عضو کمیسیون کشاورزی و محیط زیست مجلس با بیان اینکه محیط زیست به هیچ وجه اولویت دولت نیست، گفت: امسال نیز بودجه سازمان حفاظت محیط زیست بسیار ناچیز است و به جای اینکه افزایش پیدا کند، برای سال آینده کاهش هم پیدا کرده است!
بودجه ناچیز سازمان حفاظت محیط زیست در همه دولتها، پاشنه آشیل حفظ و ارتقا منابع طبیعی و محیط زیست کشور در دولتهای پس از انقلاب اسلامی بوده است.
بودجه سازمان حفاظت محیط زیست در هیچ دورهای با وظایف آن همخوانی نداشته و درحالی که سازمان وظیفه حفاظت از ۱۱ درصد مساحت کشور را بر عهده دارد، درصدی که از بوجه کشور به محیط زیست اختصاص پیدا میکند، کمتر از نیم درصد کل بودجه است.
این موضوع اخیراً با اعتراض علی سلاجقه؛ معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست نیز همراه شده و وی در این باره گفته بود: بین ۰.۱۲ تا ۰.۱۷ اعتبارات کل کشور به بخش محیط زیست اختصاص پیدا میکند که این عدد به قدری پایین است که اصلاً قابل بیان نیست. این عدد در مقابل این پهنه گیتی و عرصه سرزمینی کشور بسیار ناچیز است.
در این رابطه، جلال محمودزاده عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: متأسفانه محیط زیست اولویت دولت نیست و این را میتوان از بودجهای که به این سازمان اختصاص میدهد، متوجه شد؛ امسال نیز بودجه سازمان حفاظت محیط زیست به جای اینکه افزایش پیدا کند، کاهش پیدا کرده است!
وی ادامه داد: مشخص است که با این اعتبارات اصلاً نمیشود در زمینه حفاظت از محیط زیست کاری کرد لذا اگر اولویت دولت محیط زیست بود، این رقم بسیار ناچیز و قطره چکانی را برای محیط زیست در نظر نمیگرفت. قطعاً از این رقم نیز چند درصد تخصیص پیدا نخواهد کرد و اوضاع بدتر خواهد شد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به تلاشهای مجلس برای افزایش بودجه سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ما در کمیسیونهای تخصصی در تلاش هستیم تا تغییراتی را در بودجه سازمان حفاظت محیط زیست اعمال کنیم و اعتبار بیشتری را برای این بخش حیاتی کشور اختصاص دهیم، اما مشکل اصلی خود دولت است که تمایلی به حمایت از سازمان محیط زیست ندارد.
محمودزاده با بیان اینکه نمیشود بر روی منابع طبیعی ارزش گذاشت، گفت: در حوزه محیط زیست ما باید به جای اینکه تنها هزینههای مالی اجرای پروژههای عمرانی را در نظر بگیریم، باید ارزش منابع طبیعی و آسیبی که قرار است به محیط زیست وارد شود را نیز حساب کنیم و بسنجیم که هزینه ـ فایده پروژههایی که میخواهیم اجرا کنیم، در قبال آسیب به محیط زیست چقدر است. در این صورت مشخص میشود که آیا ارزش دارد این پروژه را اجرا کنیم یا خیر.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال در گذشته پل شهید کلانتری را بر روی دریاچه ارومیه ساختند؛ این پل دریاچه ارومیه را به دو بخش تقسیم کرد که اثرات خیلی بدی را بر روی دریاچه گذاشت و یکی از علل اصلی خشکی آن شد. اگر در آن زمان، ارزش محیط زیست دریاچه ارومیه را در نظر میگرفتند و خسارتی که به آن وارد میشد را محاسبه میکردند، قطعاً چنین پروژهای اجرا نمیشد.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عدم توجه به مطالعات ارزیابی محیط زیستی پروژهها توضیح داد: ما در مجلس، تحقیق و تفحصی از پروژههای مربوط به محیط زیست داشتیم که در بررسیها مشخص شد، از ۱۶ مورد از پروژههای مهم کشوری که باید قبل از اجرا مطالعات ارزیابی داشته و مجوزهای لازم را از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت کنند و مطالعات زیست محیطی را انجام میدادند، تنها ۲ پروژه مطالعات ارزیابی داشته و بقیه پروژهها اصلاً به محیط زیست اهمیتی نداده بودند.
محمودزاده بیان کرد: این موضوع را در برخی پتروشیمیهای کشور میبینیم که پیوستههای زیست محیطی ندارند، اما مشغول فعالیت هستند. پتروشیمی یک صنعت خود به خود آلاینده است و نمیتواند ادعا کند که صنعت سبز است.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه برخی از پتروشیمیها به اسم صنایع سبز عوارض آلایندگی را پرداخت نمیکنند در صورتی که قانون میگوید پتروشیمی خود به خود آلایندگی ایجاد میکند و باید عوارض آلایندگی پرداخت کند.