آفتابنیوز : آفتاب: چندی پیش آفتاب با انتشار گزارشی که حکایت از بیتوجهی مسئولان وزارت کشاورزی دولت نهم به نظرات کارشناسان و حتی متخصصین خود داشت؛ از احتمال استعفای مدیران موسسه تحقیقات خاک و آب این وزارتخانه در اعتراض به انتقال این موسسه به منطقهای که فاقد امکانات لازم و کافی برای انجام امور تحقیقاتی است خبر داد.
هرچند وزارت کشاورزی این استعفا را تکذیب کرد اما اعضای هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب و برخی مدیران آن با ارسال نامههایی همچنان بر غیر کارشناسانه و عجولانه بودن چنین تصمیمی تاکید دارند.
از سوی دیگر انتشار گزارش آفتاب و انعکاس نامه کارشناسان به کمیسیون کشاورزی مجلس، بازتاب گستردهای در این موسسه داشت که در نهایت منجر به برکناری رئیس آن شد.
نامهای که اسکندری نخوانده پس فرستاد!{کلیک کنید} در ادامه بازتاب دو گزارش آفتاب و همچنین انتشار نامه 70 عضو هیئت علمی موسسه خاک و آب به وزیر کشاورزی که مورد بیاعتنایی محمدرضا اسکندری قرار گرفت جمعی از کارشناسان و محققان این موسسه در تلاش برای شفاف سازی، برخی زوایای پنهان دیگر این تصمیم، نامه و مدارکی جدیدی را به دفتر آفتاب ارسال کردند که خبر از ادامه پافشاری مسئولان وزارت کشاورزی در انجام تصمیمشان بر خلاف نظرات کارشناسان میدهد. متن تعدادی از این نامهها درپی میآید و قضاوت را به خوانندگان گرامی وامیگذاریم.
باسمه تعالی
پایگاه محترم خبری آفتاب
سلام علیکم
ضمن تشکر از بازتاب خبری انتقال موسسه تحقیقات خاک و آب به مشکین دشت کرج به اطلاع میرساند با تاثیر خبری درج مطلب در آن پایگاه محترم، پیگیریهای مستمر اعضاء هیئت علمی این موسسه و اصرار تنی چند از اعضا محترم مجلس بر ارائه توضیح علت انتقال موسسه از مسئولین سازمان تحقیقات کشاورزی، چندی پیش رئیس موسسه از سمت خود عزل شد و متاسفانه یکی از افراد امضاءکننده درخواست انتقال موسسه به کرج (13 نفر) به عنوان سرپرست انتخاب گردید.
در مراسم تودیع و معارفه رئیس سازمان تحقیقات کشاورزی (دکتر پور همت) در سخنانی از انتقال عجولانه موسسه ابراز ناخوشنودی کردند و تاکید بر ارتقاء موسسه داشتند (سیدی سخنان ایشان پیوست میباشد). علیرغم این ادعا از همان روز اول شروع به کار، رئیس جدید، با شتاب چند برابر یکی از بخشهای اساسی موسسه (بخش تحقیقات بیولوژی خاک) به مشکین دشت منتقل گردید که این انتقال بدون کارشناسی، به علت نبود فضای کافی برای کارکنان و دستگاههای آزمایشگاهی تا به حال مشکلات زیادی را به وجود آورده است.
نکته قابل توجه نامه جدول زمانبندی انتقال موسسه به کرج میباشد ( پیوست)که خود آقایان اذعان دارند علیرغم اختصاص دادن هر اتاق به 3 یا 4 نفر کارکنان موسسه باز 75 نفر سر ریز دارند و حتی جایی برای نشستن آنها نیز وجود ندارد.
به پیوست نامه مدیران فعلی و گذشته موسسه به رئیس وقت و تذکر انحلال موسسه در صورت انتقال و همینطور نامه نگرانی پرسنل شهرستانی خاک و آب به مقامات مربوطه خدمتتان ارسال میگردد.
امید است با توجه به اهمیتی که در درج اخبار وزارت جهاد کشاورزی از خود نشان میدهید با انعکاس اخبار تکمیلی این مطلب سهمی در حفظ و بقاء موسسه داشته باشید.
با تشکر
جمعی از اعضاء هیئت علمی و کارکنان موسسه تحقیقات خاک وآب ******************************
باسمه تعالی
دفتر ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
نماینده محترم مقام معظم رهبری در وزارت جهاد کشاورزی
وزیر محترم جهاد کشاورزی
کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی
کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی
نمایندگام محترم مجلس شورای اسلامی استان
ریاست محترم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
سرپرست محترم موسسه تحقیقات خاک و آب با سلام و تحیات الهی با احترام و با درود و سلام بر مقام معظم رهبری و روح مطهر و پاک حضرت امام خمینی(ره) و شهدای انقلاب که بانثار خون خود درس پایمردی، استقامت و دفاع از شرافت و کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را بیشتر از گذشته به ما آموختند و ثابت کردند در صورت پایداری بر اساس ایمان و اعتقاد و ارزشهای والای انسانی و حس عمیق وطندوستی، هرچه چیزی دستیافتنی است و راز این پایداری اتحاد و همدل بودن است.
