آیا ماساژ برای بیماران ام اس مناسب است؟ ماساژ چگونه به بهبود بیماران ام اس کمک میکند؟ قبل از پاسخ به این سوالات بهتر است ابتدا توضیحی کوتاه در مورد بیماری ام اس داشته باشیم. مالتیپل اسکلروز یا ام اس (MS) یکی از بیماریهای عصبی مزمن است که سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) را تحتتأثیر قرار میدهد. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظ (میلین) بافت عصبی حمله کرده و موجب اختلال در ارتباط بین مغز و سایر مناطق بدن میشود. عواملی مانند ژنتیک، عفونت و متغیرهای محیطی در بروز ام اس نقش دارند. ماساژ بهعنوان یک روش درمان تکمیلی موردتوجه بسیاری از بیماران ام اس و حتی متخصصان نورولوژی قرار میگیرد. ما در ادامه این مقاله، مزایا و معایب ماساژ برای بیماران ام اس را شرح خواهیم داد. از شما خوانندگان عزیز دعوت میکنیم تا انتها همراه ما باشید.
ماساژ، گردش خون را بهوسیله جابهجایی فیزیکی خون و مایعات در سرتاسر بدن افزایش میدهد. ماساژ درمانی ام اس باعث افزایش انقباض مویرگی و حرکت مایع لنفاوی و همچنین کاهش التهاب و ورم میشود. افزایش گردش خون همچنین در کاهش زخمهای بستر نیز تاثیر بسزایی دارد. علاوهبر این موارد، دریافت ماساژ به بهبود عملکرد اندامها، کاهش التهاب و افزایش اکسیژن رسانی به بافتهای بدن نیز منجر میشود. استفاده از ماساژور irest، صندلیهای ماساژ، ماساژورهای برقی، مراجعه به مراکز ماساژ یا ماساژ در خانه، همگی تاثیر بسزایی خواهند داشت.
ماساژ باعث شل شدن عضلات و کاهش درد میشود. این امر برای بیمارانی که از درد مزمن رنج میبرند، بسیار مفید است. در واقع حرکات و ضربههایی که در ماساژ به بدن وارد میشود، سبب کاهش میزان هورمون استرسزا (کورتیزول) و افزایش میزان هورمونهای سرخوشی (مانند دوپامین) میشود. نتیجه این تغییرات هورمونی، احساس آرامش، شل شدن و رفع گرفتگی عضلات و در نهایت کاهش درد خواهد بود. برای رفع گرفتگیهای شدید عضلانی با ماساژ، مراجعه به مراکز تخصصی، استفاده از ماساژور برقی یا استفاده مدارم از صندلی ماساژ، تاثیر بسزایی خواهد داشت. دریافت مداوم ماساژ نیز باعث میشود تا بهمرورزمان دیگر دچار گرفتگی عضلات نشوید.
در سال ۱۳۸۹ ساینا بحرینی و همکاران، دانشجویان ارشد پرستاری ارومیه، طی پژوهشی، تاثیر ماساژ بر کیفیت خواب زنان مبتلا به MS در اصفهان را بررسی کردند. در این تحقیق ۳۶ زن مبتلا، هفتهای ۳ روز به مدت ۴ هفته و در هر بار ۲۰ دقیقه ماساژ افلوراژ دریافت کردند. پس از پایان ۴ هفته، کیفیت و زمان خواب این افراد بهطورقابلتوجهی بهبود پیدا کرد. در سال ۱۳۹۰ نیز در پژوهشی دیگر، ساینا بحرینی و همکاران، ۷۱ خانم مبتلا به ام اس را بهطورتصادفی در دو گروه قرار دادند.
هر دو گروه به مدت ۴ هفته متوالی، برای ۳ روز در هفته و هر بار به مدت ۲۰ دقیقه ماساژ دریافت کردند. برای گروه اول از روغن معطر اسطوخودوس استفاده شد. اما گروه دوم را با روغن بادام شیرین که روغنی غیر معطر است ماساژ دادند. پس از پایان پژوهش، زنان گروه اول نتایج بهتری بهویژه در کاهش میزان خستگی کسب کرده بودند.
باتوجهبه این تحقیقات، بهراحتی میتوان گفت که دریافت ماساژ مداوم بهخصوص با روغن معطر، تاثیر چشمگیری بر افزایش کیفیت زندگی، کیفیت خواب، کاهش علائم ناشی از بیماری و افزایش دامنه حرکتی بیماران خواهد داشت. استفاده از دستگاههای ماساژور به دریافت متناوب ماساژ و استفاده از فواید ماساژ درمانی برای بیماران ام اس کمک شایانی خواهد کرد.
ماساژ درمانی بهعنوان یک درمان تکمیلی برای بیماران ام اس بهشدت پیشنهاد میشود. اما در حین انجام ماساژ نیز باید مواردی را رعایت کرد تا از آسیب زدن به بدن بیمار جلوگیری شود. این موارد عبارتند از:
بهترین نوع ماساژ برای بیماران ام اس، ماساژ سوئدی است. با دریافت این ماساژ هم گردش خون بدن بهبود مییابد هم میزان اضطراب و دردهای عضلانی در افراد کمتر میشود.
در این مقاله به سوال آیا ماساژ برای بیماران ام اس مناسب است، پاسخ دادیم. بهطور کلی ماساژ درمانی بهعنوان یک درمان مکمل برای بهبود ام اس استفاده میشود. مالتیپل اسکلروز یا ام اس (MS) یکی از بیماریهای عصبی مزمن است که سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) را تحتتأثیر قرار میدهد. ماساژ مبتلایان به ام اس، باعث افزایش گردش خون، بهبود کیفیت زندگی و کاهش درد میشود. افزایش گردش خون نیز به بهبود عملکرد اندامها، کاهش التهاب و افزایش اکسیژنرسانی به بافتهای بدن کمک میکند.
برای ماساژ مواردی نیز باید رعایت شود تا آسیبی به بدن بیمار وارد نشود؛ برای مثال ماساژ باید بهصورت ملایم شروع شود یا درصورتیکه بیمار درد احساس کرد بلافاصله ماساژ را متوقف کنید. ماساژ سوئدی نیز بهعنوان بهترین نوع ماساژ برای بیماران اماس شناخته میشود. تهیه انواع ماساژور یا صندلی ماساژ نیز کمک میکند تا بیمار بتواند بهصورت مداوم از ماساژ درمانی بهره ببرد.