقاشی قداست خاصی برای مسلمانان چین دارند. اینها همان جای پاهایی است که سرمایه هستند و همانهایی است که ما میتوانیم به آنها وصل شویم».
موسوی همچنین با اشاره به تاج محل و سبک معماری آن که به معماری ایرانی بسیار نزدیک است و همچنین سبک هندی در ادبیات فارسی که خاستگاه آن در هند و در دربار گورکانی بوده، اضافه کرد: «در میان برهمنها یاد گرفتن زبان فارسی یک افتخار است. اینها برای ما سرمایه و راه نفوذ هستند».
وی در ادامه با اشاره به اینکه «مسئله خلیجفارس صرفا مسئله ما ایرانیان نیست» تأکید کرد: «امروز در هر جای آسیا که بروید بر این نام تأکید دارند. اگر از یک تاجیک بپرسید او هم بر خلیجفارس تأکید میکند. در ایران نیز این موضوع تنها به استان فارس مربوط نمیشود بلکه همه اقوام ایرانی خلیجفارس جزئی از هویتشان است که از آن دفاع میکنند. آقای محمدعلی موحد از کارمندان وزارت نفت، با آنکه آذری زبان و از اهالی تبریز است کتابی دارد درباره خلیج فارس و جزایر سهگانه آن که یکی از بهترین کتابها در این زمینه است و به خوبی از این نام دفاع کرده است».
مهندس موسوی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تأکید بر لزوم برقراری ارتباطی وسیع، عمیق و مستمر با همه کشورهای آسیایی در جهت ایجاد آسیای واحد، گفت: «پس از جنگ دوم جهانی رابطه کشورهای اروپایی با یکدیگر بسیار دورتر از روابط امروز ما با کشورهایی چون ترکمنستان، آذربایجان و کشورهای حوزه قفقاز بود؛ اما آنها توانستند همین روابط دور را در طول 60 سال کار مستمر، به پول واحد اروپا یعنی یورو، سیاست خارجی واحد اروپایی و در نهایت اروپای واحد تبدیل کنند که ما باید از این کار و تلاش مستمر و درازمدت درس بگیریم».
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: «سیاستهای منطقهای درازمدت به گونهای نیستند که انتظار داشته باشیم یکی دو ساله ثمر داده و به میوه بنشینند. اگر مثلا به سراغ حوزه قفقاز برویم و بخواهیم یکی دو ساله نتیجه بگیریم، نتیجهاش این میشود که همه وقت و هزینههای سیاست خارجی ما صرف یکی دو کشور شود و این درست همان چیزی است که در سه سال اخیر در کشور اتفاق افتاده است».
وی در پایان خاطرنشان کرد: «سیاستهای منطقهای باید به صورت درازمدت طراحی شده و بر سرشان ایستادگی صورت گیرد به گونهای که هر دولتی با هر گرایش سیاسی که بر سر کار آمد نتواند آنها را دستخوش تغییر و تحول قرار دهد؛ چرا که اگر مشتمان پر باشد میتوانیم روبهروی دنیا بایستیم و از منافع ملی خود دفاع کرده و آنها را پیگیری کنیم».