اصولا هر وزارتخانهای برای توسعه متوازن و پایدار نیازمند تهیه و تدوین اهدافی است که درآینده باید به آن دسترسی پیدا کند و دستیابی به این اهداف نیاز به وجود تشکیلاتی دارد که متناسب با اهداف مربوطه تنظیم شده باشند. یک نظام ساختاری باید با هدف و جهتگیری صحیح و ارتباط علمی با زیربخشا ساماندهی شده و این نگاه به تشکیلات باید متاثر از تحولات جهانی نیز باشد.
موسسه تحقیقات خاک و آب با بیش از نیم قرن سابقه، از مجموع موسسات تحقیقاتی وابسته به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است که انجام بخش از اهداف پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی را به عهده دارد. هدف از تاسیس موسسه تحقیقات خاک و آب، انجام تحقیقات در زمینه مسائل مربوط به خاک و آب، و حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاهی، شناسایی و طبقبندی خاکها و ارزیابی اراضی، بررسی و تعیین روشهای علمی و اقتصادی بهرهوری از منابع خاک و آب در زمینه تولید محصولات کشاورزی و باغی و هماهنگ کردن این فعالیتها با سایر برنامههای تحقیقاتی بخش کشاروزی و منابع طبیعی، حفظ محیط زیست و نهایتا ارتقا سطح سلامتی جامعه میباشد. بنابراین منابع خاک و آب هر کشور ثروت حقیقی آن کشور را رقم زده و روشهای بهرهبرداری از آن میتواند به افزایش یا کاهش این ثروت بیانجامد. با نگاهی ژرف به وظایف موسسه در مییابیم که تشکیک در اهمیت این ظایف تا چه اندازه برای کشور مخاطرهآمیز است.
تلاش و کوشش علمی موسسه تحقیقات خاک و آب در کلیه زمینههایی که به آن مربوط بوده، در خور سپاس و قدردانی است. در چندین سال اخیر دستاوردهای بسیار مفید و ارزندهای که با اجرای صدها طرح تحقیقاتی و مطالعات خاکشناسی به دست آمده گویای پویایی و روند روبه تکامل موسسه در جهت برآورد و رفع نمودن نیازها و مشکلات بخش اجرا، کشاورزان و ... بوده است که در این جا میتوان به گوشهای از این فعالیتها و دستاوردها به شرح ذیل اشاره نمود:
- ارائه شیوههای نوین برای توصیه و مصرف بهینه کودهای شیمایی و آلی
- تغییر الگوی مصرف و تنوع کودی و مصرف بهینه آن در کشور
- اصلاح ساختار فرمول کودی کشور
- سیاستگذاری کود در کشور
- تشویق و هدایت بخش خصوصی برای تولید انواع کودها
- ایجاد مدل کامپیوتری توصیه کودهای آلی و شیمیایی برای استفاده بهینه از منابع خاک
- توصیه کودهای شیمایی بر اساس آزمون خاک با توجه به وضعیت حاکم بر خاکهای کشور
- تلاش برای بهبود عملکرد کمی و کیفی باغات و افزایش قدرت انبارداری با علم تغذیه گیاهی
- دستیابی به دانش فن کودهای بیولوژیک
- دستیابی به دانش فن کود مایع هوموس
- تهیه نقشه یک میلیونیم خاکهای ایران
- تهیه نقشه رژیمهای رطوبتی و حرارتی خاکهای کشور
- تهیه نقشه رقومی خاکهای گچی ایران
- تهیه نقشه رقومی خاکهای شور ایران
- دستیابی به فنون مصرف بهینه کودهای شیمایی بر پایه خواص مینرالوژیکی خاکها
- انجام مطالعات خاکشناسی و حاصلخیزی ایستگاههای تحقیقاتی
- تعیین وسعت و پیامدهای تغییر کاربری اراضی در حواشی کلانشهرهای ایران
- ارزیابی تناسب اراضی برای محصولات زراعی
- ارزیابی منابع و قابلیت اراضی
- تعیین و برآورد تبخیر و تعرق سطح مرجع
- تعیین برنامه کمآبیاری و مقایسه روشهای آبیاری
- تعیین مقادیر بهینه مصرف آب و کود
- تعیین مدیریت کود آبیاری و آبیاری تکمیلی
- بررسیهای مربوط به افزایش تحمل ارقام به شوری
- تحقیقات مربوط به تاثیر عملیات خاکورزی بر عملکرد گیاهان
- روشهای اصلاح خاکهای شور و سدیمی
- مطالعه مناسبترین روشهای تجزیه خاک، آب کود و گیاه و تعیین مقادیر استاندارد آنها
- انتشار حداقل 25 جلد کتاب و صدها نشریه فنی و ترویجی که کلیه مراکز خدمات در جای ایران اسلامی از نوار مرزی سومار استان کرمانشاه تا زابل و از هرمزگان تا آستارا و گلستان، مراکز تحقیقات، دانشگاهها، سازمانهای جهاد کشاورزی و ... به این کتب و نشریات مزین هستند و این اطلاعات علمی ارزشمند در دست مشتاقان بخش کشاورزی است.
