آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: دکتر هادی فرجوند، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لهستان، مهمان افتخاری ناهاری تجاری بود که از سوی باشگاه لهستانی «ژونالیسم بینالمللی» در هتل شرایتون ترتیب داده شده بود. او را در این مهمانی محمد فیاضی، مشاور سفیر همراهی میکرد.
این قرار نامتعارف بود چون در ماه رمضان انجام شد، زمانی که مسلمانان از اذان صبح تا اذان مغرب چیزی نمیخورند و نمینوشند. به همین دلیل، ناهار دو بخش داشت. در اولین بخش، سفیر و مشاور چیزی نخوردند و ننوشیدند و با وجود درخواست مهمانان، سایر اعضای باشگاه تنها آب نوشیدند. جناب سفیر یک سخنرانی انجام داد و به سوالات پاسخ گفت. بعد از آن به همراه مشاورش ما را ترک کرد و سایر اعضای باشگاه بخش دوم را برگزار کردند که در آن ناهار خوردند و درباره حرفهای سفیر بحث کردند.
سفیر حرفهایش را این طور شروع کرد که انقلاب سال 1357، نقطه عطفی در تاریخ مدرن ایران بود. فرجوند گفت که انقلاب سال 1357 به ایران اجازه داد که حق حاکمیت خود را بازپس گیرد و به ویژه بتواند بر اقتصاد خود حاکم شود. تا آن هنگام ایران ابزاری در دستان سیاست آمریکا در منطقه بود. رژیم شاه مرتباً به آمریکا نفت میفرستاد و حتی امنیت خطوط لوله را هم تامین میکرد. آمریکا ایران را پلیس منطقه ساخته بود. به همین دلیل آمریکا بعد از انقلاب رفتاری دشمنانه در قبال ایران اتخاذ کرد. اول از صدام حمایت کرد، سپس از طالبان در افغانستان. تنها بعد از حملات به «منهتن» و «پنتاگون» در 11 سپتامبر 2001 بود که آنها چشمان خود را باز کردند.
سفیر میگوید امروز، آمریکا سیاست ضدایرانی خود را این طور جلوه داده که میخواهد نشان دهد ایران به دنبال ساخت سلاحهای هستهای است. اما این حرف یاوهای است. درست است که ایران در تلاشهایش برای تولید انرژی هستهای موفق بوده، اما این تنها برای مقاصد صلحآمیز است.
ما داریم به تدریج در این زمینه به بقیه کشورهای دنیا میرسیم. اما پویش ضدایرانی تلاش میکند ایران را تضعیف نماید، چون موقعیت فعلی کشور ما باعث شده آمریکا نتواند سلطه مطلق بر دنیا داشته باشد. به ویژه حالا که آنها با مشکلات داخلی، مانند مخالفت با جنگ در عراق و افغانستان روبرو شدهاند، یا بحرانی مالی که تواناییهای آنها در کسب موفقیت را کاهش داده.
از سفیر درباره مساله گرجستان پرسیدند. او گفت بخشی از سیاست آمریکا به دست آوردن نفوذ در جمهوریهای جداشده از شوروی بوده و حتی میخواسته آنها را به ساختارهای نظامی غرب بکشاند.
او گفت با این حال، ایران روابط خوبی با گرجستان داشته و حتی در زمانی که آنها در زمینه نفت و گاز مشکل داشتند به آنها کمک کرده است. در حال حاضر ایران دارد به بازسازی گرجستان بعد از خشونتهای انجام شده کمک میکند.
فرجوند بسیار به توسعه روابط ایران و لهستان میاندیشد. او گفت به یاد داشته باشیم که روابط ما 500 سال دوام داشته، اما هنوز کارهای بسیاری در این زمینه مانده که باید انجام شود. کافی است بگوییم گردش مالی بین دو کشور تنها 130 میلیون دلار است. این برای دو کشوری که تا این حد از نظر اقتصادی توسعهیافتهاند زیاد نیست. ایران علاقه به همکاری با لهستان در زمینه ساخت کشتی، تولید خودرو، مواد ساختمانی و حتی نانوتکنولوژی است. فراتر از اینها، لهستان عضوی مهم از اتحادیه اروپایی است و ما با این اتحادیه روابی بسیار فعال داریم و پاسخهای مثبتی گرفتهایم.
یکی از روزنامهنگاران از سفیر پرسید: «آیا سیاستهای طرفدار آمریکای لهستان مانعی بر سر راه توسعه روابط ایران و لهستان نیست؟ ما با آمریکا توافقی امضا کردهایم تا آنها سپر ضدموشکی در لهستان بسازند»؟ سفیر جواب داد: «ما باور نداریم که سپر به سمت ایران هدفگیری شده باشد. از این نقطهنظر، روابط ایران و لهستان مانعی بر سر راه خود نمیبیند».
در نهایت، سوال کلیدی پرسیده شد: «اغلب گفته میشود آمریکا شاید هرگز به ایران حمله نکند، اما اسراییل را. آیا از این مساله نگران نیستید»؟ سفیر هم گفت: «ما اعتقاد داریم که این مسائل و بحثها بیشتر جنگ روانی است. ما اعتقاد نداریم که اسراییل چنین کاری را انجام دهد چون همانطور که یکی از سران نظامی ما گفته، ما می توانیم در چند ساعت 12 هزار موشک به تاسیسات نظامی اسراییل بزنیم».