آفتاب- گروه اقتصاد و صنعت: چندی پیش حدود 70 تن از مدیران، کارشناسان و اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب وزارت کشاورزی که در واقع از کارشناسان و کارمندان برجسته وزارت جهاد کشاورزی محسوب میشوند در نامهای به محمدرضا اسکندری، وزیر جهاد کشاورزی دولت نهم، نسبت به اتخاذ تصمیمی غیر کارشناسانه مبنی بر انتقال مکان این موسسه به مشکین دشت کرج اعتراض کردند.
این کارشناسان با برشمردن مواردی به تشریح مخالفت خود با این نقل مکان پرداختند و اجرای چنین تصمیمی را ضربه وارد کردن به بخش کشاورزی و کشاورزان معرفی کردند. اما گزارشها حاکی است که وزیر کشاورزی در مواجه با نامهای که به امضای 70 کارشناس وزارتخانه مطبوعش رسیده بود حتی حاضر به پذیرش نامه نشد و آن را نخوانده پس فرستاد!
این نامه و برخورد وزیر جهاد کشاورزی با کارشناسان خود و نه استادان خارج از وزات کشاورزی این سخن منتقدان را که عملکرد اسکندری تناسبی با اصل دانایی محوری ندارد را به اثبات میرساند.
گفتی است که کارشناسان موسسه خاک و آب همچنان نسبت به عواقب انتقال این موسسه به مکانی که گنجایش و پتانسیلهای لازم برای انجام امور تحقیقات بخش کشاورزی را ندارد هشدار میدهند اما مسئولان نسبت به این هشدارها بیتفاوت هستند و راه و روش گذشته را ادامه میدهند. در همین ارتباط مدارک و نامههایی دیگری به آفتاب ارسال شده است که به زودی منتشر میشود.
مسئله تغییر مکان موسسه خاک و آب، اعتراض اعضای هیئت علمی و حتی احتمال استعفای مدیران این موسسه پیشتر برای اولین بار در گزارشی از سوی آفتاب منتشر شده بود.
احتمال استعفای دستهجمعی مدیران موسسه خاک و آب وزارت کشاورزی [+]
توضیحات وزارت کشاورزی درباره یک گزارش [+]
متن نامه اعضای هیئت علمی موسسه خاک و آب وزارت کشاورزی به وزیر کشاورزی که تا کنون منتشر نشده به شرح زیر است:
باسمه تعالی
جناب آقای مهندس اسکندری
وزير محترم جهاد کشاورزی
سلام علیکم
با احترام، پیرو نامه قبلی (شهریور 87) منضم به امضاء حدود 90 نفر از کارکنان موسسه تحقیقات خاک و آب (که مجدداً نسخهای از نامه برای مزید استحضار ایفاد میگردد، پیوست 1) و با توجه به ادامه روند غیر کارشناسی و تأملبرانگیز مسئولین محترم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی مبنی بر اصرار به انتقال ستاد موسسه تحقیقات خاک و آب در فرصتهای کوتاه و بدون توجه به حداقل الزامات فنی و کارشناسی لازم برای ادامه حیات این موسسه (نامه شماره 200/7/812 مورخ 14/12/87 معاونت محترم برنامهریزی و پشتیبانی سازمان، پیوست 2)، ما امضاءکنندگان زیر با احساس خطر از آنچه برخلاف تاکیدات صریح مقام معظم رهبری در حمایت از پژوهش و محوریت علم در کشور اتفاق میافتد، برخود لازم میدانیم نکاتی چند را به استحضار برسانیم:
1- موسسه تحقیقات خاک و آب با کارنامه درخشان بیش از نیم قرن تلاش در جهت شناسایی منابع خاک کشور و انجام پژوهشهای متعدد به منظور ارائه راهکارهای مدیریت بهینه منابع خاک و آب، مسئولیت خطیری را در افزایش بهرهوری کشاورزی و امنیت غذایی به عنوان مبنایی برای تأمین امنیت اجتماعی و سیاسی کشور بر عهده دارد. لذا شایسته است کلیه تصمیمگیریها در رابطه با این موسسه، به نحوی برنامهریزی و پیگیری گردد که ساختار این گستردهترین دستگاه پژوهشی کشور در حوزه خاک و آب حفظ گردیده و کوچکترین خللی در وظایف محوله موسسه وارد نشود.