- راهاندازی سیستم گویای موسسه تحقیقات خاک و آب
- همچنین موسسه از سال 1332 تاکنون حدود 22 میلیون هکتار از اراضی قابل کشت را مورد مطالعه خاکشناسی قرار داده است که حدود 56 درصد از این مطالعات اجمالی، 41 درصد به صورت نیمه تفصیلی و 3 درصد به صورت تفصیلی انجام شده است. به علاوه نقشه منابع و قابلیت اراضی تمامی استانهای کشور در مقیاس 1:250000 تهیه و به صورت رنگی منتشر شده است. و صدها دستاورد دیگر و ...
ولی متاسفانه چندگاهی است تمام پرسنل موسسه تحقیقات خاک و آب اعم از ستاد موسسه و بخشهای تحقیقاتی خاک و آب استانها، آشفته، سرگردان، بیانگیزه، پرخاشگر، دچار تضعیف روحیه و در بین بخشهای تحقیقاتی دیگر به اصطلاح عامیانه سرشکسته شدهاند، چرا که به نوعی غرور 57 ساله تلاشهای مستمر آنها نادیده گرفته شده است و آن ناشی از بحث فروش موسسه تحقیقات خاک و آب و انتقال آن به ایستگاه فلاکتزده و بدون امکانات واقع در جاده مشکیندشت کرج (و نه خود شهر کرج) میباشد که پرسنل ساکن در آن حتی تا چند وقت گذشته برای سادهترین وسایل گرمایشی منازل مسکونی دچار مشکل و مجبور بودند با تانکر نفت را به ایستگاه مذکور انتقال دهند.
امروزه به جای آماده شدن و تشویق همدیگر و سایر افراد برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری که وظیفه شرعی، اخلاقی و ملی ما است، موسسه ما در دریای امواج پرتلاطم فروش و انتقال قرار گرفته و در معرض نابودی است. همانطوری که استحضار دارید همه اموال متعلق به بیتالمال است و ارثیه پدری هیچکس نیست و همه ما براساس مذهب، حسن وطندوستی و ... در این زمینه مسئول هستیم، حال چه پست اداری داشته و یا نداشته باشیم.
اکنون سوالاتی به شرح ذیل ذهن بسیاری از همکاران محترم چه در استان ما و یا سایر استانها را به خود مشغول نموده است که امید است با همت شما و سایر دلسوزان این آب و خاک تنشها و فشارهایی که بر مجموعه موسسه خاک و آب حاکم شده خنثی گردیده و روح نشاط وانگیزه لازم به نیروهای این مجموعه علمی و تحقیقاتی برگردانیده شود.
1- آیا موسسه تحقیقات خاک و آب به عنوان یک موسسه مادر و بنیادی چرا این همه مورد بیمهری افراد مختلف قرار میگیرد؟
2- اگر بحث انتقال مراکز اداری به خارج تهران است چرا وزاتخانه، سازمان تحقیقات، موسسه گیاهپزشکی، موسسه شیلات، سازمان حفظ نباتات، مرکز حفاظت خاک و آبخیزداری انتقال نمییابند، آیا غیر از این است که دیواری کوتاهتر از دیوار موسسه تحقیقات خاک و آب پیدا نمیکنند؟ 3- آیا این انتقال بدون کارشناسی، نتیجهای جز تخریب موسسه و در نهایت محو و نابودی دستاوردهای ارزشمند آن که در دورترین نقطه صفر مرزی، کشاورزان و عشایر غیور با نشریات ترویجی و فعالیتهای علمی آن آشنا شدهاند و نام مقدس موسسه تحقیقات خاک و آب و نیروهای پرتلاش آن حک شده است، خواهد داشت؟ 4- آیا این انتقال سبب نخواهد شد بهترین نیروهای تخصصی این موسسه که با سرمایه بیتالمال مدارج علمی را طی کردهاند، به فکر انتقال و جابهجایی به موسسات دیگر و مراکز دانشگاهی بیافتند؟ 5- آیا موسسه تحقیقات خاک و آب سهمی عظیمی در رشد و بالندگی پژوهش، ارتقای عملکرد محصولات زراعی و باغی و شناسایی و طبقهبندی و تناسب اراضی و مطالعات آبیاری و دانش فنی بیولوژیک در راستای کشاورزی پایدار، نداشته است؟
