کد خبر: ۸۹۳۲۰
تاریخ انتشار : ۰۱ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۸:۵۵

دانش جعفری: با افزایش نقدینگی، تولید افزایش نمی‌یابد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان این که 40 درصد هزینه دولت، هزینه جاری است، ادامه داد: «رشد نقدینگی کشوری مانند چین 10.1 درصد است که در طول دو دهه گذشته 10 درصد رشد اقتصادی داشته است، بنابراین کسانی که معتقدند با افزایش نقدینگی، تولید افزایش می‌یابد در اشتباه هستند». 

دکتر داوود دانش جعفری در پایان کار همایش سراسری «اصل 44، عملکرد گذشته و چشم‌انداز ‌آینده» نحوه مصرف تولید ناخالص داخلی در کشور بین سالهای 2000 تا 2006 را مورد توجه قرار داد و افزود: «نسبت سرمایه‌گذاری‌ به تولید ناخالص داخلی در کشور طی این سالها 34 درصد بوده است، ولی عملکرد رشد اقتصادی در این دوره 5.6 درصد بوده است که در مقایسه با کشور هند مشاهده می‌شود که نسبت سرمایه‌گذاری‌ به تولید ناخالص داخلی 34 درصد ولی عملکرد رشد اقتصادی این کشور 7.4 درصد بوده است که البته عملکرد ایران در کشورهای شمال آفریقا بالاست ولی دستاورد آن قابل تامل است».

وی با بیان این که برای تبدیل شدن به کشور اول منطقه باید رشد اقتصادی هشت درصدی را به دست بیاوریم، اضافه کرد: «با سرمایه‌گذاری‌ موجود رشد اقتصادی کمتری به دست می آوریم که این امر به دلیل دولتی بودن اقتصاد و بالا بودن موجودی انبار در تولید ناخالص داخلی کشور است».

وی توضیح داد: «هر چقدر موجودی انبار نسبت به تولید ناخالص داخلی بیشتر باشد، نشان دهنده نارسایی در اقتصاد است که طبق آمار موجودی انبار در کشور در برخی سالها به حدود 18 درصد رسیده است که متوسط آن در دنیا 2.2 درصد است که این یکی از پدیده‌های اقتصاد ایران بوده و نشان دهنده نارسایی در کشور است».

وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی، راه حل این دو پدیده را ورود بخش خصوصی و ایجاد سرمایه‌گذاری‌های خصوصی در کشور دانست».

دانش جعفری در ادامه عوامل سازنده فضای سرمایه‌گذاری‌ را مورد توجه قرار داد و آن را به عوامل نهادی، کلان و زیربنایی تقسیم کرد و افزود: «در عوامل نهادی، شفاف بودن اطلاعات، فضای کسب و کار و شفاف بودن مقررات باید مورد توجه قرار گیرد، همچنین ثبات سیاسی و اجتماعی ، ثبات وضعیت مالی دولت و نرخ واقعی ارز در عوامل کلان و میزان تولید انرژی، وضعیت ترابری و مخابرات و نیز وضعیت آب در بخش زیر بنایی باید توجه شود».

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، فضای کسب و کار را مورد توجه قرار داد و خاطر نشان کرد: «وضعیت کشور در فضای کسب و کار مناسب نیست و در بین کشورها در رتبه 140 قرار داریم که این امر مشکل اصلی بوده و باید حضور بخش خصوصی را در اقتصاد دنبال کنیم و لازمه این کار این است که فضای کسب و کار را بهبود داده و موضوع کارآفرینی به صورت بلند مدت را مورد توجه قرار دهیم».

وی در ادامه به وضعیت مالیات پرداخت و با بیان این که سرمایه‌گذاران به دنبال بهشت مالیاتی هستند، گفت: «وضعیت ایران در پرداخت مالیات به شرکتها 25 درصد است که تنها کشور برزیل از ایران کمتر بوده و مالیات سایر کشورها بالاست و نشان دهنده این است که نرخ مالیات بر شرکتها در کشور مناسب است و نمی‌توان گفت مانعی برای سرمایه‌گذاری‌ وجود دارد».همچنین درآمد مالیاتی دولت نسبت به GDP هفت و شش دهم درصد است».

وی واگذاری بلوک فولاد خوزستان به سرمایه‌گذاری‌ بخش خصوصی را مورد توجه قرار داد و یادآور شد: «در سال گذشته بلوک 20 درصدی فولاد خوزستان به یک سرمایه‌گذاری‌ بخش خصوصی واگذار شد که این سرمایه‌گذار در ورود به هیات مدیره شرکت دچار مشکل شد و فضای مناسبی وجود نداشت که حق خود را به میزان هیات مدیره ایفا کند، که در این موارد نباید منتظر بود که فرد شکایت کرده و جواب خود را بگیرد و در این زمینه قوه قضاییه باید توجه لازم را اتخاذ کند، در غیر این صورت نمی‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذار بخش خصوصی مشارکت کند».

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به اعتبارات بانکهای داخلی اشاره کرد و افزود: «اعتبارات بانک‌های داخلی نسبت به GDP چهل و نه و دو دهم درصد است که این میزان در چین 136، در ترکیه 60 و آمریکا 220 درصد است، بنابراین در این زمینه ایران با مشکل مواجه است و بانکها متناسب با نیاز داخلی نمی‌توانند پوشش دهند».

وی در مورد بازار سرمایه‌ خارجی تصریح کرد: «ایران نیم درصد از منابع مورد نیاز را از سازه‌های خارجی تامین می‌کند که این میزان در ترکیه 9.1 درصد است، بنابراین در این مورد و نیز سرمایه‌گذاری‌ مستقیم خارجی در کشور دچار مشکل هستیم».

دانش جعفری عنوان کرد: «با توجه به این که ایران سابقه طولانی در حوزه خلیج فارس دارد، ولی منابع مالی خارجی نیم درصد تولید ناخالص داخلی است، در حالی که متوسط کشورهای خاورمیانه 3.9 درصد است که نقاط ضعف در آن مشاهده می‌شود».

وی اعلام کرد: «60 درصد از درآمدهای دولت، درآمدهای متفرقه است، در حالی که در سایر کشورها مانند برزیل این میزان به 26 درصد می‌رسد، بنابراین یکی از مشکلات کشور این است که بخش عمده درآمدهای آن متکی به نفت است».

عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان این که 40 درصد هزینه دولت، هزینه جاری است، ادامه داد: «رشد نقدینگی کشوری مانند چین 10.1 درصد است که در طول دو دهه گذشته 10 درصد رشد اقتصادی داشته است، بنابراین کسانی که معتقدند با افزایش نقدینگی، تولید افزایش می‌یابد در اشتباه هستند».

گفتنی است این همايش  در روز30 ارديبهشت ماه در مرکز همايش‌های صدا و سيما آغاز و در روز 31 ارديبهشت ماه به کار خود پايان داد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین