آفتابنیوز :
آفتاب: یکی دیگر از مهمترین الزامات قابل توجه احزاب، گروهها و کاندیداهای مختلف برای انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری، توجه به مسائل اجتماعی است.
مسائل اجتماعی، گاهی موجب شادابی، پرشوری و نشاط، کارایی و کارآفرینی انسان در جامعه میشود و در پارهای از موارد، دغدغهها و معضلات اجتماعی، علیرغم سن جوان مردم، جامعهای بیروح، غیر فعال و افسرده را به تصویر میکشاند.
اما آنچه در اینباره به عنوان شاخص در رونق یافتن جامعه در حال توسعه ایران مطرح است، اموری است که مردم را در فرایند تحول و باورهایشان خرسند میسازد.
امنیت اجتماعی که عوامل آن را نظم و انظباط تشکیل میدهد و ناهنجاریهای رفتاری و زشتیهای جامعهشان را بر طرف نماید، مسالهای مهم و اساسی است. در عین حال، انجام خدماتی که در جامعه میتواند دسترسی مردم را به امور خود سرعت بخشد، موانع پر پیچ و خم را رفع نماید و زیباییهای محیطی را برای آنان جلوهگر سازد و نهایتاً، آسایش خیال را در ارائه خدمات بهداشتی و رفاهی و درمانی و زیست محیطی به ارمغان آورد، حائز اهمیت و موجب شور و شادمانی و همبستگی و پیوستگی ملی خواهد شد.
رعایت حقوق شهروندی، فرصتهای مناسب زندگی، فقدان استرسهای درآمدی، رفاهی، امنیتی و دهها مساله از این قبیل میتواند شور و شادی را برای مردم ارمغان بیاورد. مردم میتوانند به زیباییهای جامعه خود، موفقیتهای علمی وصنعتی خود، آسایش و امنیت و روابط سالم محیط خود خرسند شوند و اوقات فراغت خود را برای افزایش ضریب همبستگی صرف نمایند.
احزاب، کاندیداها و جناحها میتوانند در شعارهای خود، مطالبی را مطرح نمایند که موجب ایجاد انگیزش و خیزش ملی شود در عین حال، اگر قابل وصول نباشد جز آسیب نتیجهای دیگر در بر ندارد.
وعدههایی از قبیل سهولت ازدواج، افزایش درآمد، هر ایرانی یک اتومبیل یا یک خانه یا یک رسانه، آزادی دختران و پسران و یا حد و مرز آن نامتوازن با قوانین شرعی است، چیزی جز در آسمان خیال نگاشتن نیست که آسیب آن در زمین مادیت و روح و روان مردم موثر است.
کاندیداها و به تبع آنان، احزاب، گروهها و جناحها باید به خوبی چالشها و آسیبهای اجتماعی را شناسایی نمایند و طرحهای خود را در راستای تامین بیشتر امنیت مادی و معنوی، ارتقای سلامت و بهداشت محیط زیست، افزایش روحیه و رفاه و خدمات اجتماعی و نهایتاً، ارکان تامین اجتماعی مطرح نماید تا شاید مردم بتوانند با مقایسه، سره را از ناسره و با بهتر را از موجود تشخیص دهند.
توجه به این که شعارها و وعدههای احزاب و گروهها تبدیل به طنز پیام کوتاه و ایمیلی شود، حائز اهمیت است.
اگر چه ممکن است نبایدهای اجتماعی در جامعه فراوان باشد و از طرفی بایدهای زیادی ضرورت داشته باشد، اما نباید فراموش کرد مسائل اجتماعی با سایر عرصهها مرتبط است. نمیتوان قولها و وعده هایی را مطرح نمود که در چارچوب و قالب ارزشهای دینی و اجتماعی ما و حتی قوانین مدنی قرار نگیرد.
درست است که رییس جمهور دارای اختیارات قابل ملاحظهای است، اما قاعدتاً قدرتی مافوق قانون ندارد و اگر بخواهد فعالیتهای خود را در قالب قانون انجام دهد، بدون هماهنگی با قانونگذار نمیتواند ادعا کند که هر آنچه را اراده میکند میتواند به اجرا درآورد. حتی در تامین حقوق شهروندی نمیتوان بدون هماهنگی با ساختار قضایی و حقوقی، وعدهای را مطرح نماید.
پس توصیه میشود احزاب، کاندیداها، جناحها و گروهها برای برنامههای خود خصوصاً در عرصه اجتماعی که بیشترین و موثرترین چالشها را ایجاد میکند از همفکری و هم نظری اندیشمندان و صاحبنظران سایر عرصهها بهرهمند شوند.
* کارشناس مسائل استراتژیک