6- آیا وقتی با کشاورزان و عشایر غیور همکلام میشویم نیاز اولیه خود برای افزایش عملکرد و تامین معاش را، کود، سم و بذر مطرح نمینمایند؟ پس چگونه است ما چشمان خود را بر واقعیتها میبندیم و تیشه را بر ریشه یک مرکز علمی و تحقیقاتی میزنیم. 7- با توجه به بیانات مقام معظم رهبری که سال جاری را به درستی سال اصلاح الگوی مصرف نامگذاری فرمودهاند، چرا آزمایشگاههای شیمی و بیولوژی خاک که در طول 57 سال و با میلیاردها ریال هزینه، احداث،تجهیز، و راهاندازی شدهاند و مامن بسیاری از فعالیتهای تحقیقاتی در سطح ملی، استانی و پایاننامههای دانشجویی و دارای مجربترین کادر علمی هستند، با یک تصمیمگیری عجولانه و غیرهدفمند، نابود و فنا میگردند؟ 8- این موسسه وارث خادمانی نظیر چهره ماندگار و اولین دانشمند برتر کشورهای اسلامی در رشته علوم کشاورزی استاد گرانقدر دکتر محمدجعفر ملکوتی و استاد معزز دکتر حسن توفیقی نماینده سابق مردم کاشان و استاد دانشگاه تهران و اساتیدی گرانقدر دیگر مانند دکتر روزیطلب، ملازده و دهها محقق دیگر که برنده جوایز خوارزمی و نمونه کشوری و ... بوده، اکنون چرا اینقدر مورد بیمهری و حجمه قرار میگیرد؟ 9- سوال مهم این است که ما تا چه حد به بحث علم مدیریت و نحوه نگرش کارشناسی به امور جاری و مملکتی اعتقاد داریم و یا اینکه سلیقه فرد یا افراد خاص برای ما مهم و در سرنوشت یک مجموعه علمی و تحقیقاتی که بیش از 57 سال پیش پایهریزی گردیده و منشا خدمات ارزندهای بوده است، تعیین کننده میباشد؟ بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه استدعا دارد موضوع مذکور رامورد بررسی و مانع از انتقال بدون کارشناسی موسسه تحقیقات خاک و آب که یک موسسه علمی و تحقیقاتی است به مشکیندشت که فاقد زیرساختهای علمی، تحقیقاتی، رفاهی و ... (دارای یک مجموعه منازل سازمانی مخروبه با قدمت بیشتر از 50 سال میباشد و خدای ناکرده با یک زلزله 5 ریشتری نابود خواهند شد) میباشد، گردید. پیشاپیش از مساعدتی که مبذول میفرمائید، تشکر و قدردانی مینماید.
با احترام
جمعی از اعضای هیات علمی و کارکنان بخش تحقیقات خاک و آب کرمانشاه
«بسم الله الرحمن الرحیم»
«هل یستوی الذین یعلمون والذین لا یعلمون» سوره زمر- آیه 9
«ای مالک هرگز مگوی که مرا بر شما امیر ساختند و باید فرمان من اطاعت شود، زیرا چنین پنداری سبب فساد دل و نزدیک شدن دگرگونیها در نعمتها است» امام علی (ع) برادر بزرگوار جناب آقای دکتر امینی
ریاست محترم موسسه تحقیقات خاک و آب سلام عليكم با احترام، نظر به اینکه در چند هفته اخیر شاهد اعلام نظر غیرکارشناسی و غیر منطقی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در مورد انتقا ل ستاد موسسه تحقیقات خاک و آب به ساختمانهای فرسوده ایستگاه تحقیقات خاک و آب مشکیندشت کرج بودهایم، برخود لازم دانستیم نکاتی چند را به استحضار جنابعالی برسانیم:
موسسه تحقیقات خاک و آب با بیش از 50 سال سابقه، بزرگترین و مهمترین متولی تحقیقات کاربردی در زمینه شناسائی، مدیریت و بهرهبرداری پایدار از منابع پایه تولیدکشاورزی یعنی خاک وآب میباشد. دستور انتقال ظرف مدت کمتر از یک ماه و بدون هیچگونه مطالعه و کار کارشناسی و ایجاد زیر ساختهای مناسب برای یک موسسه مرجع، عملا باعث بر هم خوردن ساختار تحقیقاتی این موسسه مادری شده و نیروی انسانی متخصص موجود را که اکثراً دارای تخصص و تجارب کمیاب علمی و میدانی ذیربط میباشند، دلسرد و مایوس مینماید.
دستاوردهای موسسه تحقیقات خاک و آب در طول حیات پربرکت آن بر هیچکس پوشیده نیست. محققین این موسسه در بخش تحقیقات شناسائی و طبقهبندی خاک علیرغم تنگناهای موجود و در شرایط بسیار دشوار عملیات میدانی، وجب به وجب این سرزمین پهناور از دشتهای میانکوهی حاصلخیز زاگرس سخاوتمند تا صحاری سوزان و طاقتفرسای کویر لوت و دشت کویر را پیموده و منابع خاک کشور را شناسایی و طبقهبندی و نقشههای خاک را در مقیاسهای مختلف تدوین نمودهاند که نقش آنها در تهیه و اجرای برنامههای توسعهای و کاربری اراضی غیرقابل انکار است. نقشه یک میلیونیم منابع و استعداد خاکهای ایران که توسط محققین این موسسه بدون کمک کارشناسان خارجی به ثمر رسیده است، به عنوان یکی دیگر از موفقیتهای موسسه، زینت بخش دفاتر مسئولین رده بالای کشور بوده و نقش بسیار موثری در شناسایی و برنامهریزی استفاده از منابع خاک کشور در سطح ملی دارد.