2- آنچه در قریب چهار سال اخیر در ارتباط با موضوع انتقال ستاد موسسه به کرج به وقوع پیوسته است به روشنی گویای رویکرد غیر کارشناسی وتبعيضآمبز مسئولین ستاد سازمان تات دراین رابطه است. ابتدا عدهای از همکاران محترم موسسه تحقیقات خاک و آب که ساکن کرج بودهاند در آبان ماه 84 نامهای را با امضاء محفوظ به حضرتعالی نوشته و در آن به استناد وجود ایستگاهی در کرج و مشکلات رفت و آمد و با دستاویز قرار دادن شعار تمرکززدایی ریاست محترم جمهور خواهان انتقال ستاد موسسه تحقیقات خاک و آب به کرج گردیدهاند (پیوست 3).
این در حالی بود که چند ماه بعد جنابعالی در بازدید از موسسه تحقیقات خاک و آب در فروردین ماه 1385 تاکید فرمودید که ستاد سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به همراه کلیه موسسات تابعه (گیاهپزشکی، شیلات، توسعه روستایی، مرکز ملی حفاظت خاک و آبخیزداری و ...) به صورت یکپارچه در محلی خارج از تهران متمرکز شوند.
پس از گذشت حدود 5/2 سال از آن تاریخ، معاونت محترم برنامهریزی و پشتیبانی سازمان تات بر خلاف منطق کارشناسی و نقطهنظرات جنابعالی و در شرایطی که ستاد سازمان و برخی موسسات به ساخت و ساز ابنیه و یا حتی ساختن ستاد جدید برای موسسه و مرکز خود مشغولند طی نامه شماره 215/35108 مورخ 2/6/87 (پیوست 4) خواستار انتقال ستاد موسسه تحقیقات خاک و آب ظرف مدت 30 روز آن هم به فضایی مشتمل بر 2 عدد سوله و ساختمانهای مخروبه ایستگاه میگردد. بازگشت به این رویکرد غیر کارشناسی و بدون پشتوانه پژوهشی، نامهای با قریب 90 امضاء در مخالفت با انتقال موسسه به کرج به جنابعالی ارسال گردید.
هم اکنون نیز پس از گذشت 6 ماه از نامه مذکور در شرایطی که چند ماهی از انتصاب مدیر جدید در موسسه نگذشته و همگان در آرزوی فضای امیدبخش برای پیگیری امور محوله، گسترش ارتباط با معاونتهای اجرایی و توجه هر چه بیشتر به پژوهشهای کاربردی به سر میبردند، سازمان تات با ارسال نامهای و بدون اندک تغییری در شرایط و یا فراهم نمودن اندک امکان جدیدی، این بار خواستار انتقال موسسه ظرف مدت 14 روز آن هم در روزهای پایانی سال 87 گردیده است (پیوست 2).
3- اگرچه نظرات عده اندکی (نامه 13 نفره) از کارکنان موسسه که خواهان انتقال به کرج بودهاند در جای خود قابل بررسی بوده اما به راستی آیا در طول این حدود چهار سال نقطه نظرات گروههای کارشناسی، نظرات مدیران موسسه که همگی از دلسوزان نظام بوده و منصوب جنابعالی یا وزرای محترم قبلی بودهاند و نیز نقطه نظرات سایر کارکنان موسسه (که تعداد آنها به مراتب از مقاضیان انتقال موسسه به کرج بیشتر است) شایسته توجه نبوده است؟ چرا با وجود این همه استدلال کارشناسی مبنی بر ضعف ساختاری ایستگاه تحقیقات خاک و آب کرج همچنان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی هر چند ماه یکبار بر طبل انتقال موسسه میکوبد؟
4- ایستگاه کرج فاقد فضای کافی کاری و اداری بوده و حتی تکافوی 20 درصد از کارکنان این موسسه در تهران را در کنار کارکنان کرج ندارد و از طرفی فضای آزمایشگاهی کرج در حد یک ایستگاه درجه 3 میباشد و در مقایسه با فضای آزمایشگاههای شیمی، فیزیک و بیولوژی خاک موسسه مجهز به دستگاههای دقیق و پیچیده، سکوبندیها و سرمایهگذاریهای کلان غیر قابل انتقال که در آستانه معرفی به عنوان آزمایشگاه استاندارد و مرجع ملی است، بسیار اندک و ناچیز میباشد به نحوی که این انتقال قطعاً وظایف محوله مؤسسه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
5- منازل ایستگاه کرج که در اختیار کارکنان همان ایستگاه و تعدادی از کارکنان ستاد موسسه قرار دارند، از نظر کمیت ناکافی و از نظر کیفیت نیز پس از گذشته بیش از 44 سال از ساخت برای زندگی در حد غیر استاندارد میباشند.
