شهرستان اردکان از شهرستانهای صنعتی استان به شمار میرود که به واسطه وجود صنایع آلاینده متعدد از جمله شیشه، فولاد، کاشی و سرامیک و ... این روزها حال و هوای خوبی ندارد و در اغلب روزها نیز هوای آن ناسالم گزارش میشود این در حالی است که مسئولان استان در دو دهه گذشته مجوزهای متعددی برای احداث صنایع در این منطقه صادر کرده و در شرایط فعلی نیز به دنبال توسعه صنایع در اردکان هستند که البته با مخالفت مردم مواجه شدند.
ماجرا از زمانی شروع شد که زمزمه مجوز فعالیت یک کارخانه جدید فولادی در اردکان پیچید که برای اردکانیها با داشتن دهها کارخانه صنعتی خبر خوشایندی نبود و مردم را بر آن داشت تا مخالفت خود بر توسعه صنایع را اعلام کنند و طی طوماری مفصل، وضعیت بغرنج و بحرانی شهر اردکان از نظر آلودگی و دیگر مضرات توسعه نامتوازن را به رئیس جمهور یادآور شوند.
به گفته مردم اردکان، احداث نیروگاه دوم سیکل ترکیبی، تکمیل زنجیره تولید فولاد از گندله تا ورقسازی، کوره دوم شیشهسازی، توسعه فولاد ذوب اردکان، چندین سنگشکن در جاده چکچک و توسعه صنایع فولادی و کاشی دیگر که متاسفانه با موافقت مسئولین همراه بوده یا بدون موافقت اقدام نمودهاند تا بعدا با روشهای قانونی دولت را در عمل انجام شده قرار داده و مجوز اخذ نمایند.
همهی اینها در وضعیتی اتفاق میافتد که نفسهای اردکان به شماره افتاده، اکثر روزهای سال آلوده است و کوچکترین آلودگی اوضاع هوای شهر را وخیمتر میکند.
ثبت ۱۰۰ روز آلوده در یک سال
فرماندار شهرستان اردکان با بیان اینکه اردکان در سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۰۰ روز آلوده را پشت سر گذاشت گفت: تاکنون بیش از ۸۰ مورد پایش صورت گرفت که پی آن دو واحد صنعتی به مراجع قضایی معرفی به ۵۰ واحد نیز اخطار داده شد.
حسین سبزواری با تأکید بر لازم الاجرا بودن تصمیمهای کارگروه پایش آلودگی هوا افزود: با پیگیری استاندار و نماینده اردکان، حریم زیست محیطی برای اردکان و شهرهای اطراف آن نظیر احمدآباد تعریف شده که البته طرحی بلندمدت است. بر این اساس، پهنه جدید صنعتی در ۴۰ کیلومتری شهرهای سکونتی دایر میشود تا صنایع آلاینده از محور عقدا به اردکان خارج شده و به این پهنه بروند.
سبزواری تاکید کرد: صنایع طی ۳۰ سال در این محور مستقر شده و انتقال آنها قطعا یک تصمیم یک شبه و یک سال و دو سال نیست و به مروز زمان باید به بخشهای جدید منتقل شوند تا مشکل آلودگی هوا پایان یابد.
وی افزود: در دو سال اخیر هیچ مجوز جدیدی در اردکان صادر نشده و شرط ما هم استقرار صنایع کم آبخواه و پاک با حداقل نیروی انسانی به شمار میآید.
فرماندار اردکان بر برخورد با صنایع آلاینده تأکید کرد و گفت: مشارکت جدید صنایع در تامین زیرساختها خصوصا مراکز درمانی برای درمان بیماریهایی نظیر تنفسی میتواند بخشی از دردهای مردم را بکاهد.
مسئولان نسخه جدیدی برای بهبود وضعیت آلایندگی شهر ارائه کنند
محمدرضا دشتی؛ نماینده اردکان در مجلس شورای اسلامی گفت: آلودگی هوا در اردکان نسبت به سایر شهرهای کشور بالاتر است و این روا نیست که مردم چنین در فشار باشند.
وی با بیان اینکه در مجلس نیز فریاد زدم و بارها با وزرای مربوطه برای حل این معظل جلسه برگزار کردم افزود: من همواره خواسته مردم را پیگیری میکنم و از حق و مطالبه مردم کوتاه نمیآیم.
نماینده اردکان با اشاره به اینکه اردکان در دو بخش عقدا و خرانق دارای معادن ارزشمندی است که فقط آسیبهای برداشت معادن به مردم رسیده عنوان کرد: ریزگردها رهاورد معادن برای مردم اردکان است و در آغازین ساعات روز غباری از دود و ریزگرد بر فراز شهر به سمت ریههای مردم در هجوم است.
وی با بیان اینکه در فصول سرد آلودگی بیشتر است، ادامه داد: انتظار میرود مسئولان نسخه جدیدی برای بهبود وضعیت آلایندگی این شهر ارائه کنند.
خواسته مردم توقف توسعه صنایع در شهر اردکان و انتقال آن به نقطهای دورتر است.