نقش دستاوردهای علمی حاصل از فعالیتهای تحقیقاتی در بخش تحقیقات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه این موسسه در افزایش پایدار تولید محصولات زراعی و باغی (%50-35) بسیار چشمگیر و غیرقابل انکار بوده است و یافتههای علمی در این زمینه، به صورت کتب، نشریه و دستورالعملهای فنی در مراکز علمی و اجرایی کشور از دانشگاهها تا کوچکترین روستاهای کشور توزیع شده و مورد استفاده قرار میگیرد؛ به طوری که به یمن این تلاشها هماکنون در جای جای کشور، کارشناسان، مروجین و حتی بسیاری از کشاورزان، با واژههایی مانند مدیریت استفاده از کود، تغذیه متعادل، چگونگی افزایش ماده آلی خاک که از اهداف بر نامه چشمانداز است و افزایش کارآیی عناصر غذایی در خاک آشنا بوده و اصطلاحاتی مانند عناصر کم مصرف، چالکود، محلولپاشی و غنیسازی برای جامعه کشاورزی کشور غریبه نیست. نقشه حاصلخیزی خاکهای کشور و تعیین پراکنش عناصر غذایی نیز توسط محققین این بخش در دست تهیه است.
آزمایشگاههای خاک، آب، گیاه و کود مؤسسه در سطح کشور به عنوان آز مایشگاه مرجع شناخته میشوند و همچنان این موسسه تحقیقات خاک و آب است که دستورالعملهایش بیشترین کاربرد ملی را دارد و رای و نظر او فصلالخطاب اختلاف در روشها تلقی میگردد. در قسمت شوری و اصلاح خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب پایهگذار روشهای اصلاحی بوده و دستورالعملهای مشخص و مرجعی در این رابطه ارائه نموده است. در زمینه مدیریت آبیاری و نیاز آبی محصولات کشاورزی، تهیه سند ملی آب از دیگر دستاوردهای مهم و ارزشمند این مؤسسه
میباشد.
در بیولوژی خاک، موسسه تحقیقات خاک و آب با معرفی دانشهای فنی نوین در زمینه انواع کودهای زیستی و بالطبع آلودگیهای زیستمحیطی، عملکردی درخشان داشته است؛ به طوری که فقط دستیابی به یکی از دانشهای فنی موجب جلوگیری از واردات انواع مشابه و صرفهجویی بیش از 2 میلیون دلار شده است. تجمیع تخصصهای مختلف علوم خاک در موسسه به نحوی است که تعداد متخصصین هر یک از گرایشهای علوم خاک در موسسه از هر دانشگاهی در کشور بیشتر است. جریان پیوسته تحصیلات دکتری، شرکت در دورههای آموزشی و سمینارهای بینالمللی باعث گردیده است این افراد با علوم روز نیز آشنا باشند و به جرات میتوان گفت در بسیاری از گرایشهای علوم خاک، جمع متخصصین آن علم در موسسه قویترین هسته فکری و تحقیقاتی را در سطح کشور تشکیل میدهند.
امروز موسسه تحقیقات خاک و آب به پیشرفتهترین دستگاههای روز در حوزه علوم خاک مجهز است و در مراکز تحقیقات استانی نیز آزمایشگاههای مجهزی را پیشبینی و یا تاسیس نموده است. اما آیا بهراستی همه اینها بدون داشتن ستادی قوی، منسجم و هماهنگ قابل دستیابی بوده است؟ جناب آقای دکتر امینی، ستاد موسسه بعنوان اصلیترین رکن هماهنگی و برنامهریزی تحقیقات خاک و آب کشور برای انجام آبرومندانه وظایف خود شرایط و زیرساختهای زیر را طلب مینماید که در ایستگاه جاده مشکیندشت کرج فراهم نیست:
1- هسته علمی متشکل از خبرهترین محققین در هر یک از حوزههای تحقیقاتی علوم خاک
2- امکان ارتباط با مراکز معتبر علمی و دانشگاهها در تهران و شهرستانها و نیز از طریق شبکه اینترنتی
3- فراهم آوردن امکانات پژوهشی اعم از تدارک فضاهای مناسب تحقیقاتی، ملزومات آزمایشگاهی، گلخانه و... بعنوان رکن جدائیناپذیر هر محقق
آیا ایستگاهی که فاقد حتی فضای کافی اداری بوده و تکافوی اسکان آبرومندانه کارکنان را ندارد، میتواند ستاد یک مؤسسه کشوری منظور گردد؟ ساختمانهای اداری و منازل سازمانی از نظر کمیت ناکافی واز نظر کیفیت نیز پس از گذشت بیش از 40 سال از ساخت برای زندگی در حد غیر استاندارد میباشند.
ایستگاه کرج در حد یک ایستگاه درجه 3 است و به دلیل قدمت و فرسودگی از یک طرف و عدم امکان بهسازی ساختمانهای موجود که بیش از 40 سال از عمر آنها میگذرد، عملاً در زیرساختهای اولیه با مشکلات جدی روبرو است. حال آیا فضای موجود با آن همه مشکلات که حتی گنجایش و ظرفیت استقرار و سرویسدهی مناسب همین تعداد افراد مستقر در ایستگاه را ندارد، گنجایش کل موسسه را دارا خواهد بود؟ اساساً ایستگاه تحقیقاتی تعاریف و شان و جایگاه خود را دارد و بعنوان مکانی برای انجام تحقیقات میدانی شناخته میشود و نه مکانی برای برنامهریزی و جلسات و استقرار دائمی نیروها.
