اخیرا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای صدور مجوز مجموعه شهر« نامه به آسمان» محمدرضا شفیعی کدکنی، آن را در اختیار اهالی شعر قرار داده تا نظرشان را در مورد این اشعار اعلام کنند تا سپس در مورد مجوز آن تصممی گیری شود.
مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت ارشاد درباره تأخیر در بررسی این کتاب گفته بود: ما تغییراتی در گروه شعر داشتیم و به همین دلیل فرایند صدور مجوز زمانبر شده است. سهشنبه، ۲۸ آذر درباره این کتاب در جلسه شورای نظارت بر کتاب بزرگسالان تصمیمگیری میشود؛ برای اینکه شأن استاد شفیعی حفظ شود، هفته گذشته کتاب برای اعضای هیأت نظارت ارسال شده و آنها دارند کتاب را بررسی میکنند تا فردا درباره کتاب جمعبندی شود. درباره کتابهای ویژه نظر هیأت نظارت را اخذ میکنیم تا کار اتقان بیشتری داشته باشد.
در واکنش به این عمل وزارت ارشاد عباس عبدی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: پس از کدکنی نوبت به مولوی و حافظ و سعدی و ... هم خواهد رسید. همین الان اگر نهجالبلاغه را بدون انتساب به امام علی برای گرفتن مجوز بدهند، بعید است که مجاز شناخته شود.
گفتنی است که مجموعه شعر «نامهای به آسمان» محمدرضا شفیعی کدکنی هنوز موفق به دریافت مجوز نشر نشده است.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد نیز پس از حاشیههای بهوجودآمده در پی اظهارنظر مدیرکل دفتر توسعه کتاب درباره انتشار کتاب تازه شفیعی کدکنی توضیحاتی را ارائه کرد.
یاسر احمدوند - معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی - در توئیتی نوشته است: «استاد شفیعی کدکنی از مفاخر ادبی ایران است. هیچ محدودیتی برای انتشار آثار ایشان وجود ندارد.»
روز گذشته، محمدعلی مرادیان، مدیرکل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره وضعیت صدور مجوز مجموعه شعر جدید محمدرضا شفیعی کدکنی، «نامهای به آسمان»، به ایسنا گفته بود: «نکتهای راجعبه کتاب نداریم؛ منتها کتاب دارد خوانده میشود. به چند نفر از اهالی شعر نیز کتاب را دادهایم تا بخوانند و نظرشان را بگویند. انشاءالله درباره کتاب تصمیمگیری شود. به صورت کلی کتاب در فرایند صدور مجوز است. ما تغییراتی در گروه شعر داشتیم و به همین دلیل فرایند صدور مجوز زمانبر شده است. فردا (سهشنبه، ۲۸ آذر) درباره این کتاب در جلسه شورای نظارت بر کتاب بزرگسالان تصمیمگیری میشود؛ برای اینکه شأن استاد شفیعی حفظ شود، هفته گذشته کتاب برای اعضای هیأت نظارت ارسال شده و آنها دارند کتاب را بررسی میکنند تا درباره کتاب جمعبندی شود. درباره کتابهای ویژه نظر هیأت نظارت را اخذ میکنیم تا کار اتقان بیشتری داشته باشد.»
این سخنان مرادیان بویژه درباره اینکه کتاب را به چند نفر از اهالی شعر نیز دادهاند تا بخوانند و نظرشان را بگویند، در فضای مجازی و در بین اهالی فرهنگ واکنشهایی را در پی داشت.
حالا یاسر احمدوند در توضیحاتی گفته است: اصولاً ارشاد هیچگونه ارزیابی کیفی و علمی درباره آثار ندارد، در هیچ حوزهای نه در حوزه ادبیات و نه حوزههای دیگر و مسئولیت محتوایی و کیفی آثار بر عهده نویسنده است. ارشاد به مصوبه ۶۶۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان دبیرخانه هیئت نظارت عمل میکند، اگر مواردی مغایر با آن مصوبه وجود داشته باشد، آن را تذکر میدهد که اصلاح شود. اما کیفیت آثار در هیچ زمینهای مربوط به ارشاد نمیشود و نویسندگان خودشان مسئولیت کیفیت و ادعاها و مطالبی را که ارائه میکنند بر عهده دارند.
معاون فرهنگی ارشاد با بیان اینکه ارزیابی ادبی نسبت به آثار استاد شفیعی صورت نمیگیرد، افزوده است: نه در مورد ایشان بلکه در مورد هیچ فرد دیگری، ارشاد جایگاه ارزیابی ادبی و کیفی ندارد. این شهبه ایجاد شده و لازم است پاسخ داده شود. هیچ محدودیتی در مورد انتشار آثار شفیعی کدکنی وجود ندارد. آثار ایشان هم مثل افراد دیگر ارزیابی ادبی و کیفی نمیشود. ایشان از مفاخر ما و چهرههای عالی حوزه ادبیات هستند و به هیچ وجه آثارشان به عنوان یک اثر در سنجه داوریهای ادبی در ارشاد قرار نمیگیرد.
«زمزمهها»، «شبخوانی»، «از زبان برگ»، «در کوچهباغهای نشابور»، «بوی جوی مولیان»، «از بودن و سرودن»، « مثل درخت در شب باران»، «هزارهٔ دوم آهوی کوهی» و «طفلی به نام شادی» دیگر مجموعه شعرهای شفیعی کدکنی هستند.