6- ایستگاه کرج در حد یک ایستگاه درجه 3 است و به دلیل قدمت و فرسودگی از یک طرف و عدم امکان بهسازی ساختمانهای موجود که بیش از 40 سال از عمر آنها میگذرد، عملاً در زیرساختهای اولیه با مشکلات جدی روبرو است. حال آیا فضای موجود با آن همه مشکلات که حتی گنجایش و ظرفیت استقرار و سرویسدهی مناسب همین تعداد افراد مستقر در ایستگاه را ندارد، گنجایش کل موسسه را دارا خواهد بود؟
7- از مجموع حدود 148 نفر کارکنان ستاد موسسه در تهران، حدود 90 نفر در جای جای شهر تهران به طور پراکنده سکونت دارند. این تعداد 66 درصد از اعضاء هیات علمی و 76 درصد از دارندگان مدرک تحصیلی دکتری شاغل در موسسه را شامل میگردند. این در شرایطی است که کارکنان ساکن کرج عمدتاً به طور متمرکز در منازل سازمانی ایستگاه تحقیقات خاک و آب کرج سکونت دارند و بنابراین اولاً رفت و آمد آنها از ایستگاه به تهران آسانتر بوده و ثانیاً پس از پایان مهلت سکونت آنها در منازل سازمانی مذکور در واقع جزء ساکنین کرج به حساب نمیآیند.
8- در شرایطی که این موسسه با تلاش فراوان تعدادی از نیروهای متخصص، متعهد، کارآمد و دلسوز را که با صرف میلیاردها تومان هزینه بیتالمال پرورش یافتهاند، گرد هم آورده و بکار گرفته است به نحوی که بسیاری از دانشگاههای کشور از این نظر به موسسه غبطه میخورند، بدیهی است با انجام این انتقال آن هم به روشهای غیر کارشناسی و دستوری، بخش عظیمی از این نیروها که در جای جای شهر بزرگ تهران سکونت دارند، یا به طور کامل از موسسه خارج خواهند شد و یا به میزان قابل توجهی از کارایی آنان کاسته میگردد.
9- پرواضح است که در این شرایط انتقال موسسه تحقیقات خاک و آب به کرج نه مطابق نظر جنابعالی مبنی بر انتقال کامل مجموعه سازمان تات و موسسات تابع، نه در راستای شعار عدالتمحوری ریاست محترم جمهور و نه در راستای تاکیدات مقام معظم رهبری در توجه به مراکز علمی و پژوهشی کشور بوده، بلکه به نظر میرسد عدهای با برخوردهای ناعادلانه، در شرایطی که از یک طرف برای مجموعههای دیگر (که آنان را خودی میدانند) در تهران ساختمان جدید ستاد مرکز میسازند (مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری و گیاهپزشکی)، از طرف دیگر به موازات آن با گزینش بخشی از فرمایشات جنابعالی و دولت محترم اصرار به انتقال و یا شاید هم انحلال موسسه تحقیقات خاک و آب دارند!
در انتها به استحضار میرساند ما کارکنان موسسه تحقیقات خاک و آب فارغ از محل سکونت خود در تهران و یا کرج این نامه را فقط به دلیل احساس مسئولیت خطیر در قبال آنچه در راستای تضعیف ضروریترین، مؤثرترین و قویترین دستگاه پژوهشی کشور در شناسایی و مدیریت منابع خاک و آب رخ میدهد، به رشته تحریر در آوردهایم، لذا با توجه به درایت و مسئولیتپذیری جنابعالی انتظار داریم اجازه ندهید عدهای با چنین برخوردهای غیر عادلانه و غیر کارشناسی در دوره مسئولیت حضرتعالی بر شاخه نشسته و بن ببرند چرا که هزینه سنگینی که این نوع برخوردهای غیر کارشناسی برای نظام اسلامی ببار خواهد آورد قطعاً در کوتاه زمان قابل جبران نخواهد بود.
باشد که دستور صریح آن مقام مبنی بر کانلم یکن کردن انتقال ستاد موسسه تحقیقات خاک و آب به کرج راه را بر تضعیف این موسسه ببندد و نور امیدی در دلهای ما کارکنان صادق موسسه باشد تا با تلاش مضاعف در راستای امنیت غذایی، سلامت محصولات کشاورزی و حفظ منابع پایه خاک و آب گام برداریم.
امضای 70 تن از اعضای هیئت علمی و کارشناسان بخشهای تحقیقاتی موسسه آب و خاک در پایان این نامه وجود دارد.