حتماً مطلع هستید که بر اساس قوانین اخیر، تمامی خانههای سازمانی و مهمانسراهای ایستگاه مشکیندشت بایستی از طریق مزایده به فروش برسد. آیا پس از فروش آنها، اصولا جایی به نام ایستگاه وجود خواهد داشت که به عنوان ستاد مؤسسه مورد استفاده قرار گیرد؟
با این همه اگر مدیران محترم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از دستورات رئیسجمهور محترم و وزیر محترم جهاد کشاورزی مبنی بر تمرکززدائی و انتقال کامل مجموعه تحقیقات کشاورزی که در سطح شهر تهران پراکندهاند، به کرج شانه خالی نمینمودند و با الحاق ستاد و موسسات به مجموعه تحقیقات اصلاح بذر، رازی، ثبت و گواهی بذر، علوم دام در کرج، شهرک تحقیقات کشاورزی را در آنجا مستقر مینمودند، مبانی کارشناسی مورد درخواست اعضاء شریف این مؤسسه برای انتقال به خارج از تهران تحقق مییافت.
بهراستی چرا در میان تمامی مجموعههای پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی که در تهران مستقر میباشند و برخی از آنها (مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری و گیاهپزشکی) حتی در تهران ساختمان جدید ستاد مرکزی میسازند، بایستی تنها این مؤسسه بدون هیج استدلال منطقی و کار کارشناسی هر چه سریعتر به مکانی که فاقد امکانات لازم است، انتقال یابد؟ چگونه است که سیاست کلان و عقلایی «تمرکززدایی» در ابعاد اجرایی به گونهای عملیاتی میشود که با ایجاد جو نارضایتی در بین نخبگان، شعار مهرورزی دولت خدمتگزار را تحتالشعاع قرار دهد؟
آیا مدیران محترم سازمان تات با اتخاذ چنین تصمیمی، از عدالتگستری و مهروزی به بندگان خدا مغفول نمیمانند؟ مگر نه این است که به فرموده حضرت علی (ع): «از شتاب کردن در کارها پیش از رسیدن زمان آنها بپرهیزید و از لجاجت و اصرار در کاری که سر رشتهاش ناپیدا بود، حذر نمائید».
در حالیکه نه تنها این مسئله تحقق نیافته، بلکه با برخوردهای غیرعادلانه در حالیکه برای برخی مجموعههای دیگر (که آنان را خودی میدانند) در تهران ساختمان جدید ستاد مرکزی میسازند (مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری و گیاهپزشکی)، متاسفانه مقرر نمودهاند که از این مجموعه فقط ستاد موسسه تحقیقات خاک و آب بدون هیج استدلال منطقی و کار کارشناسی هر چه سریعتر، آن هم احتمالاً تنها به دلیل داشتن ایستگاهی مخروبه و ناکارآمد از نظر کمی و کیفی در جاده مشکیندشت کرج باید به آنجا منتقل شود اما به چه بهائی؟
جناب آقای دکتر امینی، اکنون که به چشم خود میبینیم تصمیم غیر کارشناسی مدیران سازمان تات با اصرار بر انتقال ستاد موسسه به فضائی ناکافی و فاقد زیر ساختهای مناسب، آنهم در فرصت زمانی کمتر از یک ماه این موسسه را در شرف از همپاشیدگی تشکیلاتی قرار داده است، به حکم وظیفه و در راستای حفظ و صیانت از دستاوردها و سرمایههای ملی و با تاسی از کلام قرآن «و ذکر فان ذکر تنفع المومنین» و پیرو فرمایش رهبر شیعیان که «لا هدایه کالذکر» (هیچ راهنمائی و هدایتی همچون ذکر و یادآوری موثر نیست)، به جنابعالی متذکر میشویم که انتقال با این روش موجب تضعیف و تفرق بدنه علمی و کارشناسی موسسه، تمرکز نابجای تجهیزات و احیاناً صدمه به آنها، هدررفت سرمایههای ملی در ابعاد نیروی انسانی، تاسیسات، سکوبندیها و تجهیزات ثابت آزمایشگاهی، سالن اجتماعات، کتابخانه، گلخانههای تحقیقاتی میشود که به اختصار مواردی را ذکر مینماییم:
آزمایشگاهها: آزمایشگاهها که در واقع به منزله قلب یک واحد پژوهشی محسوب میشوند، در مسیر این تصمیمگیری غیر کارشناسی دچار صدمات جبرانناپذیری خواهند شد. در طول سالیان با تلاش بیوقفه همه همکاران و صرف میلیاردها تومان منابع نیروی انسانی و ملزومات آزمایشگاههای مرکزی ستاد موسسه تحقیقات خاک و آب فراهم شده است.
در این راستا همسو با روند تجهیز و تخصصی شدن کلیه آزمایشگاههای مراکز پژوهشی معتبر داخل و خارج، به گونهای برنامهریزی شده است تا آزمایشگاههای خاک و آب این موسسه، مجهزترین و تخصصیترین آزمایشگاههای خاک و آب کشور باشد. اکنون که به برکت انقلاب شکوهمند اسلامی و هدایت رهبری فرزانه، همه این تلاشها به ثمر نشسته و در میان کلیه دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور، آزمایشگاههای مرکزی ستاد این موسسه به عنوان بهترین آزمایشگاههای مجهز و تخصصی کشور شناخته شدهاند، در کمال تعجب سازمان تات با رویکردی غیر کارشناسی نسبت به انهدام تشکیلات فوق اقدام مینماید.
بدینترتیب که سه آزمایشگاه کاملاً تخصصی بخش تحقیقات بیولوژی خاک تحت عنوان آزمایشگاه میکروبیولوژی خاک، آزمایشگاه قارچهای میکوریز و آزمایشگاه ژنتیک ریزوبیوم را در سولهای جای خواهید داد که به هیچوجه استانداردهای یک آزمایشگاه را نداشته و قبلاً کارگاهی غیر استاندارد بوده است.
از طرفی نوع کارهای تخصصی سه آزمایشگاه مذکور نیز به گونهای است که آلودگیهای متقابل داشته و استقرار همه آنها در یک محل موجب خواهد شد تا عملاً اجرای هیچکدام از پروژههای تحقیقاتی با صحت و دقت قابل قبولی همراه نباشد. متاسفانه بدتر از حالت قبل، آنکه سازمان «تات» قصد دارد تا در راستای این تجمیع غیرکارشناسی چهار آزمایشگاه کاملاً تخصصی فیزیک خاک، تجزیه شیمیائی خاک و آب، تجزیه گیاه و همچنین تجزیه کود را به هر قیمتی که شده به سرعت در ساختمانی مخروبه و فاقد هرگونه استاندارد و عاری از حداقل امکانات لازم مانند سکوبندی و سالن متناسب با حجم کار، جای دهد. بنابراین در صورت تحقق یافتن این امر، کلیه فعالیتهای آزمایشگاههای مرکزی موسسه و بالطبع آن طرحها و پروژههای محققین ستاد و بسیاری از بخشهای خاک و آب استانها به پایینترین سطح کیفی خود تنزل یافته و یا به کلی متوقف میشود که دقیقاً متناقض با فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص اعلام سال 1388 به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف میباشد، چرا که صرفنظر از صدمات معنوی و روحی بر بدنه کارشناسی، خسارات مادی زیادی از محل کیفیت کار متحمل کشور خواهد شد.
گلخانهها: پس از آزمایشگاه، گلخانهها از مهمترین ابزارهای لازم برای تحقیق در زمینههای مختلف خاک و آب میباشند که از حدود پنج سال پیش برنامه ساخت انواع تحقیقاتی پیشرفته آن در محل فعلی ستاد موسسه برنامهریزی شده است. سکوبندی پنج گلخانه پیشرفته انجام شده و بیش از 90 درصد از عملیات اجرایی دو دستگاه آن به پایان رسیده است. با انتقال ستاد موسسه عملاً محرومیت محققین از گلخانههای پیشرفته تحقیقاتی ادامه داشته و هزینههای انجام شده در خصوص سکوبندی و همچنین خرید دو دستگاه گلخانه مذکور به بیتالمال تحمیل خواهد شد.
کتابخانه: بسیار تأسفآور است که در حالی عملیات انتقال مؤسسه انجام میشود که هیچ مکانی برای کتابخانه غنی مؤسسه با بیش از 3000 جلد کتاب و 30 عنوان نشریه علمی تخصصی در محل جدید وجود ندارد.
مشارکت خبرگان جامعه خاکشناسی کشور:
از سالهای دور موسسه به دلیل رسالت پژوهشی خود، با داشتن امکانات تحقیقاتی گسترده و نیروی انسانی متخصص، محل تبادل افکار علمی مختلف در زمینه علوم خاک و آب و بالاخص با همکاران دانشگاهی بوده و به دلیل این جایگاه، به عنوان محل دائمی دفتر انجمن علوم خاک ایران انتخاب شده است. بر اساس اساسنامه انجمن علوم خاک ایران، محل دفتر انجمن در محل فعلی ستاد مؤسسه در تهران میباشد که با انتقال، فاقد فضای مناسب برای انجام این رسالت میباشد.
جناب آقای دکتر امینی در برههای که مقام معظم رهبری فناوری و توسعه علم و پژوهش و توجه به پژوهشگران را مایه افتخار و اقتدار ملی و زیر بنای توسعه پایدار کشور میدانند، آیا بایستی به جای تقویت زیرساختهای یک مجموعه پژوهشی، امکانات موجودشان را نیز از ایشان گرفت؟ آیا در سالی که پیاده نمودن الگوی مصرف و افزایش بهرهوری در کشور (بویژه در سازمانها و نهادهای دولتی) محور قرار گرفته است، بایستی صدها میلیون تومان را صرف زیباسازی ظاهری ساختمانهای از پایه ویران شده کرد؟ آیا اگر از جیب خود نیز خرج میکردیم، باز هم این گونه عمل مینمودیم؟ بیشک آنچه با عدم توجه به نظر استدلالی و منطقی نخبگان و کارشناسان این مجموعه و با اصرار بر اجرای تصمیمات دستوری غیرکارشناسی انجام میپذیرد، مورد قضاوت آیندگان قرار خواهد گرفت.
برادر بزرگوار جناب آقای دکتر امینی چند ماهی است که فکر انتقال موسسه آرامش را از کارکنان سلب نموده و هیچ مقام مسئولی شفاف و صادقانه دلایل این تصمیمگیریها را نیز بیان ننموده است. معلوم نیست سرمایه کارشناسی موسسه تا چند ماه دیگر باید سرگرم مباحث انتقال و یا درگیر جابهجایی باشد بیآنکه بداند چرا؟ آیا واقعاً این رویکرد در راستای فرمایشات صریح رهبر معظم انقلاب در حمایت از پژوهش و در تعامل نظاممند با اهل نظر است؟
چگونه در راستای حمایت از پژوهش عمل میشود که بدنه کارشناسی خبره موسسه در فکر پیدا کردن جای دیگری برای ادای دین به ساختار پژوهشی خاک و آب کشور میباشند و معلوم نیست چند سال دیگر موسسه بتواند جای خالی آنها را پرکند!!! چگونه میتوان توجه به تحقیقات میدانی را باور کرد در حالیکه رئیس ایستگاه تحقیقات خاک و آب بجای توجه به ادوات و ابزار و ملزومات تحقیق (کاشت و داشت و برداشت) که ایستگاه به شدت از این نظر دچار مشکل میباشد، با سرعت هر چه تمامتر مشغول سرامیک کف اطاقها و رنگآمیزی دیوارها است تا کارکنان ستاد موسسه را در آنها جای دهد.
تکلیف آزمایشگاههای مجزای فیزیک خاک، شیمی خاک و آب، تجزیه گیاه و تجزیه کود موسسه معلوم نیست و ظاهراً قرار است تمامی اسناد و کتابهای کتابخانه در کارتن نگهداری شوند، تکلیف گلخانههای تحقیقاتی ستاد معلوم نیست و... و... اما میگویند فقط تا 25 اردیبهشت بروید!!!
ریاست محترم مؤسسه، اکنون این موسسه به یمن شناساندن جایگاه خود در عرصه شناسائی و بهرهبرداری پایدار از منابع خاک و آب و نقش آن در جهت افزایش تولید، امنیت غذائی و حفظ محیط زیست وظایف و تعهداتی بر عهده دارد که بعید است با شرایط فعلی بتواند به آنها بپردازد؛ اما از قرار معلوم هیچیک از این موارد در ساختار تصمیمگیری سازمان اهمیت چندانی ندارد، حتی اینکه مؤسسه به کجا میرود نیز مهم نیست، مهم رفتن از ساختمان امیرآباد و خالی کردن این ساختمان تا 25 اردیبهشت است!! براستی آیا صادرکنندگان دستور انتقال نمیهراسند که بالاخره روزی دلسوزان کشور به قضاوت خواهند نشست و عواقب این تصمیم عجولانه و پیامدهای آنرا ارزیابی خواهند نمود.
برادر ارجمند جناب آقای دکتر امینی، رئیس محترم مؤسسه تحقیقات خاک و آب، اکنون جنابعالی در موقعیتی قرار دارید که تصمیم شما در این رابطه بعنوان سندی در حافظه تاریخی تحقیقات خاک و آب کشور ثبت خواهد شد، برشماست که بعنوان مدیر این مجموعه به مصالح دراز مدت ایران اسلامی بیاندیشید و در این راه حتی اندکی اغماض ننمائید.
88/2/13
جمعی از مدیران ادوار موسسه تحقیقات خاک و آب جناب آقای دکتر ابراهیمی
معاون محترم برنامهریزی و پشتیبانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
سلام علیکم با احترام، عطف به نامه شماره 211/5565 مورخ 3/2/88، ضمن ارسال نقشه جانمائی استقرار کارکنان این موسسه به طور موقت در ساختمانهای موجود مشکیندشت، برنامه زمانبندی اجرای موضوع فوق با حداکثر بهرهگیری از فضاهای موجود و با لحاظ فضای اداری و استقرار لوازم و دستگاههای آزمایشگاهی، به شرح ذیل جهت استحضار اعلام میگردد.
لازم به ذکر است در حال حاضر تعداد 28 نفر در ایستگاه کرج مستقر هستند و بر اساس پتانسیل فضاهای خالی تعداد 53 نفر نیز از ستاد موسسه به ایستگاه کرج منتقل میشوند. لذا خواهشمند است با توجه به پیشنهادات اسکان موقت که طی نامه شماره 243/455 مورخ 1/2/88 برای جنابعالی ارسال شده است برای استقرار بقیه افراد (79 نفر) طبق تاریخهای پیشنهادی موسسه ارائه طریق بفرمائید.
امینی رنجبر