مجموعهای از تپههای خاکی و جادههای مدفون در اکوادور برای نخستین بار بیش از دو دهه پیش از سوی استفان روستین، باستانشناس مورد توجه قرار گرفت.
روستین با این حال پنجشنبه در مجله ساینس گزارشی از یافتهها ارائه کرد و گفت: «در آن زمان مطمئن نبودم که چگونه همه اینها با هم هماهنگ هستند.»
نقشهبرداری اخیر با فناوری حسگر لیزری نشان داد که این مکانها بخشی از شبکه متراکم سکونتگاهها و راههای ارتباطی هستند که در دامنههای جنگلی رشته کوههای آند قرار دارند.
روستین که بررسیها را در مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه هدایت میکند گفت: «این یک دره گمشده از شهرها بود. باور کردنی نیست.»
قدمت این شهرها به حدود ۵۰۰ سال قبل از میلاد بر میگردد یعنی زمانیکه مردم اوپانو در آنها ساکن شدند. آنها تا دوره زمانی بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ سال پس از میلاد در دورهای تقریبا همزمان با امپراتوری روم در اروپا در این مکان حضور داشتند و زندگی در آن جریان داشت.
ساختمانهای مسکونی که بر روی بیش از شش هزار تپه خاکی ساخته شده بودند از سوی مزارع کشاورزی با کانالهای زهکشی شده احاطه شده بودند. بزرگترین جادهها با ۱۰ متر عرض تا فاصله ۱۰ تا ۲۰ کیلومتری امتداد پیدا کرده بودند.
آنتوان دوریسون، باستان شناس و یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: «در حالی که تخمین جمعیت دشوار است، این مکان دستکم ۱۰ هزار سکنه و شاید در اوج خود بین ۱۵ تا ۳۰ هزار جمعیت داشته است. این رقم با جمعیت تخمینی لندن در دوره رومی که در آن زمان بزرگترین شهر بریتانیا بود، قابل مقایسه است.»
مایکل هکنبرگر، باستان شناس دانشگاه فلوریدا که در این مطالعه شرکت نداشته میگوید: «این مکان حضور بسیار متراکم و یک جامعه بسیار پیچیده را نشان میدهد.»
خوزه ایریارته، باستان شناس دانشگاه اکستر گفت که برای ساخت جادهها و هزاران تپه خاکی به یک سیستم کار سازماندهی شده نیاز بود.
ایریارته که در این تحقیق حضور نداشت گفت: «اینکاها و مایاها با سنگ بنا میساختند، اما مردم آمازون معمولا سنگی برای ساختن نداشتند آنها با گل بنا میساختند.»
او اضافه کرد که آمازون اغلب بهعنوان یک مکان بکر با گروههای کوچکی از مردم شناخته میشود، اما اکتشافات اخیر به ما نشان دادند که گذشته چقدر پیچیدهتر است.»
دانشمندان اخیرا شواهدی از جوامع پیچیده در جنگلهای بارانی پیدا کردهاند که در بولیوی و برزیل وجود داشتهاند.
روستین گفت: «همیشه تنوع باورنکردنی از مردم و سکونتگاهها در آمازون وجود داشته است.»